Téli EYOF: Zsembery Katinka hetedik műkorcsolyában!

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.01.27. 18:41
null
Zsembery Katinka fantasztikus volt! (Fotó: MOB-Média)
Műkorcsolyában, alpesi síben és snowboard crossban voltak érdekeltek a magyar versenyzők a téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál utolsó előtti versenynapján. A műkorcsolyázó Zsembery Katinka a rövid program után a hatodik helyről várta a kűrt, s végül a hetedik helyet szerezte meg, ami edzője szerint felülmúlta a várakozásokat – számolt be róla az olimpia.hu.

Higgadt volt, már-már felnőtt módjára viselte a nyomást, pedig tudta, hogy vannak nála jobbak. Edzője, Tokaji-Kulcsár Zsófia szerint a műkorcsolyázó Zsembery Katinkát (Vasas SC) annyira vitte előre a magyar szurkolótábor (a délutáni kűrre ugyanis a magyar küldöttség minden tagja összegyűlt Pontebbában), hogy ritkán látni ilyet. Két ugrásból elesett (ezért kár), de így is szépen korcsolyázott, s a hetedik helyezéssel felülmúlta az előzetes várakozásokat.

„Otthon az utolsó néhány edzésen úgy éreztem, rosszabb a kondim, mint amilyen lenni szokott, ezért kicsit tartottam tőle, hogy a harmadik ugrás után meghalok, de végignyomtam – mosolygott a kűr után a magyar korcsolyázó. – A Rittbergerből bután estem el, azt normál esetben simán megcsinálom, de nagyon motivált a magyar szurkolótábor, úgyhogy az utolsó pillanatig mindent beleadtam. Lehetett volna kicsit jobb az eredmény, de így sincs baj.”

Fotó: MOB-Média
Fotó: MOB-Média

 

Alpesi síben a fiúk óriás-műlesiklását rendezték pénteken, és bár javultak a pályaviszonyok, a néhány napja leeső majd' egyméternyi hó miatt, még mindig nagyon óvatosnak kellett lenni. A magyar versenyzők közül Bányai Attila (Callberg Sportiskola) szerepelt a legjobban – a 19. helyen végzett. És a legerősebb száma még csak szombaton következik…

„Friss havas körülmények között versenyeztünk, úgyhogy nagyon finoman kellett síelni, mert a hó nagy ellenállással hatott – nyilatkozta Bányai Attila. – Az első futamban elkövettem kisebb hibákat, a másodikban pedig próbáltam hozni néhány helyet, de nem sikerült százszázalékosan eltalálni a nyomokat. A holnapi Super G-vel kapcsolatban remélem, hogy top tízes rajtszámmal indulok, és bízom egy top ötös végeredményben, vagy akár dobogós helyezésben.”

Vass Dániel (Team Evolution Alpine Racing) az első körben elkövetett egy nagyobb hibát (ami két másodpercébe került), ám teljesíteni tudta a pályát, így jöhetett a folytatás. „A második futamban tudtam javítani, azonban a végére elfáradtam, és ez meglátszott az időeredményen. Van még miben fejlődni, de bízom benne, hogy ez egyre jobb lesz” – mondta.

Szabó-Szélyes Szilárdnak (Fullsport SE) elsőéves ifiként az volt a dolga, hogy beleszokjon a mezőnybe, így összességében nem lehetett oka a panaszra. „Az első futamba becsúszott egy-két hiba és a másodikban is elrontottam a pálya utolsó részét, de összességében nem vagyok elégedetlen” – értékelt a fiatal versenyző.

Fotó: MOB-Média
Fotó: MOB-Média

 

Snowboard crossban a vegyes csapatversenyt rendezték pénteken a festői Piancavallóban, ahol gyönyörűen sütött a nap – kivéve a versenypályán, amelyen majdnem végig árnyékban csúsztak a fiatalok. Ez azonban egyáltalán nem zavarta őket: a feladatukra koncentráltak.

Barabás Bálint (Naturelle SE) többször elmondta, már azt győzelemnek élte meg, hogy kijutott az EYOF-ra, és minden helyezésre ajándékként tekint.

„A mai vegyes csapatverseny negyeddöntőjében sikerült megelőznöm egy ellenfelemet, amit jónak értékelek, mert a pályába a rengeteg fékezés és esés hatására recék kerültek, és örültem, hogy ezeken a helyeken meg tudtam tartani magam – mondta Barabás. – A végén még megküldtem egy kicsit a tempót, amivel egy kis előnyt generáltam Lilinek.”

S hogy mit szólt ehhez Tóth Lili Anna (Körte SE)? Természetesen örült neki, még akkor is, ha a negyeddöntő végén a román lány (aki előtt rajtolt) visszaelőzte őt.

„Ez egy teljesen új versenyszám nekem, megvan benne a boarder cross, de sohasem kellett még csapatként együtt dolgoznom valakivel, és nem rajtoltam ráindítással sem – mondta Tóth Lili Anna. – Nagyon fura és stresszes volt ott állni a rajtban, látva, hogy az ellenfelem már elindult, és próbálni behozni a hátrányt. Nagyon élveztem, hogy egy ilyen új dolgot is kipróbálhattam.”

A téli EYOF utolsó, szombati versenynapján a 21 tagú magyar csapat már csak alpesí síben (fiú szuperóriás-műlesiklás) érdekelt.

XVI. TÉLI IFJÚSÁGI OLIMPIAI FESZTIVÁL
Alpesi sí. Fiúk. Óriás-műlesiklás:
1. Miha Oserban (Szlovénia) 2:40.05, 2. Rasmus Bakkevig (Norvégia) 2:40.54, 3. Moritz Zudrell (Ausztria) 2:41.03, ...19. Bányai Attila (Magyarország) 2:43.64, ...48. Vass Dániel (Magyarország) 2:54.66, 49. Szabó-Szélyes Szilárd (Magyarország) 2:57.31
Műkorcsolya. Lányok: 1. Iida Karhunen (Finnország) 171.79, 2. Anna Pezzetta (Olaszország) 167.96, 3. Noelle Streuli (Lengyelország) 162.34, ...7. Zsembery Katinka (Magyarország) 141.67
Snowboard cross. Vegyes csapatverseny: 1. Eliott Leicht, Lea Casta (Franciaország), 2. Achille Leleu, Felicie Leicht (Franciaország), 3. Ivan Ivanov, Andrea Kocinkova (Bulgária), ...11. Barabás Bálint, Tóth Lili Anna (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik