KOVÁCS ERIKA
2019.03.22 09:07 Frissítve: 2019.03.22 09:19

Rp. gyorskorcsolya: visszavonul az olimpiai bajnok Knoch Viktor

Knoch Viktor olimpiai aranyérmes rövid pályás gyorskorcsolyázó teljesnek érzi pályafutását, bár azt fájlalja, hogy egyszer sem állhatott az Európa-bajnoki dobogó felső fokán. Nemcsak Knoch Viktor vonul vissza hivatalosan, hanem Heidum Bernadett és Keszler Andrea is befejezi pályafutását.

Knoch Viktor mentálisan fáradt el (Fotó: MOKSZ/Fiák Blanka)

 

– Meghozta a döntését.
– Igen, meg. Ha reálisan nézzük, a pályafutásomba még egy olimpia beleférne, viszont már így is több az enyém, mint egy átlagos karrier, hiszen tizenhat évesen már ott voltam Torinóban. Fizikailag nem lenne olyan nagy akadálya a folytatásnak, inkább mentálisan fáradtam el: nem vagyok benne biztos, hogy képes lennék mindig száz százalékot nyújtani, és anélkül nem tudnék bekerülni a magyar válogatottba.

– Vagyis visszavonul. Az olimpiai aranyérem után is így gondolkozott, vagy kellett a döntéshez ez az egy év?
– Azt már az olimpia előtt megbeszéltem a szövetség vezetőivel, hogy ha folytatom, akkor sem versenyzek egy évig, vagyis ez nem egy Pjongcsang után kitalált forgatókönyv volt. Egyébként a győzelem után azt éreztem, inkább befejezném, utána viszont voltak olyan időszakok, amikor a folytatással kacérkodtam. Ám mindig oda jutottam, hogy ha a teljes képet nézem, van kedvem korizni, viszont minél jobban lebontottam a nagy egységet részekre, vagyis a nyári felkészülésre, az edzőtáborra, egy hétre, egy napra, egy edzésre, egy menetre, egy kanyarra, annál kevésbé hiányzott.

KNOCH VIKTOR
Született: 1989. december 12., Pécs
Klubja: Pécs Sport Nonprofit Zrt.
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (váltó, 2018), olimpiai 5. (1500 m, 2006), vb-2. (váltó, 2015), vb-3. (váltó, 2017), 3x Eb-2. (1500, 2007; 500 m, 2009; váltó, 2007, 2016), 6x Eb-3. (egyéni összetett, 1000 m, 1500 m, 2009; váltó, 2009, 2013, 2018)

– Nehéz volt kimondania, hogy nem folytatja?
– Nem gondoltam volna, hogy érzelmileg úgy megfog az a nap, pedig úgy történt... Hiába éreztem, hogy már nem fűlik a fogam az egészhez, kimondani nehéz volt. Otthon, amikor megbeszéltem a feleségemmel, még egészen más volt minden, ám amikor bementem a szövetségbe, és a vezetőkkel is közöltem a döntésemet – az fogott meg igazán.

– Teljes a pályafutása?
– Egy Európa-bajnoki aranyérem hiányzik belőle. Ez volt az a cím, amelyhez annyira közel voltam és olyan sokáig... Tizenhét évesen ezüstérmes voltam az Eb-n ezerötszáz méteren, és nem voltam messze az aranytól sem, másodikok voltunk a váltóval is, vagyis az Eb-cím elég régóta elérhető közelségben volt, mégsem sikerült. Hogy vb-aranyam nincs, azt nem érzem akkora veszteségnek, hiszen a világbajnoki cím megszerzésének csak az elmúlt években lett realitása.

– Van viszont egy olimpiai aranyérme.
– Ettől lett igazán kerek a pályafutásom. Sokan mondták, hogy az arany után biztosan folytatom, de talán valamivel könnyebb ilyen siker után befejezni – ha nem sikerül Pjongcsang, talán dacból azt mondja az ember, folytatni kell. Mert például még hiányzik egy Eb-cím a gyűjteményéből...

– Jövőre Debrecenben lesz a kontinensviadal.
– Az a baj, hogy ha ez négy éve történik, és akkor azt mondom, elkorizgatok még, beleadom az erőm nyolcvan százalékát, az elég lett volna arra, hogy stabilan váltótag legyek, még talán arra is, hogy egyénit fussak egy Eb-n, de ez ma már nem elég. Olyan erős lett a válogatott, hogy itt a száz százalék sem biztos, hogy elég a csapatba kerüléshez.

HA OTT VAGY, CSINÁLD IS!
Mindenki tudja, mondja, tapasztalja, a sport sok mindenre megtanít: alázatra, kitartásra, szorgalomra. Az ember megtanul célokat kitűzni maga elé, és megtanulja, hogy elérésükért dolgozni kell.
„Azt is megtanítja, hogyan kell értük dolgozni – fűzi hozzá Knoch Viktor. – Az nem elég, ha csak ott vagy egy edzésen, hiszen ha öreganyámat odatolom az edzésre, ő is ott van. Nagy különbség van a között, hogy azért mész le edzésre, mert ott kell lenned, vagy azért, mert tudod, mit kell tenned a céljaid eléréséért, és meg is csinálod.”

– Kimondta, hogy befejezi – a pályafutása során volt annyira mélyen, hogy eszébe jutott, visszavonul?
– Olyan mélyen sosem voltam, hogy befejezzem, olyan viszont volt, hogy azon gondolkodtam, elmegyek máshová korizni. Főleg a vancouveri olimpiát követő két év volt nagyon nehéz, gyakorlatilag ment a kukába. A válogatottnak nem volt edzés, előfordult, hogy úgy edzettünk, hogy a Gyakorló Jégcsarnokban tízcentis víz volt a pályán. Abbahagyni ekkor sem akartam, gőg és dac viszont volt bennem, azt éreztem, jobb vagyok annál, mint ahol tartok – ha változnának itthon a körülmények, ott lehetnék a legjobbak között. Ebben végig szentül hittem, volt is alapja, hiszen juniorként a legjobb európaiak között voltam, és később be is bizonyosodott, hogy nem véletlenül gondoltam úgy, hiszen miután itthon is megkaptuk azokat a lehetőségeket és támogatásokat, amelyeket a külföldiek már korábban, miután itthon is megfelelő körülmények és feltételek mellett dolgozhattunk, képes voltam egy nagy ugrásra. Huszonnégy évesen fejlődtem akkorát, amekkorát normál esetben 19–21 évesen kellett volna.

– Bántja, hogy csak a pályafutása vége felé jött el itthon a Kánaán?
– Nem. Ebben is van szép, hiszen belülről láttam felnőni a sportágat, észleltem minden változást, és ez keveseknek adatik meg. Szép pályafutásom volt. Egyszer megkérdezték tőlem, hogyhogy nem züllöttem el, ha ilyen korán Budapestre kerültem egyedül. Merthogy ez is előfordulhatott volna, de mégse, hiszen már akkor is csak a sportra összpontosítottam, fel sem vetődött bennem, hogy edzés helyett bulizni menjek. Nyilván sok minden kimaradt az életemből, ám a sport kárpótolt. Nincs bennem hiányérzet.

HEIDUM, KESZLER: ITT A VÉGE
Keszler Andrea 2009-ben Európa-bajnok lett a váltóval (Fotó: MOKSZ/Derencsényi István)

A kétezres évek közepén ők voltak a „kicsik”, tíz évvel később pedig már ők voltak a „nagyok” – először beilleszkedtek a Huszár Erika fémjelezte csapatba, néhány esztendővel később pedig a válogatott meghatározó tagjaivá váltak, hogy a 2018-as pjongcsangi olimpián (és az azt megelőző néhány idényben) már ők babusgassák az általuk csak „kiscsirkének” hívott két fiatalt, Jászapáti Petrát és Bácskai Sára Lucát.

KESZLER ANDREA
Született: 1989. július 28., Tatabánya
Klubja: Tatabányai DKE
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 4. (váltó, 2018), olimpiai 5. (váltó, 2010), olimpiai 6. (váltó, 2014), vb-2. (váltó, 2017), Európa-bajnok (váltó, 2009), 4x Eb-2. (váltó, 2011; 1000 m, váltó, 2017; váltó, 2018), 3x Eb-3. (500 m, váltó, 2012; váltó, 2014)
Pályafutásuk összeforrott, és közös a búcsújuk is: Heidum Bernadett és Keszler Andrea is úgy döntött, hogy befejezi a pályafutását.
„Le ugyan nem írtam, de fejben mégiscsak készítettem egy pró és kontra listát, és egyetlen sor szerepelt a folytatás alatt: a csapat – mondja Keszler Andrea. Napi nyolc órát, a hét napból hetet együtt töltöttem a társakkal, és akkor az edzőtáborokat és a versenyeken még nem számoltam. Állandóan együtt voltunk. És jó volt. De ha folytatnám, még három évig, a következő olimpiáig korcsolyáznék, akkor pedig már harminchárom éves leszek, és a huszonévesekkel nem olyan könnyű felvenni a versenyt. A Pjongcsang utáni hat hónap nagyon nehéz volt, akkor még jobban bennem élt a korcsolyázás, ma viszont már kevésbé, így könnyebben voltam képes kimondani a döntésemet.”
HEIDUM BERNADETT
Született: 1988. május 26., Budapest
Klubja: MTK
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 4. (váltó, 2018), olimpiai 5. (váltó, 2010), olimpiai 6. (váltó, 2014), vb-2. (váltó, 2017), Európa-bajnok (váltó, 2009), 7x Eb-2. (1000 m, 2010; 1000 m, összetett, 1000 m, váltó, 2011; 1000 m, 2012; 1500 m, 2014; váltó, 2018), 6x Eb-3. (váltó, 2006; 1000 m, 2009; 500 m, 2011; váltó, 2012; váltó, 2014; váltó, 2015)

„Nekem viszont nem volt más választásom – jegyzi meg Heidum Bernadett. Két évvel ezelőtt megsérültem, és nehéz volt a visszatérés a nekrózisból. Kezelésekre jártam, nem is ment úgy a kori, mint korábban, nem volt értelme a folytatásnak. Megviselt, hogy így kellett döntenem, hiszen pusztán a korom miatt még nem hagytam volna abba. Nekem az első szerelmem a short track, hiányzik. Nagyon. De nem szeretnék csípőprotézist, ezért kénytelen vagyok búcsúzni.”
Mindkét lány részese volt a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás első Európa-bajnoki aranyérmének: 2009-ben a női váltó tagjaként Eb-címet ünnepelhettek Torinóban.
„Azt az egyet sajnálom, hogy nem vagyok fiatalabb. Jobb lett volna, ha nincs tíz év körkülönbség Petráék és köztünk. Akkor még jobban összeértünk volna, és akkor még nem beszélgetnénk a visszavonulásról. Annak viszont kifejezetten örülök, hogy megélhettem az átmenetet, amikor pengére sem volt pénz, és utána azt, amikor már megvoltak a megfelelő feltételek” – mondja Keszler Andrea.
„Egyetértek Kecóval, én azért kíváncsi lettem volna arra, hogyan alakul a pályafutásom, ha a legjobb éveim alatt már olyan támogatásban részesül a sportág, mint az elmúlt esztendőkben – teszi hozzá Heidum Bernadett. Nem volt könnyű pályafutásom, fel kellett nőni a feladathoz, megszokni, hogy alig-alig látom a családomat, a barátaimat, ugyanakkor sok értékes embert is kaptam a sporttól. A kis család megmarad – a short trackesek kis családjának mindig tagjai leszünk.” 

 

Heidum Bernadett a short trackesek kis családjának tagja marad (Fotó: MOKSZ/Derencsényi István)

 

2022.11.16 16:18:57

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az ötös fogatot nem ők, nem a Liu fiúk bontották meg.

2022.11.09 13:52:38

Téli sportok nemzetisport.hu

15 évesen olimpiai érmet nyert, ám élete nagy álma beteljesülésére újabb 12 évet kellett várnia.

2022.10.15 20:35:39

Téli sportok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem mondani akarja, hogy bajnok, hanem mutatni.