Rövid pályás gyorskorcsolya: Liu Shaoang világbajnok 1500 méteren!

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2022.04.09. 21:03
null
Liu Shaoang újabb sporttörténelmi sikert ért el (Fotó: Getty Images)
Újabb sporttörténelmi siker: Liu Shaoang győzött 1500 méteren a montreali rövid pályás gyorskorcsolya-világbajnokságon – magyarként először szerzett vb-címet a leghosszabb távon. 

 

Két magyar volt érdekelt 1500 méteren a szombati döntős programban a montreali világbajnokságon – és mindkettő a döntőig menetelt!

Hogy Liu Shaoang bejut a fináléba, tulajdonképpen papírforma volt, hiszen a fiatalabbik fivér jó ideje a rövid pályás gyorskorcsolyázás meghatározó versenyzője, s hogy ez mennyire igaz, csupán egyetlen adat: a pekingi olimpián Shaoang mindhárom egyéni számban döntőt futhatott.

Hogy jó formában van, azt már pénteken, a vb első napján is bizonyította, és az 1500-as elődöntőben is megmutatta, mit tud. Okosan, nyugodtan kivárt körökön keresztül, aztán hárommal a vége előtt megindult, ellentmondást nem tűrően előzött – és futamgyőztesként jutott a döntőbe.

Ahol pedig…

A jelzők is elfogynak lassan annak kapcsán, amit Liu Shaoang művel mostanság a jégen!

A finálét ugyanúgy építette fel, mint az elődöntőt (és ahogy pénteken a negyeddöntőt), hiszen ezúttal is nyugodtan korcsolyázott a mezőnyben, és ugyanúgy három körrel a vége előtt indult el, mint korábban – csak még gyorsabban, még nagyobb tempóban, mint az elődöntőben, így aztán egy körrel a cél előtt már méterekkel vezetett.

És nyert.

Magabiztosan.

Liu Shaoang a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázás első világbajnoki címét szerezte ezerötszáz méteren.

Jászapáti Petra kicsit kalandosabb úton jutott el a döntőig, hiszen az elődöntős futamában sokáig az utolsó helyen korcsolyázott, majd egy hármas ütközés miatt a mezőny négytagúra fogyatkozott – vb-ezüstérmesünk meg vérszemet kapott, a hátralévő körökben kívülről mindenkit megelőzött, így elsőként haladt át a célvonalon.

A fináléban ismét azt a taktikát választotta, hogy megbújik a mezőny végén – a döntőben viszont nem történt rendkívüli, így a magyar kiválóság a nyolcadik helyen végzett a leghosszabb távon.

Az 500 méteres futam döntőjéről ide kattintva olvashat bővebben!

RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA, VILÁGBAJNOKSÁG, MONTREAL
1500 méter. Férfiak. Világbajnok: Liu Shaoang (Magyarország) 2:15.096,
2. Pascal Dion (Kanada) 2:15.644, 3. Stijn Desmet (Belgium) 2:15.716, ...24. Jászapáti Péter (Magyarország), ...28. Nógrádi Bence (Magyarország). Nők. Vb: Csoj Min Dzsong (Dél-Korea) 2:23.594, 2. Kim Boutin (Kanada) 2:24.201, 3. Szo Vi Min (Dél-Korea) 2:24.455, ...8. Jászapáti Petra (Magyarország) 2:25.742, ...30. Kónya Zsófia (Magyarország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik