Rp. gyorskorcsolya: két hónapos eltiltás az olimpiai bajnoknak

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.21. 16:08
null
Sim Szuk Hi két hónapos eltiltást kapott (Fotó: AFP)
Két hónap eltiltást kapott a dél-koreaiak kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázója, Sim Szuk Hi, mert társaira és edzőire sértő megjegyzéseket tett, és így kérdésessé vált szereplése a február 4-én rajtoló pekingi téli olimpián – írja az MTI.

 

Simnek lehetősége van fellebbezni a Dél-Koreai Olimpiai Bizottság illetékes testületénél, amely legközelebb január 14-én ül össze. Ha a 24 éves sztár nem él a lehetőséggel, vagy nem enyhítik a mostani ítéletet, akkor nem szerepelhet az ötkarikás játékokon.

Sim Szuk Hi azzal keveredett gyanúba októberben, hogy a 2018-as, pjongcsangi – azaz hazai jégen rendezett – olimpián esetleg csalt, szándékosan ütközött az egyik társával, Csoj Min Dzsonggal. Sim két hónapja külön készül társaitól, mert a válogatott többi tagja és vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy a kialakult helyzetben nem tudnak vele együtt dolgozni és felkészülni az olimpiára. Sim nem volt tagja a világkupa-sorozaton szerepelt csapatnak sem.

Sim a 2018-as olimpia alatt az egyik edzővel váltott üzeneteket, amelyekben hosszasan becsmérelte társait, például az 1000 méteres döntő utolsó kanyarjában vele összeakadó Csojt, valamint Kim A Langot, ráadásul azzal gúnyolta Csojt, hogy ő a sportág női Steven Bradburyje. Az ausztrál versenyző ugyanis azzal vált világhírűvé, hogy a 2002-es téli olimpián úgy nyerte meg hatalmas meglepetésre a férfi 1000 métert, hogy több futamban és a döntőben is az előtte korcsolyázók egymást kilökték és buktak.

A pjongcsangi 1000-es fináléban Simet végül kizárták, míg Csojt a negyedik helyre rangsorolták. A 12-szeres világbajnok Csoj a 2018-as olimpián a női váltóval és 1500 méteren aranyérmes lett.

Sim és az edző közötti üzenetváltás októberben látott napvilágot egy internetes portálon. A versenyző ezt követően nyilvánosan bocsánatot kért társaitól, ugyanakkor tagadta, hogy sportszerűtlen lett volna a pjongcsangi 1000 méteres döntőben Csojjal.

„Csoj és én szeretünk mindent beleadni az utolsó pillanatokban. A versenyen sajnálatos módon egymásnak ütköztünk” – tette hozzá Sim, aki 2018-ban egy másik ügy miatt volt reflektorfényben: ekkor hozta nyilvánosságra, hogy egyik edzője, Cso Dzse Pom szexuálisan és fizikailag is bántalmazta. A nyomozás után a trénert 13 év börtönre ítélték. A válogatottból két hónapja kizárt gyorskorcsolyázó a helytelen viselkedését a Cso-üggyel magyarázta, elmondása szerint nem volt megfelelő állapotban, ezért agresszíven viselkedett másokkal, nem tudott uralkodni magán.

Sim a 2014-es és 2018-as olimpián a női váltóval lett aranyérmes, Szocsiban 1500-on második, 1000-en pedig harmadik volt. A világbajnokságokról 8 arany-, 4 ezüst- és 4 bronzérme van.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik