Rp. gyorskorcsolya: Burján Csaba nem lesz ott Pekingben

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2022.01.20. 11:09
null
Kósa Lajos 10-15 olimpiai pontot vár Pekingben a magyar küldöttségtől (Fotó: Szabó Miklós)
Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere csütörtökön délelőtt sajtótájékoztató keretében hirdette ki az olimpiai csapatot.

A hétből négyet tudtunk, hiszen az nem képezte vitat tárgyát, hogy Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry (mindhárman FTC), valamint Jászapáti Petra (SZKE) jégre lépnek a február 4-én kezdődő peking téli olimpián – a kérdés az volt, kik csatlakoznak hozzá.

BÁNHIDI ÁKOS

„Az olimpia egy olyan előadás, amelynek nincs főpróbája. Úgy érzem, minden fejben dől el, az érmekért minimum tizenöt versenyző hajt majd, az nyer, aki mentálisan leginkább rendben van. Nem szeretnék abba a helyzetbe kerülni, hogy túl sok érmet jósolok, de azt sem mondhatom, hogy nincsenek éremesélyeink, mert vannak. Az a feladatunk, hogy a versenyzőinkkel elhitessük, ezt a versenyt is lehet úgy kezelni, mint a többit, ahonnan érmeket hoztak korában – ha ez sikerül, akkor mosolyoghatunk az olimpia után.”

A négy állomásból álló kvalifikációs világkupa-sorozat végére eldőlt, hogy a férfiak mind a három távon (500, 1000 és 1500 méter) megszerezték a maximális, vagyis a három kvótát, míg a nőknél mindegyik távon két kvóta jutott nekünk.

Magabiztosan harcolta ki az indulás jogát az olimpiai bajnoki címvédő férfiváltó is, és kvótát szerzett a vegyes váltó (ez a szám eddig csak a vk-viadalokon szerepelt a programban), és sajnos kénytelenek voltunk tudomásul venni azt is, hogy Vancouver, Szocsi és Pjongcsang után Pekingben nem lesz magyar női váltó.

A csütörtöki sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a szövetség elnöke bejelentette, hogy a hölgyeknél Jászapáti Petra mellett Kónya Zsófia (SZKE) indulhat az egyéni számokban és a vegyes váltóban – utazó tartalék Sziliczei-Német Rebeka (FTC).

A férfiaknál a három ászunk indulhat az egyéni távokon, és a férfiváltó tagjaként bizonyíthat, ha lehetőséget kap Nógrádi Bence (FTC) és Varnyú Alex (FTC). Nem utazó tartalékként Tiborcz Dánielt (MTK) jelölte meg a szövetség.

Ez egyszersmind azt is jelenti, hogy a Pjongcsangban győztes váltó tagja, Burján Csaba (PSN) nem lesz ott az olimpián.

Tíz-tizenöt pontot képesek vagyunk elérni Pekingben, de a bizonytalan helyzet miatt nehéz reálisan felmérni az erőviszonyokat. Annyi biztos, hogy jó csapatunk van, ahogyan az is, hogy a magyar olimpiai különítményből egyedül a short trackesek szerezhetnek érmet Pekingben”– jelentette ki Kósa Lajos.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy műkorcsolyában a kvótát megszerző páros, vagyisChtchetinina Ioulia és Magyar Márk (mindketten HKA) képviselik a magyar színeket Pekingben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik