KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2021.01.20 16:56 Frissítve: 2021.01.21 13:43

Rp. gyorskorcsolya: a címvédők indulnak a gdanski Eb-n

Napi egy jeges edzéssel hétfő óta a helyszínen készül a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott a gdanski Európa-bajnokságra – a verseny pénteken kezdődik.

Napi egy jeges edzéssel hétfő óta a helyszínen készül a magyar válogatott a gdanski Európa-bajnokságra (Fotó: HUNSKATE Média)

 

„A jég jól csúszik, de nagyon kemény, reméljük, a versenyre jobb lesz” – jelentette ki Bánhidi Ákos, a magyar short track válogatott edzője és menedzsere, aki beszámolt arról is, hogy a vasárnapi érkezés után mindannyian elfoglalták szállodai szobájukat, s a jégcsarnok mellett valójában azóta is a szoba a második otthonuk, hiszen a gdanski buborék előírásai szerint nincs közös étkezés: a reggelit, az ebédet és a vacsorát is a szobába szervírozzák.

A napi egy jeges edzés mellett természetesen erősítés és imitáció is szerepel a programban, és belefér a hóemberépítés is: Gdanskban mínusz tizennégy fok és jelentős hó van – az Instagramra posztolt fotó tanulsága szerint Liu Shaolin Sándorék ezen a téren is remekelnek.

Fotó: Instagram

Hogy a jégen remekül mennek, azt az elmúlt esztendőkben bebizonyították: tavaly, a debreceni Európa-bajnokságot négy arany- és három ezüstéremmel zárták a mieink, minden idők legjobb magyar Eb-szereplését pedig 2019-ben, Dordrechtben produkálták, ahol négy arany, négy ezüst és egy bronz volt a termés.

Hogy Gdanskban mi történik, nem tudhatjuk, már csak azért sem, mert lassan egy éve nem versenyeztek – sem a mieink, sem az ellenfelek.

A nevezési listát böngészve annyi elmondható, hogy az európai versenyzők nyolcvan százaléka jégre lép a pénteken kezdődő kontinensviadalon: a nők és a férfiak között is ott lesz az összetett címvédő – előbbieknél a holland Suzanne Schulting személyében, utóbbiaknál pedig ezt a titulust Liu Shaoang mondhat magáénak.

S ha már nyolcvan százalék: a mieinknél is akad hiányzó, hiszen a múlt héten Jászapáti Petra koronavírustesztje pozitív eredményt hozott, így a jelenlegi legeredményesebb short trackesünk csak itthonról követheti a kontinensviadalt.

Távollétében a Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Bácskai Sára Luca, Somogyi Barbara, Somodi Maja ötös igyekszik majd minél jobb eredményt elérni Gdanskban.

„Szerintem az senki sem tett jót, hogy kimaradt egy teljes év, és hogy semmi megméretés nem volt, de úgy vélem, a csapat jó formában van, és személy szerint én is” – mondta el az Európa-bajnoki ezüstérmes Kónya Zsófia.

„Mentális nehéz felkészültnek lenni egy év kihagyás és versenyzés nélkül, de ez mindenkire igaz. Fizikailag viszont jó állapotban vagyok, és mindannyian nagyon várjuk a versenyt” – jelentette ki az olimpiai bajnok Burján Csaba.

A kontinensviadal pénteken kezdődik – szombaton 500 és 1500 méteren, vasárnap 1000 méteren és egyéni összetettben, valamint váltóban avatnak Európa-bajnokokat.

2021.02.23 07:28:49

Téli sportok SZABÓ GÁBOR

„Hat legszebb díjam mellett ma is ereklyeként őrzöm azt a kopott kis retikült, amit akkor kaptam.”

2021.02.22 09:08:56

Téli sportok KOVÁCS ERIKA

Sebestyén Júlia és Hoffmann Nóra versenyzőként bizonyított, most edzőként dolgoznak az újabb sikerekért.

2021.02.10 21:37:40

Téli sportok ZSOLDOS BARNA

„Ha valamit megváltoztathatnék utólag, akkor nem indulnék el azon a versenyen Ausztriában...”

2020.12.24 23:31:02

Téli sportok MALONYAI PÉTER

Éva és Ottó a színpadon teljesedett ki, Iván gyorskorcsolyázó olimpikonként szerzett nevet magának.

2020.12.01 20:54:23

Téli sportok CSINTA SAMU

ALAPVONAL. A hüttéket persze az idén el kell kerülni. A korai kőkorszakból származó, sílécet használó embereket megjelenítő barlang-, illetve sziklarajzokon sem látni forraltborozó figurákat.