K. E. 2021.11.28 17:44 Frissítve: 2021.11.28 19:39

Rp. gyorskorcsolya: 1000-en két női és három férfikvótánk van – Bánhidi Ákos

Mint beszámoltunk róla, ezüstérmet szerzett a dordrechti vk-viadalon a magyar vegyes váltó, de ennél fontosabb, hogy megszerezte a pekingi kvótát a csapat. Bánhidi Ákos, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere így értékelt.

Bánhidi Ákos (Fotó: Árvai Károly)

 

– Ötszáz és ezerötszáz méteren három férfi- és két női kvótát szereztünk – mi a helyzet ezer méteren?
– Ugyanez a felállás: a lányok bebiztosították Dordrechtben a két kvótát ezer méteren, a fiúk sokat javítottak a pozíciójukon. A három kvóta esetünkben már majdnem biztos volt, szenzációs futással arany- és ezüstérmet szereztek Hollandiában. Liu Shaoangról és Krueger John-Henryről hadd mondjam el, hogy már borzasztóan viszketett a tenyerük, érte őket több szerencsétlenség is a világkupa-sorozatban. Persze az, hogy viszketett a tenyerük, egy ilyen nagyon erős mezőnyben nem mindenkinél jelent sokat – két ekkora klasszisnál viszont igen. Le a kalappal előttük, és Liu Shaolin Sándor előtt is, aki Dordrechtben két döntőt futhatott. És ami nagyon fontos: sérülésmentesen vagyunk túl a világkupa-sorozaton, még egy jégre kerülő karkötőt is kibírtunk…

– Kvótát szerzett a vegyes és a férfiváltó is, mindez azt jelenti, hogy hét short trackes utazhat az olimpiára?
– Igen.

– A csapat összetételéről mikor határoznak?
– Hatalmas eredményhalmazt kell kielemeznünk, és a négy világkupaversenyen látottakat átbeszélni, emellett természetesen fontos lesz az is, hogy a felkészülés során ki hogyan áll a lábán, ki hogyan teljesít. Vannak persze megkérdőjelezhetetlen helyek a csapatban, ám szeretnénk kivárni a végsőkig – az eredeti tervek szerint a januári Európa-bajnokság végéig szerettük volna ezt megtenni, ám néhány napja Drezda visszalépett a kontinensviadal megrendezésétől, még nem tudjuk, melyik ország ugrik be helyette.

– A válogatott szerdán már meleg égövi edzőtáborba utazik, bírni fogják a munkát egy ilyen hosszú sorozatterhelés után?
– Amellett, hogy az edzőtáborban elindul ismét az alapozás, rengeteg feladat éppen a regenerálódást hivatott segíteni.

2022.01.06 22:28:17

Téli sportok MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. A Négysáncverseny a kultúrára is hatást gyakorolt: az 1977–1978-as sorozatban Falko Weisspflog remekelt (5. lett), és olyan mély benyomást tett egy Johann Hölzel nevű nézőre, hogy miatta művésznevet váltott. Falco aztán évekig uralta nem csupán Ausztria, de a nagyvilág slágerlistáit is.

2021.12.21 15:59:05

Téli sportok MTI/K. B.

Sim Szuk Hi társaira és edzőire sértő megjegyzéseket tett.

2021.12.08 16:05:19

Téli sportok B. D. K.

A britek korábbi világbajnok rövid pályás gyorskorcsolyázója nem volt szégyenlős.

2021.11.28 21:43:33

Téli sportok S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Nehéz lenne megtippelni, Vörös Virág búcsúja után mikor kerülhet vissza a magyar síugrás a szakág világtérképére. Manapság, amikor idehaza alig látni havat telente, sokan talán elképzelni sem tudják, hogy valaha mifelénk is beszélhettünk aranykorról.