Peking 2022: 176 sportoló képviseli a házigazdát, 168-an lesznek a svájciak

Vágólapra másolva!
2022.01.27. 14:19
null
A kínaiak korábban sosem szerepeltek ekkora létszámú csapattal téli olimpián (Fotó: AFP)
A rendező Kínát 176 sportoló képviseli a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpián, míg Svájc 168 sportolóval vág neki az eseménynek. Az osztrákok az elmúlt két téli játékokhoz hasonló produkcióban bíznak.

 

Az ázsiai ország még sosem szerepelt ekkora létszámú csapattal a téli játékokon, ugyanis házigazdaként most először minden sportágban lesz képviselője.

Érdekesség, hogy a kínaiak 78 edzője közül 51 külföldi, többek között amerikai, kanadai, orosz, francia és japán szakembereket is foglalkoztatnak.

Svájc 168 fős sportolói csapattal lesz jelen a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpián, ahonnan 15 éremmel szeretne hazatérni.

Ralph Stöckli csapatvezető az insidethegames.biz oldalnak nyilatkozva azt mondta, hogy nagyon kiegyensúlyozott válogatottjuk van, amelyből többen felállhatnak a dobogó tetejére is.

„Ha megint eljutunk tizenöt éremig, már nagyon elégedettek lehetünk, de hogy hány medáliát vihetünk haza Kínából, végső soron attól is függ, mennyire tudjuk kezelni a körülményeket a helyszínen és mennyire érintik majd a csapatot a koronavírus-járvány bizonytalanságai" – fogalmazott a sportvezető.

A legfőbb esélyesek közé tartoznak az alpesi sízők, így Michelle Gisin, aki négy éve olimpiai bajnok lett kombinációban, a csapatversenyben címvédő gárdából pedig Pekingben is indul Wendy Holdener, Luca Aerni és Ramon Zenhäusern. Nagy remények előzik meg a 2018-ban férfi szuperóriás-műlesiklásban ezüstöt, lesiklásban pedig bronzot nyerő Beat Feuz fellépését is, a legnagyobb esélyes pedig világkupa-sorozat jelenlegi szezonjában nagy fölénnyel élen álló Marco Odermatt.

A svájci küldöttségben, amelyben 75 nő kapott helyet, a 42 éves curlinges Silvana Tirinzoni a legidősebb sportoló, a legfiatalabb pedig a 17 esztendős jégkorongozó, Alina Marti.

Pjongcsangban Svájc versenyzői öt aranyat, hat ezüstöt és négy bronzot szereztek, összesen pedig 153 érmet – köztük 56 aranyat – nyertek képviselői a téli olimpiákon, aminek köszönhetően a nyolcadik legeredményesebb ország a havas-jeges játékok történetében.

Az elmúlt két téli játékokhoz hasonló produkcióban bíznak az osztrákok a jövő pénteken kezdődő pekingi téli olimpián.

Karl Stoss, az Osztrák Olimpiai Bizottság elnöke elmondta, hogy a nyolc éve Szocsiban elért 17 (4 arany, 8 ezüst, 5 bronz) és a legutóbb Pjongcsangban nyert 14 érem (5, 3, 6) közötti termést remél.

A téli nagyhatalomnak számító Ausztriát 106 versenyző képviseli a kínai fővárosban, többek között olyan világbajnokok, mint az alpesi síző Matthias Mayer, a hódeszkás Anna Gasser vagy a szánkós David Gleirscher.

Az első osztrák sportolói csoport pénteken indul Pekingbe.

A XXIV. téli olimpia február 4-étől 20-áig tart.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik