Tönkretett szárítógép, lottóval az NHL-be, olimpiai arany - Sidney Crosby-portré

RÁCZ PÉTERRÁCZ PÉTER
Vágólapra másolva!
2014.01.21. 18:57
null
Sidney Crosby Vancouverben olimpiai bajnok lett (fotó: Reuters)
Tönkretett egy szárítógépet, „lottóval” került az NHL-be, amelyben már tinédzserként csapatkapitány lett. Olimpiai aranyról döntött, életét végigkíséri a 87-es szám. Zsíros szerződések és félelmetesen nagy tudás. A szocsi téli olimpiai sztárjairól szóló sorozatunk első részében Kanada büszkeségét, a jégkorongozó Sidney Crosbyt mutatjuk be.

Nem lehet könnyű Kanadában hokisnak születni, mert ha valakiben meglátják a szikrát, akkor máris Wayne Gretzkyhez hasonlítják. Márpedig ő igen magasra helyezte a lécet. Sidney Crosby esetében is így volt. Azt mondták róla, tízévenként születik olyan klasszis, mint ő. De abba azért érdemes belegondolni, hogy Kanadáról van szó, amely tényleg ontja a tehetségeket, vagyis ha ott valakiről ezt állítják, akkor az illető biztosan különleges.

Születési dátumot nem igazán szokás kiemelni, de Crosbynál meg kell tenni. Halifaxban jött a világra 1987-ben, az év nyolcadik hónapjának hetedik napján. Karrierje során a mezszáma ezért lett 87-es, és ezért is kötött évi 8.7 millió dollárról szóló szerződést 2007-ben.

Mi is az igazság a szárítógéppel kapcsolatban?


Sokszor idézett történet vele kapcsolatban, hogy gyerekkorában, amikor már megérintette a hoki, házuk alagsorában tönkretette a szárítógépüket, mivel arra gyakorolta a célzást két évesen. Crosby később egy interjúban elmondta, nem pontosan erről volt szó, mert ott volt egy kapu is, csak nem mindig találta el…


Crosby kitűnő tanuló volt, tanárai azt mondták róla, hogy csodálatos példakép, aki kedves a társaihoz. Szülei és persze ő is azt szerette volna, ha 13 évesen lehetőséget kap rá, hogy a 15 és 17 év közöttiek bajnokságában hokizzon. Miután az illetékesek ezt visszautasították, a család perelt, de veszített. Később ebben a korosztályban a 2002-es Air Canada Cupban a döntőig menetelt a Dartmouth Subwaysel, összesen 217 pontot termelve. A szezon legeredményesebb és legértékesebb játékosa lett.

A kis Crosby itt még a kapuban (Fotó: rumormethat.com)
A kis Crosby itt még a kapuban (Fotó: rumormethat.com)

Végleg világossá vált a szakemberek és a rajongók számára is, hogy új csillag van születőben, akit kivételes tehetséggel ajándékozott meg a sors. De tudták ezt az ellenfelek és azok szülei is. A riválisok gyakran utaztak rá, a pálya mellől meg bekiabáltak neki, gúnyolták őt. A fáma szerint a meccsek között nem viselte trikóját, hogy ne ismerhessék fel…

Részben ezek miatt elhagyta hazáját, és az Egyesült Államokba, Minnesotába ment a 2002–2003-as szezonra. Másrészt korkedvezménnyel már ekkor szeretett volna a juniorok között szerepelni, amire otthon nem volt lehetősége. A következő évadban újra Kanadában játszott, a québeci juniorligában, amelyben a legtöbb pontot érte el 54 góllal és 81 assziszttal.

Nem a 7.5 millió dollárra


Crosby egyszer visszautasított egy 7.5 millió dolláros szerződést. A történet az NHL lockoutjához kötődik. A válságát élő liga ellenlábasaként újra megalakították (hivatalosan 2003-ban) a Jégkorong Világszövetséget (World Hockey Assiociation – WHA). A 2004 nyarán megrendezett drafton Crosbyt választotta a torontói Hamilton, és a már említett összeget ajánlotta szolgálataiért. Sidneynek mindig is az NHL volt az álma, azért dolgozott, hogy egyszer ott játszhasson, ezért nemet mondott. Bár később azt nyilatkozta, hogy nehéz volt nemet mondania arra az összegre. A WHA sohasem tudott vetélytársa lenni az NHL-nek, kisebb bajnokságokat működtetett a 2009-es megszűnésig.

Természetesen Wayne Gretzkyt is megkérdezték, mi a véleménye Crosbyról, megdöntheti-e a csúcsait. A négyszeres Stanley-kupa-győztes legenda igennel válaszolt, és hozzátette, Mario Lemieux óta a legjobb játékos, akit látott.


Frank Bonello, az NHL központi tehetségkutatójának igazgatója pedig így vélekedett róla: „Fantasztikusan korcsolyázik, nagyon jól kiismeri magát a jégen és intelligens.”


Kanadával részt vett a 2005-ös junior-világbajnokságon, amelyen hat góllal és három gólpasszal aranyéremig vezette a csapatot. Ezt az elsőséget addigi pályafutása legemlékezetesebb diadalának tartotta.

Lottóval az NHL-be


A 2004–2005-ös szezon elmaradt a munkajogi viták miatt, így a következő évadra valahogy sorrendbe kellett állítani a csapatokat a drafthoz. Összesen 30 együttesnek volt esélye megszerezni az első választás jogát egy lényegében lottósorsolásnak megfelelő procedúra során. A Pittsburgh Penguins lett a szerencsés, s a csapat le is csapott Crosbyra. Később a köznyelvben el is nevezték ezt a sorsolást Sidney Crosby-lottónak.

2005. október 5-én játszotta első mérkőzését, rögtön adott is egy gólpasszt a New Jersey Devils ellen, majd pár napra rá az első gólja is megszületett a Boston Bruins ellen.

Hogy mennyire bíztak benne, jól jelzi, hogy már az első szezon felénél, az edzőváltás után csapatkapitány-helyettesnek jelölték. Persze a kritikusok rögtön megjegyezték, hogy túl fiatal, nincs elég tapasztalata betölteni ezt a funkciót. Hát még ha tudták volna akkor, mi következik nemsokára!

Rögtön az első évadban megmutatta képességeit. Habár a Penguins tök utolsó lett a Keleti főcsoportban, ő maga 102 pontot ért el 39 góllal és 63 gólpasszal. Mégsem ő lett az év újonca, hanem a lehelettel jobban teljesítő orosz Alekszandr Ovecskin, akinek szintén ez volt az első szezonja az NHL-ben.

Crosbyval kapcsolatban sokszor megjegyezték az ellenfelek, hogy dobálja magát, színészkedik és panaszkodik a játékvezetőknek. Mindezért a fiatalságát okolták.

Minden idők legfiatalabb csapatkapitánya

Crosby mondta

„A legjobb akarok lenni, és ez bármit von maga után, el kell fogadnom.”

„Nyomást helyezek magamra, hogy kihozzam magamból a legjobbat és képességemnek megfelelően hokizzak.”

„Akkor érzem magam a legjobban, amikor a jégen vagyok. Imádok játszani. Ez olyasmi, mint a szerelem.”

„Az egyéni díjak, a gólkirályi címek nagyszerűek, de az első számú célom, hogy megnyerjem a Stanley-kupát.”

„Nincs kétség, érzelmes vagyok.”

A 2006–2007-es szezonban 36 gólt ütött és további 84 gólpassz fűződött a nevéhez az alapszakaszban, ezzel ő lett az első tinédzser, aki az élen végzett ebben a táblázatban. A Pittsburgh 2001 óta először kiharcolta a rájátszást, ám az Ottawa rögtön az első körben kiejtette a Pingvineket.

Az évad során többször felvetődött már, hogy Crosby legyen a csapatkapitány, ám ő visszautasította az ajánlatot. Egészen a kiesésig. Akkor már nem állt ellen, így 19 évesen, 9 hónaposan és 24 naposan az NHL történetének legfiatalabb csk-ja lett.

„Korábban azt gondoltam, nem lenne helyes elfogadnom – mondta Crosby. – Csapatként remekül működtünk, nem akartam elrontani. Nem voltam még kész elfogadni a vele járó felelősséget. Azzal, hogy bejutottunk a rájátszásba, hogy megtapasztaltam ezt, önbizalmat adott. Mostantól nagyobb felelősség nyomja majd a vállam, de ez olyan valami, amire már felkészültem.”

A Stanley-kupával
A Stanley-kupával

Újabb dollármilliók, a Gordie Howe-mesterhámas és az első Stanley-kupa

A 2007–2008-as évadban lejárt Crosby hároméves szerződése, újat kellett kötni. Kötöttek is, nem akármilyet: öt évre 43.5 millió dollárt kapott.

Ebben az évadban elég sok meccset kihagyott sérülések miatt, de később ő is tagja volt a döntőig menetelő Pittsburghnek, amelyet a fináléban a Detroit Red Wings állított meg. Még az alapszakaszban, az egyik Boston elleni mérkőzésen „megcsinálta” a Gordie Howe-mesterhármast, vagyis egy mérkőzésen gólt ütött, gólpassz adott és egy bunyóban is részt vett.

Az elnevezés arra utal, hogy a korábbi a legendás játékos mind a három kategóriában otthon volt.

A következő szezonban már nem csupán eljutottak a döntőig, hanem meg is nyerték azt. Ezzel Crosby 21 évesen, 10 hónaposan és 5 naposan csapatkapitányként minden idők legfiatalabb Stanley-kupa-győztese lett

Döntő gól az olimpiai bajnoki aranyért

A 2008–2009-es szezonban ismét eljutottak a rájátszásig, de a második körben a Montreal Canadiens megállította őket.

A válogatott csapatkapitány-helyetteseként utazhatott a vancouveri téli olimpiára, amelyen a papírformának megfelelően a döntőig meneteltek, kiejtve közben az orosz és a szlovák nemzeti csapatot. Az Egyesült Államok elleni finálé hosszabbításában jött Crosby, és 2–2 után megszerezte a mindent eldöntő gólt.


Agyrázkódás és újabb mesés gázsi

A 2010–2011-es szezon második felét ki kellett hagynia. Az újévi Winter Classicon, majd rá néhány napra olyan súlyos ütéseket kapott a fejére, hogy agyrázkódás jeleit fedezték fel rajta. A hátralevő meccseken (összesen 41-en) már nem lépett pályára. Érdekesség, hogy ennek ellenére 32 góljával a csapat legeredményesebbje lett. Ugyancsak hiányzott a 2011–2012-es évad első 20 találkozójáról. Bár visszatért, egy újabb ütközés után – noha a tesztek szerint játszhatott volna – tovább pihent, és csak tavasszal tért vissza.

2012 nyarán egy hihetetlen, 12 évre szóló, 104.4 millió dolláros szerződés kötött a Penguinsszel, tehát 2024-ig elkötelezte magát a klubhoz. A 2012–2013-as évad márciusában jött egy újabb sérülés, eltört az állkapcsa, így csupán 36 meccset játszott az amúgy is csonka évadban.

A Pittsburgh csapatkapitányaként magától értetődően vesz részt a téli olimpián. „Még sohasem voltam Oroszországban, és remélem, játszhatok Szocsiban. Meg kell találnunk az aranyéremhez vezető utat”

Sidney Crosby legjobb trükkjei


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik