Téli olimpia: szétlövéssel jutottak döntőbe a címvédő oroszok

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 16:50
A címvédő Orosz csapat lesz a finnek ellenfele a férfi jégkorongtorna vasárnapi döntőjében a pekingi téli olimpián, miután 1–1-et követően a szétlövésben 3–2-re legyőzte Svédországot.
Kiegyenlített volt a második elődöntő 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)
Kiegyenlített volt a második elődöntő A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Árvai Károly)

A 2006-os vagy az 1988-as olimpiai döntő ismétlődik meg 2022-ben? – erre a kérdésre keresték a választ a felek a férfiak pénteki második, helyi idő szerint késő esti elődöntőjében.

Finnország ugyanis Szlovákia legyőzésével már délután biztosította a helyét az ötkarikás fináléban, amit eddig története során kétszer tudott megtenni. Tizenhat évvel ezelőtt, Torinóban a svédek győzték le őket, '88-ban, Calgaryban pedig az oroszokkal együtt végeztek az első két helyen, de az akkor még Szovjetunió néven szereplő rivális annak ellenére megelőzte pontelőnnyel az északiakat a hatos döntő körmérkőzése végén, hogy azok megverték Viktor Tyihonov legendás legénységét az utolsó fordulóban.

Az ezüstös finneket anno megelőző két csapat, mármint a kanadaiak testén át a négy közé jutó Svédország, valamint az olimpiai újonc dánokat szoros meccsen búcsúztató oroszok vívtak meg egymással a döntőért egy, az előzőnél jóval színvonalasabb elődöntőben.

Itt a felek a finn–szlovákkal ellentétben egy az egyben átugrották a felesleges udvariassági köröket, rögtön egymásnak estek: nagy iram, kőkemény fizikai játék, csattanós blokkok és ütközések jellemezték a mérkőzést már az első perctől fogva.

A svédek voltak a kezdeményezőbbek, a nyitó harmadban egyértelműen nekik voltak minőségibb helyzeteik, s ezek egyikéből hajszál híján gól is született: a végig veszélyesen játszó Max Friberg tette bele a botját mesterien egy lövésbe, ám a pakk a kapuvasról kifelé vágódott.

Csapatként a skandinávok tűntek egységesebbnek, ám a nagyobb egyéniségek vitathatatlanul az oroszoknál vannak, és ezúttal egy klasszisvillanás juttatta vezetéshez a címvédőt.

A korábban az Edmontonban 100 NHL-bajnokit lehúzó, a CSZKA-val Gagarin-kupa-győztes Anton Szlepisev gyakorlatilag a középső harmad első akciójából betalált. A palánk segítségével elviharzott a pakkal védője, Christian Folin mellett, szépen bekanyarodott a kapu elé és a vetődve kiszúró Lars Johansson kapust kikerülve behúzta a kori és a vas közötti „lyukba". (1–0)

Az orosz csapat a meccs felére kezdett el olajozott gépezetként működni, onnantól egy időre át is vette az irányítást – hiába.

A záró harmad hetedik percében a svédek kiszabadultak a nyomás alól, és sikerrel vittek végig egy ellenakciót. Pudas lapos lövésébe Tömmernes szúrt bele, onnan Fedotov mamutjára vágódott a korong, onnan meg az érkező Lander elé, akinek nem okozott gondot betenni az üres kapuba (1–1). A „háromkoronások” rögtön ezután majdnem a vezetést is átvették, de a bárdját vesztett Fedotov végül megúszta a tűzijátékot.

A két kapus egyébként is óriásit melózott, az 1–1-es rendes játékidő után így jöhetett a tízpercnyi, 3 a 3 elleni hosszabbítás.

Itt a svédek jártak közelebb a győzelem megszerzéséhez, kétszer is óriási, utolsó pillanatos orosz mentésre volt szükség. Döntést azonban a túlóra sem hozott, következett a szétlövés – a végletekig kiélezett rávezetéspárbajt és ezzel a mérkőzést a nyolcadik párban Arszenyij Gricjuk nyerte meg az oroszoknak (2–1),Finnország ellenfele így a címvédő lesz a vasárnapin fináléban.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
FÉRFI JÉGKORONG
ELŐDÖNTŐ

Oroszország–Svédország 2–1
(0–0, 1–0, 0–1, 0–0, 1–0) – szétlövéssel

A MÁSIK ELŐDÖNTŐBEN
Finnország–Szlovákia 2–0 (1–0, 0–0, 1–0)

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik