Téli olimpia: a finnek jutottak be elsőként a hokidöntőbe

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2022.02.18. 07:23
null
Támadásban a kék mezes finnek (Fotó: Árvai Károly)
Finnország jutott be elsőként a férfi jégkorongtorna döntőjébe a pekingi téli olimpián, miután 2–0-ra legyőzte Szlovákiát.

 

Mindössze két alkalommal fordult elő eddig a férfi jégkorongtornák ötkarikás történetében, hogy az első négy helyen négy európai csapat végzett. Először 1976-ban, Innsbruckban – érdekesség, akkor három, a mai formájában már nem létező államalakulat, a Szovjetunió, Csehszlovákia és az NSZK zárt az első három helyen, negyedikként a finnek –, másodszor 2006-ban, Torinóban, amikor a svédek a nagy rivális Finnországot, valamint a cseheket és az oroszokat megelőzve ünnepelhették második olimpiai aranyérmüket.

És 2022-ben, Pekingben jöhetett a következő európai „final four”.

Hogy ugyanazon a napon néhány óra leforgása alatt Kanada és az Egyesült Államok is búcsúzzon, az NHL-játékosok nélkül is meglepetés, márpedig szerdán ez történt. Ez pedig a helyszíni érdeklődésen is nyomot hagyott, amely jelentősen lanyhult (az a néhány észak-amerikai kolléga pedig, aki „muszájból” kibattyogott az óriási, 19 ezres National Indoor Stadiumba, meglehetősen durcás hangulatban tette mindezt) – annyi baj legyen…

Az időben első, Finnország–Szlovákia elődöntő nem indult látványosan, a tét nagyságának megfelelően a csapatok már elsősorban a védekezésre koncentráltak, kevés kockázatot vállaltak, inkább a küzdelem és a taktikai csata dominált a jégen. Ilyenkor végképp nüanszok szoktak dönteni, egy-egy kiállítás, egy jól, vagy éppen a kapusról kipattanó korong – pont, mint amilyennel a finnek is megszerezték a vezetést az ismerkedési fázis lezárásaként a 16. perc végén: Petteri Lindbohm tüzelt, lövése lejött Rybár kapusról, SakariManninen pedig jó helyen állt, s a pakkot okosan, nem erőből, megemelve, hanem finoman, a mamut alatt becsúsztatva juttatta a kapuba(1–0).

A középső játékrészben megmaradt a mérkőzés küzdelmes jellege, amikor pedig kellett, a két kapus, Sateri és Rybár is a helyén volt: teljesen kiegyenlített 40 perc után 21-21 védéssel álltak egyaránt – a nagy különbség az volt, hogy előbbi továbbra is kapott gól nélkül.

Erősen kezdték a szlovákok a harmadik harmadot, de csak helyzetekig jutottak (azokból sem túl nagyokig), így hiába nyerték meg végül a kapura lövési versenyt, a finnek az egyetlen, első harmadbeli góljukat jól őrizve behúzták a felejthető elődöntőt – 38 másodperccel a vége előtt HarriPesonen üres kapus gólja (2–0) már nem osztott, nem szorzott.

Vasárnap magyar idő szerint kora reggel 5.10-kor így ők vívják a finálét az esti orosz–svéd elődöntő győztesével, míg a szlovákok 2010 után történetük során másodszor bronzmeccselhetnek olimpián szombaton 14.10-től.

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
FÉRFI JÉGKORONG
Elődöntő
Finnország–Szlovákia 2–0
(1–0, 0–0, 1–0)
Később
14.10: Orosz csapat–Svédország

A Nemzeti Sportot tudósítja a helyszínről: Kohán Gergely, Kovács Erika (szöveg), Árvai Károly (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik