Műkorcsolya: „Néha meg kell csípnem magam, hogy ez tényleg igaz-e”

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.04.04. 14:21
null
Magyar Márk és Chtchetinina Ioulia közös álma vált valóra a pekingi kvalifikációval (Fotó: AFP)
A Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk duó 2018 őszén talált egymásra, a közös munka hamar kamatozott, hiszen a múlt heti világbajnoki szereplésük olimpiai kvótát ért.

Páros műkorcsolyázni partner nélkül nem lehet – de mit tehet egy tehetséges sportoló, ha a párja abbahagyja, vagy éppen kiderül, szakmai vagy emberi okok miatt lehetetlen a folytatás.

„Többféleképpen kereshet párt az ember – árulta el Magyar Márk, aki Chtchetinina Iouliával a múlt héten a stockholmi világbajnokságon szerezte meg Magyarország első kvótáját a pekingi téli játékokra. – Sokat segíthetnek a személyes kapcsolatok vagy éppen egy korábbi edző, aki eligazíthatja a versenyzőt. És van egy partnerkereső oldal is, ahová az éppen pár nélkül álló műkorcsolyázó feltölthet magáról fotót, videót, és persze fontos, hogy az eredményeit is felsorolja az egyéb adottságok, például magasság és súly mellett.” 

A „szerelem első látásra” nem garancia semmire, a közös munkára pedig kiváltképp nem, hiszen amellett, hogy magasságban-súlyban passzolnak egymáshoz a korcsolyázók, még ezernyi fontos szempont van: például a korcsolyázóstílusuknak is hasonlónak kell lennie, hogy meglegyen közöttük a ritmus, no meg az sem elhanyagolható tényező, hogy a két versenyző hogyan mutat egymás mellett. És akkor persze az érzésekről, mint például a bizalom, nem is beszéltünk…

 „A próbakorcsolyázás nagyon fontos eleme a párválasztásnak, két-három nap, de inkább egy hét is kell ahhoz, hogy kiderüljön, van-e esély arra, hogy a későbbiek során összecsiszolódjon a két ember – mondta el Magyar Márk. – És szükség van arra is, hogy kívülállók alkossanak véleményt a közös korcsolyázásról. De a legfontosabb a saját érzés: nálam volt olyan, hogy a szárazedzés során megemeltem a lányt, és tudtam, nincs értelme a közös munkának. Az, hogy biztosan nem, sokkal hamarabb kiderül, mint hogy igen.”

Chtchetinina Ioulia kapcsán rögtön megvolt a közös nevező, ám nem siettették a döntést, hiszen 2018 őszét írtunk, amikor először együtt korcsolyáztak, és mert abban a szezonban Chtchetinina már indult egy versenyen svájci partnerével, a szabályok előírták, az orosz sportolóra egyéves kihagyás vár – az pedig egyértelmű volt, hogy ha együtt folytatják, az magyar színekben történik. Így aztán az őszi közös napokat januárban újabbak követték, ráadásul akkor már csatlakozott hozzájuk Dmitrij Szavin mester is.

„Gyimával dolgoztam korábban, benne nagyon bíztam. A lehetséges edzők között felvetődött még Ioulia svájci trénere is, ám ő sajnos időközben elhunyt, így Szavin mestert nemcsak arról kérdeztük meg, van-e reális esélye annak, hogy kijussunk az olimpiára, hanem azt is, elvállal-e minket – folytatta Magyar Márk. – Mivel mindkét kérdésünkre igennel felelt, és többen is támogatták a közös munkát, belevágtunk.” 

Hol itt, hol ott.

A páros készült Magyarországon és Oroszországban is, de a koronavírus-járvány idején az is előfordult, hogy Szavin mester online tartotta az edzéseket: a tréner elmondta az instrukciókat, Márkék pedig telefon segítségével mutatták meg neki, mire jutottak a jégen.

Hogy heteket tölt külföldön, ahhoz Magyar Márk már hozzászokott az elmúlt években – ebben a sportágban ez egyáltalán nem számít kirívónak, sokan meghozzák ezt az áldozatot annak érdekében, hogy előrébb jussanak. Más kérdés, hogy e tekintetben a magyar korcsolyázó most egyáltalán nincs könnyű helyzetben, hiszen öt hónappal ezelőtt született meg a kisfia, így azért jóval nehezebb szívvel hagyja itt Magyarországot.

Korábban is azért vállalta a vándoréletet, hogy valóra váltsa legnagyobb álmát: világbajnokságon és Európa-bajnokságon már többször jégre lépett, ám olimpián még sohasem indult.

Eddig.

„Bár már a múlt héten, a stockholmi világbajnokságon azt mondták a szakemberek és a bennfentesek, hogy megvan a kvóta, nem mertük elhinni  – vallotta be Magyar Márk. – Csütörtökön vált biztossá az indulásunk, de néha meg kell csípnem magam, hogy ez tényleg igaz-e. Nagyon régen dolgozom ezért, s bár végig bíztam magamban, volt, hogy feltettem a kérdést, megéri-e ez a sok áldozat, tényleg képes vagyok rá? Megnyugodtunk azzal, hogy hivatalossá vált a kvótaszerzésünk, innentől az a cél, hogy előrelépjünk: azért dolgozunk, hogy az öt komponens pontszámunk, amelybe például az előadásmód vagy a korcsolyázótudás is beleszámít, magasabb legyen – az elemeinken nemigen változtatunk, azok eleve elég erősek, inkább csiszoljuk őket.”

Hatvanhat év után lesz újra magyar páros a téli olimpián: a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros jelenleg sem pihen, hiszen hazánkban tartózkodik mesterük, Dmitrij Szavin is, így az ilyenkor megszokott szabadság helyett a következő szezon programjait állítják össze közösen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik