Az olimpia norvég hősei leiskolázták a mezőnyt

CSATLÓS DÁVIDCSATLÓS DÁVID
Vágólapra másolva!
2010.03.13. 15:37
null
Björgen a mezőny élén (Fotó: Reuters)
Petter Northug győzelmével ért véget a férfiak 50 kilométeres sífutó-világkupaversenye Oslóban. A kétszeres olimpiai bajnok klasszis szoros küzdelemben nyert, mindössze 2.9 másodperccel teljesítette hamarabb a távot, mint az olasz Pietro Piller Cottrer. A nők 30 kilométeres viadalán Marit Björgen diadalmaskodott. A hazai közönség előtt szereplő norvég klasszis mindössze 1.2 másodperccel előzte meg honfitársát, Kristin Störmer-Steirát. Az összetett világkupát vezető lengyel Justyna Kowalczyk nem állt rajthoz.

Ezen a héten Norvégiában versenyzett a sífutó-világkupa mezőnye, a Drammenben rendezett sprint után ma Oslóban mérték össze erejüket a versenyzők, méghozzá a leghosszabb távokon. A hölgyeknek 30 km-t,a férfiaknak  pedig 50-et kellett megtenniük szabad stílusban a skandináv ország fővárosa melletti Holmenkollen lankáin. Csodálatos környezet, fantasztikus hangulat és brutális emelkedőkkel nehezített pálya várt az atlétára

A nők versenyéről hiányzott a már világkupa-győztes lengyel Justyna Kowalczyk, távollétében a papírforma alapján aligha számíthattunk arra, hogy bárki képes legyen megszorítani a Vancouverben 3 aranyat szerző norvég klasszist, Marit Björgent.

Ahogy azt illik, a hazaiak kezdték diktálni az iramot az első kilométereken: Björgen, Kristin Steira, Wilbekle Skofterud, és Theresa Johaug az 5km-es ellenőrzőponthoz érve már felére csökkentette a 60 főt számláló mezőnyt. Az élbolyban természetesen még mindenki ott volt akit esélyesként tartanak számon, a leszakadók közül nagy névnek csak az idén teljesen formán kívül versenyző Astrid Jakobsn számított. A 30km-es versenyek szokványos lefolyásától eltérően, 7.5km-nél a finn Ritta Lisa Roponen az élre állt és egész elképesztő tempót kezdett diktálni, olyannyira szétszakította a sort,hogy csak 10-en maradtak elől, mögöttük már 10 másodperc hátránnyal jött egy 7 fős csoport, akik szerencséjére Roponen miután elvitte a 8km-es részhajráért járó világkupapontokat visszavett,így felértek az élen haladókhoz. A táv egyharmada elteltével tehát 17-en maradtak versenyben a győzelemért. Meglepetésre már nem volt köztük Aino Kaisa Saarinen, Marianna Longa és Kristina Smigun sem.

5km-rel később 3 norvég érezte úgy, hogy mindenkinél erősebb: Björgen, Steira és Johaug szűk 10 másodperccel ellépett a többiektől,és előnyüket egyre növelték. 20km-hez érve már 25 másodperc volt a Ropopnen vezette hét fős üldözőcsoport előtt. Elképesztő iramot diktáltak a hazaiak, újabb 1 km elteltével fél percen kívülire tornázták fel az előnyt.,A vezetés nagy részét Björgen vállalta magára, Steira örült,hogy képes vele menni, Johaugnak viszont kezdett nehézséget okozni ez a tempó, de azért ő is kapaszkodott. 25km-nél már 1 perccel előzték meg a Haag, Kalla, Roponen,Sachenbacher neve fémjelezte csoportot. Ha volt is aki eddig kételkedett benne, 5000 méterrel a cél előtt szinte biztossá vált,hogy teljes norvég dobogó várható. A kérdés csak az volt,hogy ki melyik fokára állhat fel.

A lányok nem siettek eldönteni az elsőség kérdését, 29.5km-ig teljesen együtt haladtak, mögöttük történt csak apró változás: Charlotte Kalla otthagyta a második csoportot és egymaga sielte végig az utolsó 3-4km-t, 47 másodpercesre csökkentette a hátrányt Björgenékhez képest,akik már a célegyeneshez közeledtek. Először Björgen indult meg, Stera tudott vele menni, Johaugnak jártányi ereje alig maradt, nemhogy ritmust váltani. Björgen finisére nem volt válasz, Kristin Steirának meg kellett elégednie a második hellyel, de igazán boldog lehetett, hiszen hatalmasat küzdött és óriási erőkifejtésre késztette a 3-szoros olimpiai bajnokot., Johaug 8 másodperccel később tette teljessé a már féltávnál biztosnak látszó norvég sikert, Kalla,mint legjobb nem hazai futó, 50 mp hátránnyal ért be negyedikként.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, OSLO

Női 30 kilométer

1. Marit Björgen (norvég) 1:24:10.8

2. Kristin Störmer-Steira (norvég) 1.2 másodperc hátrány

3. Therese Johaug (norvég) 8.0 mp h.

Az összetett vk állása (még 5 verseny van hátra)

1. Justyna Kowalczyk (lengyel) 1736 pont – már győztes

2. Petra Majdic (szlovén) 1191

3. Aino Kaisa Saarinen (finn) 999

A férfiak 50km-es távjának 70-en vágtak neki, köztük a legnagyobb esélyes, a friss világkupa-győztes Petter Northug, és idei legnagyobb ellenfele, a cseh Lukas Bauer..Az urak közül néhányan nyilván követték a női 30km-es versenyt, legalább is hárman biztosan. Ughyanis Maurice Magnificat, Vincent Vittoz és Northug úgy döntöttek 15km-nél,hogy ők is hármasban teszik meg a táv hátra lévő részét. Pillanatok alatt elléptek 20mp-cel a mezőnytől, és ezt az előnyüket szép lassan növelni is tudták. 20km-nél fél perccel vezettek, féltávhoz érve pedig már 45 másodperccel előzték meg az Anders Södergren vezette 10 fős üldöző csoportot. A hazai szurkolók már ekkor nyugodt szívvel lepacsizhattak egymással, Northug hajráját ismerve 30 versenyző közül is övé a legjobb finis, hát még ha csak két ellenfele van az utolsó métereken. Márpedig nagyon úgy nézett ki,hogy a két franciával kéz a kézben sieli végig a második 25km-t.

Manificat már az olimpián is varázslatos formában versenyzett, ezt úgy tűnik sikerült átmentenie a világkupa záró futamaira: az ő vezetésével iszonyatos iramban haladtak elöl, 30km-nél már 1 perc 20 másodpercre nőtt az üldözők hátránya.

A franciák tudták,hogy nem hagyhatják a  döntést a végére, mindketten megpróbálkoztak azzal hogy leszakítsák Northugot. A 35 és 40km közötti táv ezzel telt. Előbb Vittoz majd Manificat és újra Vittoz alakított ki 1-2-3 másodperces előnyt Northuggal szemben, de a norvég klasszis szívósan tapadt rájuk, nem volt mit tenni ellene -a legerősebb sosem szakad le.

Óriási dráma kezdett kibontakozni a negyvenedik km-t elhagyva, Manificat erejét teljesen felőrölték a támadások és az iram, megadta magát, Vittoz és Northug maradtak elöl, de másfél kilométer alatt a 45másodperces előnyük 25-re olvadt a táv második felére megtáltosodó Pietro Piller-Cottrerrel szemben. Az olaszok veteránja 45km-nél már csak 13 másodpercre.volt Northugéktól! 1 kilométerbe tellett és a 36 esztendős Piller-Cottrer már az élen állt. Azzal a lendülettel amivel hátulról érkezett, ment is tovább, Vittoznak ez sok volt,a franciák világbajnoka nem tuddott emelni a sebességen, Northug viszont igen, ő Cottrert is "megcsáklyázta", az olasz húzta maga után az utolsó 3 kilométeren, és akármennyire is igyekezett, képtelen volt leszakítani. Petter Northuggal nem lehetett mit kezdeni, ahogy közeledtek a cél felé érezhető volt,hogy bármikor robbanthat. Meg is tette és állva hagyta Piller-Cottrert, az olimpia 50km-es száma után a soron következő világkupa-verseny ugyanezen távján sem talált legyőzőre. Egészen döbbenetes idényt produkált, kétség sem férhet hozzá, hogy ő a tömegrajtos versenyek korának legkiemelkedőbb sífutója.

A világkupa még nem ért véget, hagyományosan a svédországi Falunban zárul le jövő héten. ahol sprint, egyéni indításos és üldözéses számokat is rendeznek.

SÍFUTÁS, VILÁGKUPAVERSENY, OSLO
Férfi 50 kilométer

1. Petter Northug (norvég) 2:09:18.5

2. Pietro Piller Cottrer (olasz) 2.9 másodperc hátrány

3. Vincent Vittoz (francia) 32.7 mp h.

Az összetett vk állása (még 5 verseny van hátra)

1. Petter Northug 1285 pont

2. Lukás Bauer (cseh) 902

3. Dario Cologna (svájci) 735

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik