Marty McFly és a magyar futballvalóság

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2013.11.22. 18:11
„Egyetlen percen múlt a második helyünk a világbajnoki selejtezőcsoportban, mert ha itthon nem kapjuk az utolsó pillanatban azt a gólt a románoktól...

„Egyetlen percen múlt a második helyünk a világbajnoki selejtezőcsoportban, mert ha itthon nem kapjuk az utolsó pillanatban azt a gólt a románoktól, akkor most pótselejtezőt játszunk” – mondja mostanában boldog-boldogtalan, elsősorban a magyar labdarúgó-válogatotthoz tartozó játékosok és edzők (például a legutóbb Kenyeres Imre), meg persze azok a szakemberek, akik ezzel a „ténnyel” akarják bizonyítani, hogy nincs is olyan nagy gond a magyar futballban, mint amekkorát a bukaresti 0–3 és az amszterdami 1–8 mutat.például a legutóbb Kenyeres Imre), meg persze azok a szakemberek, akik ezzel a „ténnyel” akarják bizonyítani, hogy nincs is olyan nagy gond a magyar futballban, mint amekkorát a bukaresti 0–3 és az amszterdami 1–8 mutat.

Ezzel a „ténnyel” csak az a baj, hogy – közel sem tény.

Hanem csak feltételezés.

Mert igaz ugyan, hogy ha a márciusi magyar–román meccs eredményét 2–2-ről 2–1-re „változtatjuk”, akkor a csoport tabelláján egy ponttal megelőzzük a románokat, de ezt a mérkőzést nem az utolsó fordulóban játszottuk, amikor ez dönthetett volna a továbbjutásról, hanem márciusban, és volt még utána 5, azaz öt forduló.

És itt jön a képbe Marty McFly, a Vissza a jövőbe filmtrilógia főhőse, aki nem mindig érti az időutazás elméleti oldalát, de barátja, Emmett Brown doki készséggel elmagyarázza; például a második részben táblára rajzolt idővonalakkal mutatja be az „alternatív valóság” elvét, vagyis hogy egyetlen dolog múltbéli megváltoztatása esetén semmi nem marad ugyanaz a jövőben, azaz a jelenben (lásd még: pillangóhatás). Magyarázzuk most el ugyanezt mi is azoknak, akik szerint valóban egyetlen percen múlt a továbbjutásunk.

Ha valóban megvertük volna itthon a románokat, akkor onnantól kezdve minden máshogy történik, hiszen nem az átélt valósággal folytatódott volna a történetünk, hanem egy alternatív valósággal. Tehát egyáltalán nem biztos, hogy a románok legyőzése után 4 nappal akkor is döntetlent játszottunk volna Törökországgal idegenben – hiszen mi bizonyosan nagyobb „arccal” utaztunk volna arra a meccsre (tegye fele a kezét, aki nem látott még ilyet a magyar válogatottól...), a törököknek viszont sokkal nagyobb szükségük lett volna a győzelemre, hiszen nagyobb lett volna a ponthátrányuk velünk szemben. Mindez egy teljesen más meccset eredményezhetett volna Isztambulban... Ha pedig ott kikaptunk volna, akkor megint más a csoport tabellája, mivel – feltételezve, hogy az őszi meccsek ugyanúgy alakulnak, mint a mi valóságunkban – románok elleni győzelem és isztambuli vereség esetén azonos pontszámmal állt volna a magyar–román–török hármas, és közülük nekünk lett volna a leggyengébb gólkülönbségünk... De természetesen már az is erős feltételezés, hogy az őszi meccsek ugyanúgy alakulnak, hiszen azokra is vonatkozik az alternatív valóság, azaz minden más lehetett volna.

Sőt, ha a románok hazai legyőzése után a törökök elleni idegenbeli iksz (és a bukaresti vereség) meg is „marad”, a románoknak mindenképpen le kellett volna győzniük otthon a törököket, míg a megtörtént valóságban pontosan tudhatták, hogy még egy vereséggel is másodikak lehetnek a papírforma-eredmények alapján – többek közt éppen ezért kaptak ki...

De ennyi bőven elég is a fejtegetésekből, a „mi lett volna, ha” típusú mondatoknak amúgy sincs sok értelme, hiszen bárhogy történhetett volna – a lényeg az, hogy egyáltalán nem lehet „tényként” kezelni azt, hogy csak az az egyetlen perc hiányzott a továbbjutásunkhoz. Ettől még igaz, hogy ott úszhatott el a siker; még az is lehet, hogy ha az a győzelem megvan, akkor nincsen a bukaresti és az amszterdami zakó, de mindez továbbra is csak feltételezés. Aki pedig „tényként” közli, hogy „ha nem kapjuk azt gólt, akkor mi vagyunk a másodikak”, az vagy nem érti a fentieket, vagy szándékosan csúsztat.

Nem bújhatunk e mögé az egyetlen balszerencsés gól mögé, és nem odázhatjuk el emiatt a magyar labdarúgásra váró változtatásokat.

Apropó, Marty McFly és a magyar válogatott. A legendás filmhőst nagyon zavarta, ha valaki nyuszinak nevezte, ezért minden helyzetben vadul igyekezett bizonyítani, hogy nem viselkedik riadt nyusziként.

Talán neki kellett volna pályára lépnie Bukarestben és Amszterdamban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik