Gomes kitáncolta magát a kapuból?

2404186 24041862404186 2404186
Vágólapra másolva!
2011.05.24. 23:05
SZEZONÉRTÉKELŐ 1. RÉSZ: KAPUSOK Örök igazság a labdarúgásban, hogy ha egy jó csapatot szeretnél, akkor először végy egy jó kapust. Egy...

SZEZONÉRTÉKELŐ 1. RÉSZ: KAPUSOKSZEZONÉRTÉKELŐ 1. RÉSZ: KAPUSOK

Örök igazság a labdarúgásban, hogy ha egy jó csapatot szeretnél, akkor először végy egy jó kapust. Egy kiemelkedő hálóőr magabiztosságot áraszt magából, ami ráragadhat az egész csapatra, vagy egy hibájával padlóra küldheti a játékostársait. Nekünk idén az utóbbiból volt inkább részünk…

Mielőtt ítéletet mondunk a kapusainkról, azt ne felejtsük el, hogy egy kapus teljesítményét, főleg a kapott gólok számát jelentősen meghatározza az előtte játszó védelem produkciója!

Heurelho GOMES

A harmadik szezonját fejezte be nálunk, melyekből messze a második sikerült neki a legjobban! Idén összesen 41 meccsen lépett pályára (30 bajnoki, 10 BL, 1 F.A. Cup) melyeken 70 gólt kapott (1,7 gólos átlag) és 150 alkalommal hárított (68 %-os teljesítmény), 11 ízben nem kapott gólt. Ugyan voltak jó meccsei (Fulham, Arsenal), de ez a szezon az óriási bakijairól (Real Madrid, Chelsea, Manchester United) szólt! Ezek közül is kiemelkedett a Stamford Bridge-i potya (a United elleni lerakom a labdát és a Real elleni CR ajándék már szerintem nem osztott túl sokat), amit a félidő előtt „kapott” közvetlenül és a sporival kéz a kézben hazavágták a csapatot, mely a második játékrészben csak kóválygott a pályán.

Ő az a kapus aki hatalmas bravúrokra képes, de mellette nagy lepkevadász is. Látványosan blokkolják meg a szögleteknél és nem tudja ekkor kihasználni a magasságát. Reflexei és kidobásai nagyon jók! Egy biztosnak tűnik, hogy az utolsó 3 meccsen elsősorban nem a sérülése miatt mellőzte őt Redknapp…

Ítélet: 30 évesen a legjobb kapuskorban van, így még egy év bizonyítási lehetőséget adnék neki (mégis páros éve jön ), de ha akkor sem tudja állandósítani a formáját, akkor pénzé kell tenni! Most olvastam a hírt, hogy a PSV visszavenné! Becsült ára jelenleg 8,2 millió font.

Carlo CUDICINI

Carlo, mint ismert nemhogy túlélt egy szörnyű motorbalesetet, hanem 10 hónap elteltével visszatért a kapuba is. Egész pontosan idén 13 alkalommal állt a kapuban (8 bajnoki, 4 BL, 1 F.A. Cup) melyeken 12 gólt kapott (0,9 gólos átlag) és 46 alkalommal hárított (79 %-os teljesítmény), 3 ízben nem kapott gólt. Fénykorában nagyszerű hálóőr volt, a Chelsea elleni meccseken nemegyszer keserítette meg az életünket. Idén ő volt az, aki higgadtságot és nyugalmat sugárzott a mezőnyjátékosok felé. Rutinjára számít a klubvezetés, hiszen a mai napon amikor e sorokat írom egy évvel meghosszabbították a szerződését. Számára bizonyosan a két milánói fellépés volt idén a legemlékezetesebb, hiszen egykoron az édesapja is ott védett. Magabiztos átlagot hozott a meccsein!

Ítélet: A következő idényben szerintem több meccsen fog védeni, mint az idén és amiben fontos biztonsági szerepkör vár rá! Becsült ára jelentéktelen 800.000 font.

Ben ALNWICK

Az idén 24 éves Ben, kvázi Fülöp Marci ellenértéke részeként került hozzánk a sunderlandi balhéja után (illegális nőügy). Az egykori utánpótlás válogatott csillaga jelentősen leáldozott, hiszen hiába volt kölcsönben a Leedsnél és a Doncasternél felnőtt tétmérkőzésen nem lépett pályára. Egy dologra kétségtelenül jó: „fájdalommentesen” növeli az angol kontingens számát a csapaton belül (a 25-ös felnőtt keretben legalább 8 angol nemzetiségű játékosnak kell lennie). Az értéke még a 100.000 fontot sem éri el, így ha nem lesz rá szükség ingyen távozhat.

Ítélet: Elképzelhető, hogy továbbra is 3-4. számú kapusnak megtartjuk.

Stipe PLETIKOSA

Az egykor sokra értékelt horvát klasszis valószínűleg azért került hozzánk kölcsönbe, hogy még egy rutinos kapusunk legyen készenlétben és hogy tovább növeljük Modricék otthonosság érzetét. Csupán az Arsenal elleni Ligakupa meccsen volt a pályán, ahol a 4 kapott gól mellett 5-ször hárított.

Ítélet: A kölcsön lejártával felül a moszkvai gépre és visszamegy!

David BUTTON és Oscar JANSSON

David 22 éves. Ezt az évet a harmadosztályú (League One) Plymouth csapatánál töltötte, ahol 30 bajnokin védett. Oscar 20 éves múlt és a negyedosztályú (League Two) Northampton Town-nál szerepelt 4 bajnoki és egy kupameccsen. Kettő közül az egyik maximum Alnwick szerepét veheti át, de nagy jövőt egyiknek sem tudok jósolni. Button ára 100.000 font, míg Janssont még a transfermarkt.de sem árazta be.

MIT HOZ A NYÁR?

A legnagyobb kérdés az, hogy Gomes végleg elvesztette-e a szakvezetés bizalmát! Ha nem, akkor kap még egy évet bizonyítani, ha igen, akkor új kapus kell!!! Két variációt tudok elképzelni. Carlo mellé hozunk egy tehetséges kapust, aki folyamatosan egy év alatt átveszi a stafétabotot, vagy azonnali megoldásként pénzt nem kímélve új elsőszámú „színesmezest” igazolunk.

Eddig a sajtó által feldobott nevek:

Paul Robinson (Blackburn) 4,1 millió font – nálam ő már leszerepelt

Brad Friedel (Aston Villa) 2,5 millió font – 40 éves és ilyen kaliberű kapusunk van

Robert Green (West Ham) 5,7 millió font – a kiesés után nagy lesz a kereslet utána

Az én jelöltjeim:

Alphonse AREOLA

A francia utánpótlás kapus már 18 évesen a PSG felnőtt keretének a tagja. Ideális kapusméretekkel rendelkezik 190 cm magas és 85 kg. Nálam ő jelentené a jövőt akár marad Gomes, akár nem. Az ára nagyon alacsony, így szerintem 500.000 fontért megvehetnénk!

Igor AKINFEEV

A moszkvai kapus ideális korú (25 éves), de már így is 48-szoros válogatott. Nemzetközi tétmeccseken magabiztosan védett amikor láttam. Az ára borsos (14 millió font), de hosszú távú befektetésként nagyon megérné!!!

Maarten STEKELENBURG

Különös bemutatásra nem érdemes a holland nemzeti csapat VB ezüstérmes portása. Már régóta teljesít magas szinten és rászolgált arra, hogy a holland bajnokságnál erősebb pontvadászatban is kipróbálja magát! Igaz, hogy az Ajax BL szereplése miatt nehéz lenne elcsábítani, de a pénz mindent megoldhat. Becsült értéke 9 millió font környékén mozog, így talán egy 12 milliós ajánlattal meg lehetne szerezni!

A statisztikai adatokat több helyről halásztam össze és közel sem voltak azonosak, még a lejátszott meccsek száma sem. Az árakat pedig a www.transfermarkt.de oldalról, mint az európai vezető árbecslő alapján számoltam át fontra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik