23 érdekesség a világ leghíresebb 23-asáról, Michael Jordanről - videó

Vágólapra másolva!
2013.02.17. 15:03
null
Michael Jordannak hat bajnoki aranygyűrűje van (forrás: vibe.com)
50 éves a „Levegő ura”, minden idők talán legnagyobb kosárlabdázója, akiről a szép évforduló kapcsán a számos megemlékezés született. Ebből az áradatból a Sportszelep sem maradhatott ki. Össze is gyűjtöttünk 23 fontos és kevéssé fontos tényt a szimpatikus sportember életéből.

1. Egy ógörög betű, az ómega van rátetoválva a szíve fölé. Ez az Omega Psi Phi nevű, elsősorban a feketéket segítő testvériségre utal, amelynek Jordan is tagja.

2. Michael Jordan nagyon fél a víztől. Gyerekkorában végignézte, ahogy egy jó barátja megfullad. Ő maga is majdnem vízbe fulladt 11 éves korában egy kosártáborban.

3. Évente 80 millió dollárt kap a Nike vállalattól. Játékoskorában évente 35 milliót keresett.

4. Minden idők 50 legjobb NBA-játékosa közé választották be 1996-ban.

Fénykorában, amikor a levegő királya volt (forrás: Daily Mail)
Fénykorában, amikor a levegő királya volt (forrás: Daily Mail)

5. Először akkor vonult vissza időlegesen, amikor apját 1993-ban meggyilkolták. James Jordan az autójában ült, amikor két ember megölte.

6. A jelképévé váló 23-as mezt viselte a Chicago Bulls és a Washington Wizards csapatában is. Szerepelt azonban 45-ösben is, mert bátyjának, Larrynek ez volt a mezszáma a főiskolán.

7. Egyetlenegyszer a 12-es mezben is játszott „Air Jordan”, mégpedig 1990-ben az Orlando Magic ellen, mert az aréna egyik dolgozója ellopta a mezét…

8. A szülei nem nőttek magasra. Egyikük sem volt magasabb 175 cm-nél, míg „kisfiuk" 198 cm-re nőtt.

9. A Space Jam (Zűr az űrben) című filmben elmeséli, hogy minden Bulls meccsen a North Carolina egyetem nadrágját húzta fel a „bikák” hivatalos nadrágja alá. Ez nem volt kamu, szerencsehozónak tartotta a nadrágot.

A North Carolina egyetem színeiben (forrás: Daily Mail)
A North Carolina egyetem színeiben (forrás: Daily Mail)

10. Válási ügye igazán sokba került neki. Ezzel be is került arra a listára, amelynek részeseként egyike a „10 legdrágább celebválás” szenvedő alanyának. Nagyjából 168 millió dollár jutott a feleségének, Juanita Jordannek a válás kimondása után.

11. A hárompontosokat az újonc Michael Jordan nagyjából 14%-os hatékonysággal dobálta. Utolsó NBA-szezonjában már majdnem 40%-os biztonsággal talált be a hárompontosvonalon túlról.

12. 1992-ben a Portland Trailblazers elleni playoff-meccsen az első félidőben 35 pontot szerzett. Köztük volt egy hihetetlen sorozat is, hiszen egymás után hat hárompontost szerzett. Erről a meccsről később sokan azt állították, hogy itt „talán senki sem állt közelebb ahhoz, mint ő ezen a meccsen, hogy tökéletesen kosárlabdázzon”.

13. Jordan egy meccsen elért 69 pontja minden idők hatodik legjobb teljesítménye az NBA-ben. 1990. március 28-án a Cleveland ellen érte el ezt a pontzuhatagot.

14. Michael Jordan kedvenc tévésorozata gyerekkorában a Sanford and Son sitcom volt, amely 1972–77-ig ment az amerikai tévében.

15. A szállodákba gyakran Leroy Smith néven jelentkezett be. Smith volt az a játékos, aki juniorkorában kiszorította őt a főiskolai csapatból. Ez a kudarc Jordant még keményebb munkára ösztönözte.

16. Amikor Jordan bekerült a Hírességek Csarnokába (Hall of Fame), tisztelete jeléül a ceremóniára meghívta Leroy Smitht is, mint azt az embert, aki nélkül nem érhette volna el, amit elért.

Sohasem ült a babérjain (forrás: Daily Mail)
Sohasem ült a babérjain (forrás: Daily Mail)

17. Az egyetemen kulturális földrajz szakon végzett.

18. Négy órával a meccs előtt Jordan mindig ugyanazt ette. Egy jó kis 65 dekás sztéket sült vagy tört krumplival, salátával, majd ezt az egészet gyömbérsörrel öblítette le.

19. Mindig gondosan odafigyelt, hogy a szállodai szobájában nagyon meleg legyen, mert úgy gondolta, hogy a nagy meleg távol tartja tőle a betegségeket.

20. Régi szerelme volt a baseball. Ezért 1993-ban kipróbálta magát a Chicago White Sox csapatánál, majd a Birmingham Barons és a Scottsdale Scorpionsban is. Maradjunk annyiban, hogy nem váltotta meg a világot…

Egy rövid időre a baseballba is belekóstolt (forrás: Daily Mail)
Egy rövid időre a baseballba is belekóstolt (forrás: Daily Mail)

21. Jordan magánrepülőgépét a North Carolina Egyetem kék színű csíkja díszíti, a farokrészen az „Air Jordan”-logó található, az azonosítási szám pedig N236MJ. Ebből a 23-as a mezszáma, a 6 pedig a bajnoki aranygyűrűket jelenti.

22. Michael Jordannek három gyereke van, két fiú, Jeffrey Michael és Marcus James, valamint egy lány, Jasmine.

23. Michael Jordan elég sok filmben szerepelt, de gyakran sokadvonalbeli, felejthető darabokban. Többnyire saját magát adta valamilyen epizódszerepben. Egyetlen főszerepét a már említett Zűr az űrben című felejthetetlen műalkotásban játszotta. Bár a filmek jó pénzt hoztak a konyhájára, sohasem tekintett magára színészként.

És akkor a végére, ha valakinek sok ideje van, akkor 4 órában összesűrítve megnézheti Jordan pályafutásának legszebb pillanatait.

JORDAN PÁLYAFUTÁSA FONTOSABBPILLANATAI, DÁVID KORNÉL VISSZAEMLÉKEZÉSEI


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik