Az NBA „banándobálója”, aki ellen összefogott a világ

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.30. 13:17
null
Sterling ellen összefogott a világ (Fotó: Reuters)
Donald Sterling neve lassan szitokszóvá válik az Egyesült Államokban. Az NBA-ben szereplő Los Angeles Clippers diszkréten rasszista tulaját az egész világ megutálta beszólásai miatt, most pedig már legszívesebben az Államokból is kiűznék a „banándobáló” üzletembert.

Az egész sztori az amerikai tmz.com-tól indult. A bulvárlap hozta nyilvánosságra azt a hangfelvételt, amelyen a Los Angeles-i ingatlanmogul lehordja a szeretőjét, amiért egy színes bőrűt mert a stadionjába hozni.

Mindenki ünnepel
A sporttársadalom egy emberként éljenzi az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) keddi döntését, amellyel örökre kitiltotta az NBA-rendezvényekről Donald Sterlinget, a Los Angeles Clippers tulajdonosát, illetve a legsúlyosabb, 2.5 millió dolláros (558 millió forint) bírsággal sújtotta rasszista megnyilvánulása miatt. BŐVEBBEN ITT»

Ahogy Dani Alves banános akciójából világra szóló kampány lett, Sterling beszólása mellett sem ment el a nép. A Clippers játékosai lázadnak, a szurkolók a pokolba kívánják a tulajt, az átlagemberek és a celebek pedig felháborodtak, és az NBA-rendezvényekről örökre kitiltott Donaldot már az Államokból is kiűznék.

De ki az a Donald Sterling?

Zsidó bevándorlók gyermekeként Donald Tokowitz néven született, majd miután fiatalon több ügyvédi irodában is kipróbálhatta magát, belevetette magát az ingatlanbizniszbe, és váratlanul gyorsan megkereste az első millióját.

A fél Beverly Hillst magáénak tudó ingatlanmogul „kicsiben" kezdte, először csak a Kings NHL-csapatába szállt be, majd rongyos 12 és fél millió dollárért megvásárolta az akkor még San Diego Clippers néven futó NBA-csapatot.

Sterling korábbi barátnője is közölte, egy életre megutálta a korábbi csapattulajt (Fotó: tmz.com)
Sterling korábbi barátnője is közölte, egy életre megutálta a korábbi csapattulajt (Fotó: tmz.com)

Az 1980-as bevásárlás után hamar be is mutatkozott Sterling, 1982-ben már begyűjtötte az első 10 ezer dolláros büntetését, miután közölte, őt az sem érdekli, ha utolsó lesz a csapata a szezon végén, akkor legalább jól draftolhatnak.

Hosszú percek munkájával azért összeszedte a büntire valót, amikor azonban 25 millióra büntette a liga, mert szabálytalanul költöztette a Clipperst Los Angelesbe, Donald beperelte az NBA-t százmillió dollárra (!), és így kiharcolta, hogy csak 6 milliót kelljen befizetnie a szabálytalan költöztetésért.

Sterling munkássága nem maradt észrevétlenül, a Sporting News és a Forbes is megválasztotta minden idők legrosszabb klubtulajának, miután nem volt hajlandó kifizetni a félidei show-ban félpályás büntetőt bedobó drukkernek a nyereményét, és az egyik hererákkal diagnosztizált edzőjétől megvonta a fizetett szabadságot.

Az Államokból is kiűzhetik a „banándobálót” (Fotó: tmz.com)
Az Államokból is kiűzhetik a „banándobálót” (Fotó: tmz.com)

Persze a feketékkel sem először gyűlt meg a baja Donaldnak. A házait féltő tulaj 2008-ban már magára haragította fél Amerikát, miután közölte, feketéknek nem hajlandó kiadni egyik luxuslakását sem, mivel ők csak „füveznek, piálnak és fetrengenek egész nap a kanapén", majd közölte: „Izraelben úgy bánnak a színes bőrűekkel, mint a kutyákkal, és egy így van rendjén”.

Ezek után nagyjából érthető, miért akarják az országból is kiűzni Donald Tokowitzot...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik