Itt a 140 milliárd dolláros katari vb első hűthető stadionja

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.11.19. 09:33
A hétvégén bemutatták a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságra épülő első stadion végleges terveit. Az al-Vakrah Stadiont a katari gyöngyhalászok tradicionális hajójának mintájára tervezték, és 40 ezer fő befogadására lesz alkalmas.


A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) még nem döntött arról, hogy nyári (június, július) vagy téli (november, december, esetleg január, február) hónapokban rendezik majd meg a 2022-es futball-vb-t, az ellenben biztos, hogy a Katar fővárosától, Dohától 15 kilométerre fekvő al-Vakrah Stadion felkészül a rekkenőnél is rekkenőbb hőségre: lelátói teljesen árnyékoltak és légkondicionáltak lesznek, akárcsak a gyepszőnyeg, amelyet igény szerint 26 Celsius-fokra hűthetnek majd le.


Ez az első létesítmény abból a hat arénából, amelyet a nyolc év múlva megrendezendő tornára terveznek megépíteni az olajban gazdag államban. A vb-projekt a Reuters értesülései szerint összességében 140 milliárd dollárt emészt fel, a mérkőzéseknek otthont adó stadionok mellett új vasútrendszer, repülőtér, kikötő és több száz (!) kilométernyi út is épül majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik