Magyar csúcsfoci nélkül talán BL se lenne

B. G.B. G.
Vágólapra másolva!
2011.09.04. 09:48
null
Az első győztes, a Real Madrid (1955–1956) (Fotó: archív)
Napra pontosan 56 évvel ezelőtt, a lisszaboni Nemzeti Stadionban indult útjára annak a sorozatnak az '56-ban záruló első kiírása, amely alapjaiban változtatta meg az európai labdarúgást. A Sporting–Partizan mérkőzés volt a ma Bajnokok Ligájának, akkor még Bajnokcsapatok Európa-kupájának nevezett széria legelső találkozója – de ha már a start sajnálatos módon hajszálnyival „lekéste" a mi futballunk fénykorát (s így nem is lett soha győztesünk vagy legalább döntősünk), azt azért elmondhatjuk, hogy részben magyarok ihlették meg a kezdeményezőket.

„Nem, már nem a Wolverhampton a klubvilágbajnok!" Általános vélekedés szerint erre a szalagcímre vezethető vissza a modern kori európai kupák kezdete. (A világháború előtt is léteztek nagy presztízsű sorozatok, de csak regionális szinten, mint a KK, illetve kivételes jelleggel egy meghívásos torna a földrész érdemi részének bevonásával – az Újpest diadalával záruló 1930-as kísérletről rovatunk korábban emlékezett meg.)

A fenti idézet a L'Équipe című sportlap 1954. december 16-án megjelent számából való, a cikk szerzője pedig Gabriel Hanot, az újság főszerkesztője volt. A korábbi francia válogatott futballista, illetve néhány kollégája azt követően ragadtatta el magát, hogy Stan Cullis, a Wolverhampton Wanderers menedzsere a Szpartak Moszkva (4:0), majd a Bp. Honvéd (3:2) december 14-i legyőzésének hatására kijelentette: „Itt vannak ők – a világbajnokok!"

Két nappal később jött a reakció a franciáktól. „Jobb lenne megvárni, amíg a Wolves elutazik Moszkvába és Budapestre, hogy bizonyítsa a legyőzhetetlenségét, de ha az angolok ilyen biztosak a futballhegemóniájukban, itt az ideje, hogy létrehozzunk egy európai tornát" – írta Hanot, és hogy ne csupán üres szólamnak hasson ez, letett az asztalra egy, a munkatársával, Jacques Ryswickkel közösen kidolgozott tervezetet.

AZ IHLETADÓ MECCS: WOLVES–HONVÉD 3:2

A terv lényege az volt, hogy 14-16 résztvevővel indulna egy sorozat, amelynek a televíziók vagy a sportlapok által szponzorált mérkőzéseit hétköznapokon játszanák, hogy ne ütközzenek az otthoni bajnoki csatározásokkal, míg ezen belül este, hogy a munkások is részesülhessenek a labdarúgás élvezetében.

A L'Équipe bajnoki rendszert képzelt el (tulajdonképpen jócskán megelőzve a FIFA és UEFA ellenpólusaként az ezredfordulón „gigaegyletek" által létrehozott G14 nevű csoportosulás szuperbajnokságra vonatkozó felvetéseit...), azonban a klubokkal való konzultációját követően a kieséses lebonyolítás mellett voksolt, hogy a meccsszám ne legyen elviselhetetlenül magas.

A lap 16 csapattal szerette volna elindítani a szériát, de mivel visszalépésekre is számított, végül 18 együtteshez, illetve a nemzeti szövetségükhöz postázta a meghívóit. Az invitálásnál nem volt fő szempont, hogy az adott jelölt hazája bajnoka legyen (elegendőnek tekintették, ha valamilyen módon méltó képviselője a delegáló országnak), így végül a következő gárdák kaptak felkérést:

Rot-Weiss Essen (NSZK-beli), Chelsea (angol), Rapid Wien (osztrák), Anderlecht (belga), KB Köbenhavn (dán), Hibernian (skót), Real Madrid (spanyol), Stade de Reims (francia), Flamengo Holland Sport (holland), Budapesti Honvéd (magyar), Milan (olasz), Sporting CP (portugál), Saarbrücken (NSZK-beli), Malmö (svéd), Servette (svájci), Spartak Sokolovo Praha (csehszlovák), Dinamo Moszkva (szovjet), Partizan Beograd (jugoszláv).

Az UEFA 1955. március 2-án tartotta az első, alapszabály-alkotó kongresszusát Bécsben, és a L'Équipe küldöttei is ott vezették elő a javaslatukat. Bár nem kaptak teljes támogatást (például az első főtitkár, Henri Delaunay mellett a magyar tag, Sebes Gusztáv sem érdeklődött igazán a projekt iránt), a szövetség hozzájárult, hogy belevágjanak a szervezésbe.

MEGELŐZTÉK A NAGYOKAT
Bár a BEK-et hozták létre előbb és ott avatták az első bajnokot, a modern értelemben vett nemzetközi sorozatok legelső találkozóját az UEFA-kupa (nem hivatalos) jogelődjében, a Vásárvárosok Kupájában vívták, 1955. június 4-én. Ezeken a meccseken még nem klubcsapatok mérkőztek, hanem az adott településen található egyletek legjobb játékosaiból verbuvált formációk. A premiert London és Bázel együttesének összecsapása jelentette a svájci városban található St. Jakob Stadionban, 12 500 néző előtt.
A London XI fedőnevű gárdában ott volt a torna első gólját szerző dél-afrikai Eddie Firmani (Charlton) és az első mesterhármast jegyző Cliff Holton (Arsenal) is. A londoniak nyertek 5:0-ra, igaz, a három évvel később (!) rendezett döntőben már ők is térdre kényszerültek Barcelona előtt.

Április 2-án tartották azt a tanácskozást, amely meghozta az áttörést: még gazdasági téren is sikerült megállapodást kötni. Eldöntötték, hogy szétosztják a bevételeket, mégpedig Santiago Bernabéu, a Real Madrid elnökének javaslatára 50-50 százalékban (az eredeti elképzelések szerint 1000 dollárt kapott volna a vendégcsapat, az összbevétel 60 százaléka illette volna a hazai együttest, a fennmaradó rész pedig különböző alapokba folyt volna be).

A maratoni tanácskozás végén pontosították a résztvevők névsorát is. Négyen (Bp. Honvéd, Flamengo Holland Sport, Malmö, KB Köbenhavn) kiestek, a helyüket a Budapesti Vörös Lobogó (magyar), a PSV (holland), a Djurgarden (svéd) és az Aarhus (dán) foglalta el; két, a keleti blokkból érkező együttest, a Dinamo Moszkvát és a Spartak Sokolovo Prahát tartaléknak minősítették, a Chelsea pedig az angol bajnokság menetrendjével való összeférhetetlenség miatt visszalépett, s a helyét a lengyel Gwardia Warszawa vette át.

Május 7-én újabb helyről érkezett zöld jelzés, a FIFA hozzájárult a viadal megrendezéséhez, azzal a kitétellel, hogy a név nem lehet Európa-kupa, mert azt fenn kell tartani egy későbbi, a válogatottak számára kiírt versengésnek (mai értelemben vett Eb még nem létezett, küzdelmei csak 1958-ben indultak el). Legyen inkább Bajnokcsapatok Európa-kupája...

Május 17-én megtartotta az első ülését a BEK végrehajtó bizottsága, és négy nappal később végleges lett a tagok névsora is, egy magyarral, az alelnök Sebes Gusztávval. Ugyanezen az összejövetelen eldöntötték, hogy a sorozat a portugál Sporting, valamint a jugoszláv Partizan mérkőzésével, 1955. szeptember 4-én kezdődik.

MÉRKŐZÉS A BEK-ET ELINDÍTÓ PARTIZAN ELLEN (EZ IS 2:0-RÓL 2:3...)

BEK, 1955–56-OS KIÍRÁS
Furcsa módon a BEK első kiírásának első mérkőzését két olyan csapat játszotta, amely az előző tavaszon nem nyerte meg hazája pontvadászatát. A Sporting a Benfica és a Belenenses mögött csak harmadik lett Portugáliában, de amikor a BEK sorsolását elkészítették, még nem dőlt el a bajnoki cím sorsa, a portugál szövetség pedig úgy döntött, induljon az 1954-ben aranyérmes lisszaboni társulat. A Partizan csak ötödik volt otthon, ennek dacára ô kapta a meghívót, nem pedig a Hajduk Split vezetésével előtte végző kvartett valamelyik tagja.
1. forduló, első mérkőzés
SPORTING (portugál)–PARTIZAN (jugoszláv) 3:3 (1:1)
Lisszabon, 30 000 néző. V: Harzic (francia). G: Joao Martins (14., 78.), Quim (65.), ill. M. Milutinovics (45., 50.), Bobek (73.)
SPORTING: Carlos Gomes – Caldeira, Galaz, Barros, Passos, Juca, Hugo Sarmento, Manuel Vasques, Joao Martins, Travacos, Quim
PARTIZAN: Sztojanovics – Belin, Lazarevics, Borozan, Zebec, Pajevics, P. Mihajlovics, M. Milutinovics, Valok, Bobek, Herceg

A többi pedig már történelem – méghozzá igen magasztos. William Gaillard, az UEFA kommunikációs igazgatója nyilatkozta a legelső mérkőzés ötvenéves évfordulója kapcsán: „A hidegháborúban a futball egyesítő szerepet töltött be. Tito Jugoszláviájából egy csapat a Salazar-rezsim egyik képviselőjéhez látogatott. A labdarúgás előre látta Európa újraegyesítését."

A LEGELSŐ FINÁLÉ: REAL MADRID–STADE REIMS 4:3

KUPAFEJLŐDÉS
1955–1956: Megtartják a Bajnokcsapatok Európa-kupája első kiírását, amely a spanyol Real Madrid győzelmével végződik.
1955–1958: A Vásárvárosok Kupájának első kiírása minden idők leghosszabb európai kupasorozata volt, végül a spanyol Barcelona örülhetett.
1960: Útnak indult Európa és Dél-Amerika legjobb klubcsapatának vetélkedése: a Világkupát első alkalommal az uruguayi Penarol ellen diadalmaskodó Real Madrid kaparintotta meg.
1960–1961: Utolsóként elrajtolt a Kupagyőztesek Európa-kupája is, amelyet először az olasz Fiorentina nyert meg.
1971–1972: A VVK-t átvette az európai szövetség, és átkeresztelte UEFA-kupára; az új sorozat első győztese az angol Tottenham lett.
1972: Először mérkőzött meg egymással a BEK és a KEK győztese az európai Szuperkupáért, a holland kontinenselső, az Ajax oda-vissza megverte a skót Rangerst.
1992–1993: A BEK BL-lé alakult, az előző idényben már kipróbált csoportkörös rendszer megtartásával, később a kiszélesítésével.
1997–1998: Feloldották az egy országbeli csapatok korlátozását a BL-ben, a vezető futballhatalmak már nem csak a bajnokot (illetve az esetleges BL-címvédőt) indíthatták.
1998–1999: Az olasz Lazio sikerével zárult a KEK csaknem négy évtizedes története, a honi kupagyőztesek attól fogva az UEFA-kupába kvalifikáltak.
2000: Az UEFA-kupa nyertese először meccselhetett az európai Szuperkupáért, és a török Galatasaray a Real Madrid rovására élt is az alkalommal.
2004–2005: Az UEFA-kupában is létrehozták a csoportkört.
2005: A Világkupa (vagy Interkontinentális Kupa) helyét végleg átvette a kontinensek bajnokait felvonultató klubvilágbajnokság (miután 2000-ben már volt egy egyszeri próbálkozás).
2009–2010: Az Intertotó-kupát is beolvasztó UEFA-kupa Európa-liga néven folytatta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik