La Liga: A rasszisták elérték, hogy kiállítsanak – Vinícius Júnior

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.05.22. 10:54
null
Vinícius Júniort rasszista inzultusok érték Valenciában, mégis őt állították ki (Fotó: Getty Images)
Mint arról beszámoltunk, a kiesés elől menekülő Valencia hazai pályán 1–0-ra legyőzte a Real Madridot a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (La Liga) 35. fordulójának vasárnapi játéknapján. A mérkőzés nagy visszhangot váltott ki, hiszen a vendégek támadóját, Vinícius Júniort rasszista inzultusok érték a találkozón, ami miatt le akart vonulni a pályáról, végül a hosszabbításban ő jutott a kiállítás sorsára.

A bentmaradásért küzdő Valencia szurkolói már a mérkőzés előtt igyekeztek kizökkenteni a Real Madrid brazil támadóját a komfortzónájából, hiszen a Mestalla Stadionon kívül is már azt skandálták: „Vinícius, te egy majom vagy”.

Video of hundreds of Valencia fans chanting "Vinícius, eres un mono" (="Vinícius, you are a monkey) before the match
by u/IcefoxX5 in soccer

A találkozón először a 68. percben feszültek egymásnak a csapatok, amikor egy, a pályára kerülő második labdát Eray Cömert szándékosan a helyzetben lévő Vinícius Júnior felé rúgott, s az egyik labda eltalálta a másikat. Az eset miatt megítélt szabadrúgáshoz készülődve pedig egy szurkoló egy öngyújtónak látszó tárgyat dobott a brazil támadó felé, aki ezt kiszúrva mutogatott egy hazai drukker felé, s megmutatta a vétkest a játékvezetőnek.

Comert kicks another ball at Vinícius to stop an attack.
by u/er_primo_der_rafa in soccer


Ekkor a Real Madrid támadója a hírek szerint közölte Ricardo de Burgos Bengoetxea játékvezetővel, hogy nem hajlandó játszani, amíg rasszista inzultusok érik. Az eset alatt De Burgos Carlo Ancelottival és a játékossal is egyeztetett, s folytatódhatott a találkozó.

A tízperces hosszabbításban aztán ismét elszabadultak az indulatok a felek között és egy tömegjelenet során a Valencia játékosa, Hugo Duro fojtogatta a brazilt, aki fordulásból alkarral arcon ütötte a hazai támadót, ám a teljes eset helyett csak a brazil ütését játszotta vissza a videobíró De Burgosnak.

A játékvezető végül egyből piros lappal állította ki Viníciust, aki az öltözőbe menet még a pályán megtapsolta és kinevette De Burgost, majd a Mestalla közönségének üzenve mutatta, hogy essen ki a Valencia a másodosztályba. (VIDEÓ ITT)

Az eset óriási visszhangot váltott ki a nemzetközi sajtóban, hiszen a brazil támadó, Carlo Ancelotti és Rúben Baraja mellett többek között Vinícius klub- és honfitársai, a brazil szövetség első embere és a La Liga elnöke, Javier Tebas is megszólalt.

„Nem ez volt az első, a második vagy a harmadik. A rasszizmus jelen van a La Ligában és ezt normálisnak tartja a szövetség. Nagyon sajnálom. Egykor Ronaldinhóé, Ronaldóé, Cristianóé és Messié volt ez a bajnokság, most a rasszistáké. Egy gyönyörű nemzet szívesen fogadott, de beleegyezett abba, hogy rasszista képet mutat a világ felé. Sajnálom a spanyolokat, akik ezzel nem értenek egyet, de ma Brazília és Spanyolország is a rasszisták országaként ismert. És sajnos nem tudok védekezni a hetente történtek ellen, ám erős vagyok és a végsőkig megyek a rasszisták ellen” – hangsúlyozta Instagram-oldalán Vinícius Júnior, aki a közösségi oldalán közzétett történetében azt írta: „A rasszisták elérték, hogy kiállítsanak. Ez nem futball, ez a La Liga.”



„Szomorú nap volt a mai a Mestallában, ahol a szurkolók egy csoportja legrosszabb képét mutatta. Ideje abbahagyni a beszédet és határozottan cselekedni. A rasszizmusnak nincs helye a futballban és a társadalomban. NEM A RASSZIZMUSRA” – írta Twitter-oldalán Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz vezetőedzője, aki a mérkőzést követő sajtótájékoztatón azt is elárulta, mit mondott Viníciusnak.



„Beszéltem Viníciusszal a meccs alatt. Nagyon paprikás volt a hangulat, ezért megkérdeztem tőle, akarja-e folytatni a játékot, mert a környezet rasszista volt. Sohasem gondoltam rá, hogy rasszista inzultusok miatt hozzak le egy játékost. Ez elfogadhatatlan. A spanyol ligának van egy problémája, ami nem Vinícius Júnior, ő az áldozat. Mindannyian vele vagyunk. Nem dühös volt, hanem szomorú. Le kellett volna állítani a játékot, mert nem egy ember őrült meg, hanem az egész stadion” – idézi az olasz szakembert a Real Madrid hivatalos honlapja, amely a csapat belga kapusát, Thibaut Courtois-t, Lucas Vázquezt és Dani Ceballost is megszólaltatta az üggyel kapcsolatban.

„Eljön az a nap, amikor olyan kamerákat kell feltenni, amelyek ezekre az emberekre fókuszálnak. A futball olyanná vált, hogy az emberek sértegetni mennek a stadionba, nem szurkolni. (Vinícius) Azt mondta, nem játszik többet és én is lementem volna vele a pályáról. Ha ő később kiállíttatja magát, az rendben van, de az első, akinek piros lapot kellett volna kapnia, az Hugo Duro, aki a nyakánál fogva fojtogatta Viníciust. Ha ő azt mondja, távozik, vele tartok. Ezt nem lehet tolerálni” – mondta Courtois.

„Ma a futball háttérbe szorult, mert nehezen megmagyarázható dolgot tapasztaltunk. Elfogadhatatlan, hogy a rasszizmus még mindig jelen van a pályán.Sok intézkedést kell tenni ellene. Vinícius Júnior ellen követik el a legtöbb szabálytalanságot és mindenki sértegetéssel és rasszizmussal provokálja. Ez nem tesz jót a futballnak. A szurkoló majommozdulatokat mutatott neki, ezt elmondta a játékvezetőnek, és azt hiszem, a rendőrség elvitte a drukkert” – fogalmazott Lucas Vázquez.

„Viníciust Spanyolországban szinte sehol sem tisztelik. Szégyen, hogy eljutottunk idáig. Az edző megkérdezte tőle, szeretne-e játszani, ő pedig profi, és azt mondta, igen, de már látjuk, hogy nem tehetünk semmit. Ő az egyik olyan játékos, aki a legtöbb szabálytalanságot szenvedi el és nem fordulhat elő, hogy tizenegy sárga és egy piros lapot kap, miközben az ellenfelek sértetlenül jönnek ki az esetből” – hangsúlyozta Dani Ceballos.

A Valencia hivatalos közleményben ítélte el a történteket.

„A klub a tisztelet és a sport értékei iránti elkötelezettségével megerősíti álláspontját a stadionokban előforduló fizikai és verbális erőszakkal szemben és sajnálatát fejezi ki a La Liga 35. fordulójában, a Real Madrid elleni mérkőzésen történt események miatt. Bár ez egy elszigetelt rész, a rivális csapat bármelyik játékosa sértegetésének nincs helye a futballban és nem fér össze a Valencia CF értékeivel és identitásával. A Valencia CF elítél minden vétséget és nagyobb tiszteletet kér a szurkolóktól. Ezektől az elszigetelt esetektől eltekintve a Valencia CF szeretné megköszönni a több mint 46 000 szurkoló segítségét és a csapat támogatását a május 21-i meccsen” – írta a klub, melynek edzője, Rúben Baraja egész másképp reagált a történtekre.

„Még nem menekültünk meg” – szakmázott egy kicsit Baraja, aki a Viníciusszal történtekről is bővebben beszélt. „Ha egy ilyen helyzet adódik, ki kell vizsgálnunk, mert a kezdetek óta elítéljük ezt. Ez az eset nem engedi, hogy élvezzük a pillanatot, ez nem jó a Madridnak és a Valenciának sem. Amikor ilyen helyzetet idézel elő, azzal nem oldod meg a problémát. Számomra ami igazán számít, hogy nem a futballal foglalkoztunk” – idézi a Marca Baraját.

A mérkőzést követően többek között Aurélien Tchouaméni, Antonio Rüdiger, Eduardo Camavinga, Rodrygo, Federico Valverde, Dani Carvajal, Marco Asensio, Lucas Paquetá, Asraf Hakimi, Neymar, Kylian Mbappé, Ronaldo Nazário, valamint a Brazil Labdarúgó-szövetség elnöke is kiállt Vinícius mellett.

Éder Militao Instagram-történetében ezt írta: „Ma újabb szomorú nap volt Spanyolországban. Egy újabb nap, melyet a rasszisták nyertek. Szégyen! Ítéld el a rasszizmust, védd meg magad, majd próbáld meg megvédeni magad. Meddig kell ezt tűrnünk? Veled vagyok, testvér. A harcunk folytatódik.”

Egyébként a mérkőzés hivatalos jegyzőkönyvében De Burgos játékvezető semmilyen incidenst nem jelentett.



A La Ligát irányító Javier Tebas is elmondta véleményét az ügyről, kijelentéseire pedig Vinícius is reagált.

„Vannak, akik nem értik meg, mi ez és mit tehet a La Liga rasszizmus esetén, megpróbáltuk elmagyarázni Önnek, de Ön nem jelent meg az Ön által kért két időpont egyikén sem. Mielőtt kritizálná és sértegetné a La Ligát, tájékozódjon megfelelően, Vinícius Júnior! Ne hagyja magát manipulálni és győződjön meg róla, hogy teljesen megérti mások szakértelmét” – tette felelőssé Viníciust Tebas.

Erre a brazil is reagált, s a kitért rá, hogy a liga elnöke a rasszisták kritizálása helyett őt támadta meg a közösségi médiában.

„Önmagad kihagyása csak a rasszistákkal tesz egyenlővé. Nem vagyok a barátja, aki a rasszizmusról beszél. Tetteket és büntetéseket akarok. A hashtagek nem mozgatnak meg” – jegyezte meg Vinícius.

SPANYOL LA LIGA
35. FORDULÓ
Valencia–Real Madrid 1–0
(Diego López 33.)
Kiállítva: Vinícius Junior (90+7., Real Madrid)

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

A LA LIGA ÁLLÁSA
1. Barcelona 35 27 4 4 65–15 +50 85
2. Atlético Madrid 35 22 6 7 63–27 +36 72
3. Real Madrid 35 22 5 8 70–33 +37 71
4. Real Sociedad 35 19 8 8 47–32 +15 65
5. Villarreal 35 18 6 11 54–36 +18 60
6. Betis 34 16 7 11 43–38 +5 55
7. Athletic Bilbao 35 14 8 13 46–39 +7 50
8. Girona 35 13 9 13 55–50 +5 48
9. Sevilla 34 13 8 13 44–49 –5 47
10. Osasuna 35 13 8 14 32–39 –7 47
11. Rayo Vallecano 35 12 10 13 42–47 –5 46
12. Mallorca 35 12 8 15 33–40 –7 44
13. Valencia 35 11 7 17 39–41 –2 40
14. Celta Vigo 35 10 9 16 40–50 –10 39
15. Almeria 35 11 6 18 46–61 –15 39
16. Cádiz 35 9 11 15 28–50 –22 38
17. Getafe 35 8 11 16 31–44 –13 35
18. Valladolid 35 10 5 20 30–62 –32 35
19. Espanyol 35 8 10 17 44–61 –17 34
20. Elche 35 4 8 23 27–65 –38 20
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik