L. Martínezzel bosszantaná az Atlético a Real Madridot

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.29. 21:05
null
Lautaro Martínezért (labdával) sorban állnak az európai klubok (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League-gel kezdtünk, a Serie A-val folytattuk, hogy elérjünk a Bundesligán és a Ligue 1-en át Spanyolországba.

 

Az FC BARCELONA az elmúlt napokban elveszítette Arda Turan után a veterán Javier Mascheranót is, aki Kínában keres ezentúl szemtelenül sokat, illetve a kezdőcsapattól a felépülése után is távol maradó Rafinhát, akit az Inter úgy vett kölcsön most, hogy a nyáron 35 millió euróért megvásárolhat (azaz nem kötelező), és még hárommilliónyi bónusz is leeshet a brazilért. Elméletileg elveszett a katalánok számára a nagyon keresett német középpályás, Leon Goretzka is, hiszen mint azt Karl-Heinz Rummenigge elárulta, a Bayern München a Barca orra elől halászta el őt.

Gerard Deulofeut hetek óta hívogatják Olaszországból: a Milanba ő nem kellett, de az AS Roma és a Napoli tárt karokkal, valamint közepesen tárt bankszámlával várja. A szélsőt a hírek szerint 15-20 millió euróért vihetik, szerintünk kölcsön plusz vételi opció keretében – de az olaszok tétovázását kihasználva a Watford lehet a befutó.

A rómaiak sportigazgatója, Monchi nem kertelt, vinnék Aleix Vidalt is, ha már hetek óta hiába alkudozik a játékossal az exe, a Sevilla (a katalánok által kért 12 millió helyett is maximum csak hat plusz kettőt adna), azt meg maga Vidal ügynöke, Graziano Battistini kottyantotta el, hogy védence nagyon komolyan tanulmányozza az olaszok ajánlatát, és egyébként is: „Róma az Róma”.

Úgy néz ki, Antoine Griezmann nem lesz a Barcáé, legalábbis most a télen nem (ennek sok értelme nem is lett volna, a bajnokság már szinte zsebben, a Bajnokok Ligájában nem játszhat a gall, a kivásárlási ár, a százmillió euró pedig adott), de ennél meglepőbb, hogy a pár fénykép erejéig már Barcelona-mezben villogó, 25 millióért árult Gremio-középpályás, Arthur még mindig nem írt alá a katalánokhoz.

Igaz, a PSG és a Monaco is vinné, a brazil klub meg ennek megfelelően csillagászati árat kér érte.

Visszatérhet a Borussia Dortmundtól az oda 2016-ban eladott Marc Bartra, akire nem tartanak igényt a németek, és már megvan a fiatal támadó, a Montreal Impacttől érkező Ballou Tabla, aki egyelőre a B-csapattal edz. Ha már Dortmund: a németek elszipkázzák a Barca-műhelyből a 17 esztendős Sergio Gómezt, kifizetve a középpályás hárommillió eurós kivásárlási árát.

Sergi Roberto és Gerard Piqué hosszabbított, ez vár Samuel Umtitire is (hiszen vigyázni kell manapság a 40-60 millió eurós kivásárlási árakkal, mert ez Angliában és Párizsban nem összeg), no de ki is akarná most elhagyni önként a parádézó Barcelonát?

Ahogyan minden bizonnyal nem sokat kell majd noszogatni az aláírásra a másik német középpályást, akit szemmel tartott a télen a klub, az akadály mindössze annyi, hogy a 18 esztendős Kai Havertzcel klubja, a Bayer Leverkusen minimum német átigazolási csúcsot akar dönteni.

Nem csoda: fiatal kora dacára a futballista közel ötven Bundesliga-mérkőzésen 17 kanadai pontot jegyez, míg az U19-es válogatottban öt fellépésén hat gólnál és egy asszisztnál tart

Az ATLÉTICO MADRID korán ébredt, megvettea Chelsea-től 66 millió euróértDiego Costát, aki a londoniaknak máig rejtélyes okokból nem kellett, a spanyol válogatott támadó pedig kivárta azt a fél évet, amely még vissza volt a madridiak átigazolási büntetéséből. Az Atlético vásárolhatott, de nem regisztrálhatott – az egykor a Chelsea-nek 38 millió euróért eladott ék öt idei madridi fellépésén öt kanadai pontnál jár.

Hasonlóra szabott cipőben járt a középpályás Vitolo, akit a nyáron 36 millió euróért vett meg az AM a Sevillától, de okosan kölcsönadta azonnal a Las Palmasnak, a spanyol válogatott játékos korábbi klubjának, tanulván a Barcelona, Aleix Vidal és Arda Turan hibájából (nézzük csak meg, mennyire visszavetette a két játékost a féléves pihenő).

Diego Costa természetesen kivétel ebben is: egyrészt egyáltalán nem egy átlagos jó futballista, másrészt az ő pszichikai állapotának kifejezetten jót tett a gigászi nyári szünet. Az pedig sokatmondó, hogy megérkezése után látványosan megugrott a nézőszám az Atlético hazai mérkőzésein...

Meglehet, a nyári világbajnokságra is összeáll a címeres mezben is a Koke, Saúl Níguez, Vitolo, Costa tengely?

Szintén kölcsönből tért vissza a fiatal portugál kapus, André Moreira, de ő már tovább is állt, és amikor Costa játékengedélye megérkezett, már mehetett is az argentin csatár, az anno 20 millió euróért vett Luciano Vietto – akire jó 14 millió eurós vételi opcióval is bír a Valencia.

Érdekes, hogy korábban Vietto gyakorlatilag már összepakolt, hogy Portugáliába költözzön, mert a Sporting CP kétmillió eurót fizetett volna most, tízet pedig opciósan a kölcsönjáték letelte után, és még a támadó féléves, 850 ezer eurós fizetésének folyósításáról is megegyezett a madridiakkal, ám ekkor a Valencia bejelentkezett Viettóért – mert az Everton nem adta el neki Sandro Ramírezt.

Vietto pedig mindenképpen maradna szem előtt, Spanyolországban, főleg, hogy az Atlético egy visszavásárlási záradékot is elhelyezett a vételi opció leírásában.

Antoine Griezmann gyakorlatilag mindenhol célpont, ahol van vagy lesz a nyáron rá százmillió euró, plusz az aláírási pénzére és az ügyvédjének még huszonöt millió.

A cseresorba szorult sokoldalú argentin támadót, Nico Gaitánt a Zenit, a Swansea City, az Inter, az Everton és a Southampton is vinné, Yannick Carrasco neve Münchenben és Róma bordó felében is felmerült; és mint kiderült azóta, a nyáron hiába adott volna érte a Juventus hatvanmillió eurót, kosarat kapott, ám most újra puhatolózik iránta a Serie A ura.

Még decemberben jelentette be a spanyol sajtó, hogy Diego Simeone szerint Carrascót nyugodtan el lehet adni a télen, ellenben Sime Vrsaljkóhoz ragaszkodik, a Napoli 22 millió eurós ajánlata ide vagy oda.

Gaitánt korábban elcserélte volna az Inter Joao Márióra, a Boca Juniors pedig közös tulajdonba venné, hétmillió eurót fizetve az argentin futballista fele játékjogáért. Sokat bukna Gaitánon az Atlético, a pótlás pedig nem olcsó, a Milan Susójának például negyvenmillió euró a kivásárlási ára.

Costa érkezése rossz hír Kevin Gameirónak, akit a Swansea szabadítana meg a madridiak kispadjától (összesen negyvenmillió eurót fizetve), már csak a nyári világbajnokságra való tekintettel is, és igaz, hogy pár hete, de felröppent egy Juanfranról és az AS Romáról szóló pletyka.

Carrasco eladásával lenne pénz Pierre-Emerick Aubameyangra, akit nem mostanában kezdtek el kerülgetni Diego Simeonéék, hanem már decemberben, Griezmann távozásakor pedig a százmillió eurót egy az egyben az olasz Andrea Belottira költhetnék, már ha nem lombozza le a spanyolokat a tavalyi gólzsák idénybeli halovány teljesítménye. Felvetődött még: Sergio Agüero.

Pikáns csatát folytat az Atlético és a Real Madrid az argentin csatárért, Lautaro Martínezért, akinek a nagy érdeklődésre való tekintettel klubja, a Racing Club felemelte a kivásárlási árat: 9-ről 12 millió euróra. Csapatának nagyon nem tetszett az sem, hogy az Atlético az engedélye nélkül már meg is invitálta Martínezt egy orvosi vizsgálatra. A fentieknek némileg ellentmond a Marca értesülése, miszerint a Racing már nemet mondott egy 12.5 milliós ajánlatra (plusz a későbbi eladás tíz százaléka), holott a játékos ügynöke (a volt Real Madrid-ígéret!) Rolando Zárate szerint Martínez egy előszerződést is aláírt Simeonéékkel.

Simeone padavanja, Augusto Fernández Kínába távozhat, klubja szerint mehet bárhová, ha gazdaságilag előnyös ajánlat érkezik érte – és átmegy majd az orvosi vizsgálatokon. Az ügy ennél komolyabb lehet, a középpályás már elbúcsúzott társaitól és a szurkolóktól. Felmerült még: a monacói Fabinho, miközben a csapatkapitány Gabi meghosszabbította a most nyáron lejáró szerződését egy egész esztendővel.

Simeone a transzferidőszak nélkül sem unatkozna, lásd a Lucas Hernándezt fenyegető egyéves börtönbüntetést: az egyebekben is átlagon felüli képességű védő tavaly megverte a barátnőjét, akit később furcsa kárpótlásként elvett feleségül, de ezzel meg is szegte a távolságtartási törvényt. Egy újabb érv a távkapcsolat és a távházasság mellett...

Miután visszatért a pár a Bahamákról, még a nyáron, Hernández egy éjszakára előzetesbe került, de legalább kipihenhette a mézes napokat, és gondolkodhatott azon, hogy a nyári vb-n a spanyol vagy a francia válogatottat erősíti majd?

Csak nehogy láncos-csíkos mezt kapjon...

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Hernán Pérez (Espanyol), John Guidetti (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Anderson Emanuel (Bouzas)
Távozott: Enzo Zidane (Lausanne, ingyen)
Kölcsönbe: Anderson Emanuel (NK Rudes)
Kölcsönből vissza: Óscar Romero (Sanghaj Senhua)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott: Eneko Bóveda (Deportivo La Coruna, ingyen), Aymeric Laporte (Manchester City, 65 000 000)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Diego Costa (Chelsea, 66 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: André Moreira (Braga), Vitolo (Las Palmas)
Távozott:
Kölcsönbe: André Moreira (Belenenses), Luciano Vietto (Valencia)

BARCELONA
Érkezett: Philippe Coutinho (Liverpool, 120 000 000), Yerry Mina (Palmeiras, 11 800 000)
Távozott: Javier Mascherano (Hopej China Fortune, 5 500 000)
Kölcsönbe: Arda Turan (Basaksehir), Rafinha (Inter)

REAL BETIS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Felipe Gutiérrez (Internacional), Rubén Castro (Kujcsou Csecseng)
Távozott: Juan Narváez (Córdoba)

CELTA VIGO
Érkezett: Róbert Mazán (MSK Zilina, 300 000)
Kölcsönből vissza: Álvaro Lemos (Lens), Theo Bongonda (Trabzonspor)
Távozott:
Kölcsönbe: Álvaro Lemos (Lugo), John Guidetti (Deportivo Alavés), Theo Bongonda (Zulte Waregem), Iván Villar (Levante)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett: Eneko Bóveda (Athletic Bilbao, ingyen), Michael Krohn-Dehli (Sevilla, ingyen)
Kölcsönbe: Makszim Koval (Dinamo Kijev)
Távozott: Alejandro Arribas (UNAM Pumas, 2 000 000)
Kölcsönbe: Saúl García (Numancia)

ESPANYOL
Érkezett:
Távozott: Pape Diop (Eibar, ingyen)
Kölcsönbe: Álvaro Vázquez (Gimnástic Tarragona), Hernán Pérez (Deportivo Alavés)

EIBAR
Érkezett: Pape Diop (Espanyol, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Rivera (Barcelona B), Alejandro Gálvez (Las Palmas)

GETAFE
Érkezett: Robert Ibánez (Valencia, ingyen)
Kölcsönbe: Leandro Cabrera (Crotone), Loic Rémy (Las Palmas)
Távozott: Nicolás Gorosito (Albacete, ingyen)
Kölcsönbe: Chuli (Lugo), Robert Ibánez (Osasuna), Karim Yoda (Reus Deportiu)

GIRONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Manel Martínez (Lorca), Fran Sandaza (al-Ahli Doha)
Távozott: Manel Martínez (Peralada), Fran Sandaza (Csingtao Huanghaj)
Kölcsönbe: Farid Bulaja (Metz)
Kölcsönből vissza: Marlos Moreno (Manchester City)

LAS PALMAS
Érkezett: Jairo Samperio (Mainz, 350 000), Gabriel Penalba (Cruz Azul, ingyen)
Kölcsönbe: Alejandro Gálvez (Eibar), Nacho Gil (Valencia), Matías Aguirregaray (Club Tijuana)
Kölcsönből vissza: Mateo García (Osasuna)
Távozott: Alfredo Ortuno (szerződése lejárt), Hernán (Sporting Gijón, ingyen)
Kölcsönbe: Mateo García (Alcorcón), Borja Herrera (Real Valladolid), Mauricio Lemos (Sassuolo, 1 000 000), Loic Rémy (Getafe)
Kölcsönből vissza: Vitolo (Atlético Madrid)

LEGANÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Jahja al-Sehri (al-Naszr)
Távozott: Erik Morán (AEK Athén, 130 000)
Kölcsönbe: Mamadou Koné (Eupen), Owusu (Cartagena)

LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönbe: Coke (Schalke), Iván Villar (Celta Vigo), Fahad al-Muvallad (al-Ittihad)
Távozott: Mitchell Langerak (Nagoja Grampus, 1 450 000)
Kölcsönbe: Enes Ünal (Villarreal), Samu García (Málaga)

MÁLAGA
Érkezett: Ignasi Miquel (Lugo, 500 000), Manuel Iturra (Necaxa, ingyen)
Kölcsönbe: Alberto Bueno (Porto B), Samu García (Levante), Brown Ideye (Tiencsin Teda)
Távozott: Paul Baysse (Bordeaux, 1 000 000)
Kölcsönbe: Emanuel Cecchini (Club León, 500 000), Jony (Gijón)

REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott: Carlos Vela (Los Angeles FC, 5 000 000)

SEVILLA
Érkezett: Guilherme Arana (Corinthians, 11 000 000)
Kölcsönbe: Miguel Layún (Porto)
Távozott: Walter Montoya (Cruz Azul, 5 500 000), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna, ingyen)
Kölcsönbe: Borja Lasso (Osasuna)

VALENCIA
Érkezett: Francis Coquelin (Arsenal, 14 000 000)
Kölcsönbe: Luciano Vietto (Atlético Madrid)
Távozott: Robert Ibánez (Getafe, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Eibar), Nacho Gil (Las Palmas)

VILLARREAL
Érkezett: Daniel Raba (Villarreal B)
Kölcsönbe: Roger Martínez (Csiangszu Szuning), Szalem al-Davszari (al-Hilal)
Kölcsönből vissza: Enes Ünal (Levante)
Távozott: Cédric Bakambu (Pejcsing Kuoan, 40 000 000)

Lezárva hétfőn délután, vastaggal az elmúlt egy hét történései.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik