Angliából hívott új herceget magának a Barcelona

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.01.14. 11:41
null
Fog még feszültséget okozni Barcelonában Coutinho többiekénél – kivéve persze Messit – jóval magasabb bére (Fotó: AFP)
Újra itt van, újra itt van... No, nem a nagy csapat, hanem a nagy csapatás a nemzetközi futball transzferbulijában, ahol a kegyetlen ügynökök szedik a belépőt, a pénzes klubok rendelik a zenét, a sajtó adja a zümmögőkórust, a vigyorgó futballisták meg kaszálnak, mint bolond Pistike a falusi diszkóban. Mint mindig, ebben az átigazolási szezonban is megpróbálunk rendet vágni a topligák igazolásmezőin és pletykadzsungelében, a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Premier League, a Serie A, a Bundesliga és a Ligue 1 után a La Ligával zárva a heti kört.

Ím, bekövetkezett, amit mindenki sejtett, tudott, jósolt, várt vagy félt: az FC BARCELONA elszipkázta a Liverpooltól a brazil középpályás és szélső mindenest, Philippe Coutinhót. Akit ugyan az Anfieldről nem akartak elengedni, a menedzsertől az elnökön át a szurkolókig mindenki szeretett és marasztalt – egészen addig, amíg rá nem jöttek, hogy Coutinho mindenáron és erőnek erejével el akar menni, s el is fogja ezt érni.

Hiszen szabad ember, még ha szerződés kötötte is a Poolhoz, így az angolok tették, amit ilyenkor tenni lehet: a legutolsó vasat is kisajtolták árujukért a bezsongott vevőből.

A liverpooliak nagyon azért nem panaszkodhatnak, mert akár 160 millió eurót kaphatnak a játékosért, akit ők kemény 13 millióért vettek meg az Intertől: 120 millió érkezett most, de Coutinho minden huszonötödik barcás mérkőzése után ötmillió euró – maximum csak négy alkalommal, azaz legfeljebb még húszmillió – folyik be érte e címen, plusz a következő két évben a Bajnokok Ligája-csoportkör elérésekor öt-ötmillió, illetve ugyanennyi, ha a következő két idényben BL-t nyer a katalán egylet (a mostani kiírásban a brazil már nem bevethető).

Azaz Coutinho alsó hangon 150 millió euróért igazolt át, és ha még tízmilliót fizet érte a Barcelona, akkor éppen a vevő fog ennek a legjobban örülni.

Coutinho elkötelezettségét mi sem mutatja jobban, mint hogy maga is hozzájárult 10 – mások szerint 12 vagy 15 – millió euróval az átigazolási díjhoz (ha magyar lenne, természetesen vinne ellenszámlát, ügyesen elköltségeltetné más számlákkal, és pár, gondnokság alatt álló személy nevére íratott cég adósságállományába öntené az egészet); igaz, van miből: Angliában heti 225 ezer, az új helyen heti 270 ezer eurót kap spanyol források szerint.

A klubban a csúcstartó ezen a téren is természetesen Lionel Messi a maga heti 563 ezer eurójával (bár a legújabb hírek szerint heti 1.5 millió eurót keres...), a második Luis Suárez 327 ezerrel, de komoly feszültséget fog még okozni Coutinho többiekénél jóval magasabb bére – no és annak az embernek a helyzete, aki kiesik a kezdőből az új fiú miatt. Ugyan 4–2–3–1-et nemigen játszik a Barca, 4–3–3-at és 4–4–2-t annál inkább, s mivel a szűrő Sergio Busquets és a játékmester Andrés Iniesta helye biztosnak tűnik, nem véletlen, hogy a sajtóban Ivan Rakitic neve és a generációváltás fogalma hangzott el legtöbbször.

Az idény végére Iniesta 35 esztendős lesz már, Rakitic harminc, Paulinho pár hét híján annyi – André Gomes ugyan jóval fiatalabb, ám ebben az idényben kilenc bajnokin 258 percet kapott, Rafinha pedig még a télen távozhat, és ebben a szezonban még pályára sem lépett.

Ha a széleket nézzük, ott sincs magától értetődő helye Coutinhónak Messi és Ousmane Dembélé miatt, a Transfermarkt szerint per pillanat a legdrágább Barca-kezdő a Ter Stegen – Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba – Rakitic, Busquets, Coutinho – Messi, L. Suárez, Dembélé tizenegy.

Az biztosnak tűnik, hogy a Milannak hiába ajánlgatott Arda Turan hazatér Törökországba, az Istanbul Basaksehirhez, s a Celta Vigo, az Inter, a Juventus, a Liverpool és az Arsenal által is megkeresett, 18-20 milliós Rafinha mellett Denis Suárez (a Napoli érdeklődik iránta), a tízmillióra tartott Aleix Vidal (Sevilla, AS Roma, Inter, Valencia, Atlético Madrid), André Gomes (Juventus, Tottenham), a 15 millióra taksált Gerard Deulofeu (Napoli, Inter) és Paco Alcácer (Everton) is távozhat; de még a szerződése szerint holmi 60 millió euróért vihető Samuel Umtitiért is érdeklődnek Angliából (Manchester City, Manchester United, előbbi képviselőivel egy katalán lap szerint már találkozott is a védő).

Az Umtiti körüli hírek egyik érdekessége, hogy az amúgy éppen sérült védő nyakára hoztak egy konkurenst, akinek a neve egyáltalán nem meglepő a rovatunkat olvasók számára: nem az volt a kérdés ugyanis, hogy a kolumbiai védő, Yerry Mina a Barcához igazol-e, hanem az, hogy mikor.

A 23 éves játékosért 11.8 millió eurót zsebelt be a Palmeiras. „Kétezer-tizenhét nyarától kilencmillió eurós vételi joguk van rá a katalánoknak, de amióta az ügynöknél bejelentkeztek a Bayern München, a Manchester City, a Milan és a Real Madrid képviselői, valahogyan nem olyan eltökélt már Mina barcelonai költözése ügyében a pártfogó, és furcsa nyilatkozatokat tesz. Amikor bezavarnak a milliók... A Barca a korábbi egyezség értelmében 2018-ban tíz, majd 2019-ben tizenkét millióért veheti meg Minát" – írtuk róla a nyáron, és még a spanyol sajtóban megszellőztetett számok is majdnem stimmeltek.

Távozik Mina érkeztévelJavier Mascherano (a Hopej China Fortune veszi meg minden bizonnyal, 5.77 millió euróért, a játékosnak meg holmi éves hétmilliós, a mostaninál kicsivel magasabb bért garantál) – a Barca keretének értéke kerek egymilliárd euró, de csak egy ideig még.

Természetesen ha a néhány távozó ellenértékeként a százmillió euróért megvehető Antoine Griezmann vagy Mesut Özil is befutna, emelkedne az a milliárd; a 14 millió euróra taksált brazil középső középpályás, Arthur sem lenne rossz fogás, a fiatal futballista már pózolt is a Barca-mezben a Barca-sportigazgató oldalán.

Itt jegyeznénk meg (nem saját kútfőből, a SkySports hívta fel rá a figyelmet), hogy Coutinho csodák csodájára nem rendelkezik EU-s útlevéllel, mint ahogyan Mina sem, és több, Európán kívüli légiósnak nincs már helye a keretben, ezért is késhet a csak brazil papírokkal bíró Arthur átigazolása.

A Schalke két, nyáron lejáró szerződésű fiatalja, Leon Goretzka és Max Meyer itt is szóba jött, nyilván ha másért nem, azért, hogy máshol még magasabb bért csikarjanak ki számukra az erre illetékesek.

Felvetődött még: Nabil Fekir az Olympique Lyonból, a volt barcás középpályás Oriol Romeu a Southamptontól, a hasonló cipőben járó müncheni Thiago Alcántara, az Ajax még csiszolatlan védőgyémántja, Matthijs de Ligt, az AS Roma nagyon keresett kapusa, Alisson, a Villarreal védekező középpályása, Rodrigo Hernández és a manchesteri Ander Herrera is.

Egy másik Oriol és egy másik Busquets, azaz Oriol Busquets szerződése lejár a nyáron Barcelonában, és ezt nem más, mint a Real Madrid használná ki – ha a tizennyolc éves középpályás is hajlik a váltásra.

A nagyon sok pénz árnyékában sem árt ugyebár figyelni az értékeinkre.

Természetesen a többiek sem unatkoznak: a két madridi gigász közül az Atléticónál most „estek le” a korábban vett, de eltiltás miatt eddig nem nevezhető játékosok, a 66 millió euróért visszahozott Diego Costa és a nyáron megszerzett, egy fél évre a Las Palmasban játszatott válogatott középső középpályás és szélső, Vitolo, azaz az AM Coutinhója. Ő sem olcsójános, a nyáron 36 millió eurót kasszírozott érte a Sevilla, amely négy évvel korábban 3.2 millióért vette a Las Palmastól.

A Real Madrid olyan, mint az egyszeri ember a vásárban, csak nézelődik, forgolódik, pedig teendő lenne sok, de se nem vesz, se nem ad. Évek óta írjuk rendületlen, hogy leginkább egy nemzetközi szintű középcsatárra lenne szüksége a csapatnak, lásd Karim Benzema idénybeli húsz mérkőzését és öt találatát. Cseréje, Borja Mayoral is ennyi gólnál tart, de ebből hármat a hazai kupában szerzett, kettőt a Fuenlabrada, egyet a Numancia ellen. Eljön lassan Mauro Icardi vagy Harry Kane ideje, vagy igazak a vad pletykák Neymarról?

Természetesen a két fővárosi nagycsapattal később bővebben foglalkozunk majd.

A Sevilla elköltött máris 11 millió eurót (plusz járulékos költségek) a 19. új Roberto Carlosra, Guilherme Aranára, távozott azonban feleennyiért a nagyreményű argentin szélső, Walter Montoya a Cruz Azulhoz (egyébként is sok játékos igazolt a télen Mexikóba Spanyolországból és vice versa, sőt éledezik a kínai vonal is), kollégája, a spanyol Borja Lasso pedig kölcsönben az Osasunában képezi tovább magát közelharcból. Három középcsatárral is tárgyal a klub (Michy Batshuayi – Chelsea, Munasz Dabbur – Red Bull Salzburg, Sandro Ramírez – Everton), Steven N'Zonzit ellenben a Juventus után most több angol csapat csábítgatja.

A védelembe jöhet ugyebár Aleix Vidal, mellé pedig az uruguayi tehetség, a húszesztendős korosztályos Copa América-győztes Agustín Rogel a Nacionaltól.

A Villarreal kölcsönkapott egyet a kolumbiai támadó Martínezek közül Kínából, jelesül Rogert, vételi opcióval, a lassan 29 éves örök tehetség, a mexikói Carlos Vela ötmillió euróért a Real Sociedadtól Los Angelesbe igazolt, a jó nevű szenegáli középpályás Diopok közül Pape az Espanyoltól az Eibarhoz távozott, ingyen; a kis Zidane, a huszonkét éves Enzo az Alavéstől a svájci Lausanne-hoz írt alá (a középpályás három testvére, Luca, Théo és Elyaz maradtak az atyai szem és kéz alatt a Real Madridban), míg a krisztusi korban lévő chilei bekk, Manuel Iturra a mexikói Necaxától a spanyol, de katari kézen lévő Málagához írt alá, mert a mai futball már csak ilyen.

A Celta 300 ezer euróért Zsolnáról igazolt, az egyszeres szlovák válogatott balhátvéd, Róbert Mazán került ennyibe.

A Valencia az Arsenalból erősített (Fotó: AFP)
A Valencia az Arsenalból erősített (Fotó: AFP)

Jelentősen erősödött a Valencia az Arsenal volt szorgos labdagyűjtögetője, Francis Coquelin megszerzésével, és kölcsönkapta az Atléticótól – Diego Costa érkezése miatt is – a héten a kupában egy laza mesterhármast hintő Luciano Viettót, ráadásul nyári vételi lehetőséggel. A juvés Stefano Sturaro mellett itt is felvetődött Sandro Ramírez neve, a nyáron az Internek kölcsönadott, de ott csak kallódó jobb oldali mindenest, Joao Cancelót egyelőre nem tudja visszahozni a szuperügynök Jorge Mendes.

A Las Palmas sem vacakol, igaz, rá is fér az erősítés: jött egy szélső a Mainztól (Jairo Samperio), egy veterán középpályás Mexikóból (Gabriel Penalba) és egy rutinos bekk az Eibartól (Alejandro Gálvez) – visszatérhet még kölcsönbe a PSG Jesé Rodrígueze, de felmerült a volt málagás és sampdoriás középpályás, az argentin Fernando Tissone neve is.

LA LIGA, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe: Hernán Pérez (Espanyol), John Guidetti (Celta Vigo)
Távozott: Enzo Zidane (Lausanne, ingyen)
Kölcsönből vissza: Óscar Romero (Sanghaj Senhua)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett: Diego Costa (Chelsea, 66 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: André Moreira (Braga), Vitolo (Las Palmas)
Távozott:
Kölcsönbe: André Moreira (Belenenses), Luciano Vietto (Valencia)

BARCELONA
Érkezett: Philippe Coutinho (Liverpool, 120 000 000), Yerry Mina (Palmeiras, 11 800 000)
Távozott:

REAL BETIS
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Felipe Gutiérrez (Internacional), Rubén Castro (Kujcsou Csecseng)
Távozott:

CELTA VIGO
Érkezett: Róbert Mazán (MSK Zilina, 300 000)
Kölcsönből vissza: Álvaro Lemos (Lens)
Távozott:
Kölcsönbe: Álvaro Lemos (Lugo), John Guidetti (Deportivo Alavés)

DEPORTIVO LA CORUNA
Érkezett:
Távozott: Alejandro Arribas (UNAM Pumas, 2 000 000)
Kölcsönbe: Saúl García (Numancia)

ESPANYOL
Érkezett:
Távozott: Pape Diop (Eibar, ingyen)
Kölcsönbe: Álvaro Vázquez (Gimnástic Tarragona), Hernán Pérez (Deportivo Alavés)

EIBAR
Érkezett: Pape Diop (Espanyol, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Christian Rivera (Barcelona B), Alejandro Gálvez (Las Palmas)

GETAFE
Érkezett: Robert Ibánez (Valencia, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe: Chuli (Lugo), Robert Ibánez (Osasuna), Karim Yoda (Reus Deportiu)

GIRONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Manel (Lorca), Fran Sandaza (al-Ahli Doha)
Távozott: Manel (Peralada)

LAS PALMAS
Érkezett: Jairo Samperio (Mainz, 350 000), Gabriel Penalba (Cruz Azul, ingyen)
Kölcsönbe: Alejandro Gálvez (Eibar)
Kölcsönből vissza: Mateo García (Osasuna)
Távozott: Alfredo Ortuno (szerződése lejárt)
Kölcsönbe: Mateo García (Alcorcón)
Kölcsönből vissza: Vitolo (Atlético Madrid)

LEGANÉS
Érkezett:
Távozott: Erik Morán (AEK Athén, 130 000)
Kölcsönbe: Mamadou Koné (Eupen), Owusu (Cartagena)

LEVANTE
Érkezett:
Kölcsönbe: Coke (Schalke)
Távozott:
Kölcsönbe: Enes Ünal (Villarreal)

MÁLAGA
Érkezett: Ignasi Miquel (Lugo, 500 000), Manuel Iturra (Necaxa, ingyen)
Kölcsönbe: Alberto Bueno (Porto B)
Távozott: Paul Baysse (Bordeaux, 1 000 000)
Kölcsönbe: Emanuel Cecchini (Club León, 500 000), Jony (Gijón)

REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott: Carlos Vela (Los Angeles FC, 5 000 000)

SEVILLA
Érkezett: Guilherme Arana (Corinthians, 11 000 000)
Távozott: Walter Montoya (Cruz Azul, 5 500 000)
Kölcsönbe: Borja Lasso (Osasuna)

VALENCIA
Érkezett: Francis Coquelin (Arsenal, 14 000 000)
Kölcsönbe: Luciano Vietto (Atlético Madrid)
Távozott: Robert Ibánez (Getafe, ingyen)
Kölcsönbe: Fabián Orellana (Eibar)

VILLARREAL
Érkezett: Daniel Raba (Villarreal B)
Kölcsönbe: Roger Martínez (Csiangszu Szuning)
Kölcsönből vissza: Enes Ünal (Levante)
Távozott:

Lezárva péntek este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik