Benzema triplázott, a Madrid kiütötte a Barcát a Király-kupa elődöntőjében

D. Á.D. Á.
Vágólapra másolva!
2023.04.05. 20:50
null
Vinícius egy, Benzema három gólt szerzett a Barcelona ellen (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó spanyol Király-kupa elődöntőjének visszavágóján a Real Madrid 4–0-ra kiütötte az FC Barcelonát a Camp Nouban, s 4–1-es összesítéssel bejutott a döntőbe.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BARCELONA–REAL MADRID 0–4 (0–1)
Barcelona,
Spotify Camp Nou. V: Munuera.
BARCELONA: Ter Stegen – Koundé, R. Araújo, M. Alonso (E. García, 66.), A. Balde – Kessié (Fati, 60.), Busquets, S. Roberto – Raphinha (F. Torres, 66.), Lewandowski, Gavi. Vezetőedző: Xavi.
REAL MADRID: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Camavinga – Modric (Tchouaméni, 87.), Kroos – Rodrygo (Asensio, 74.), Valverde, Vinícius Júnior (Ceballos, 86.) – Benzema (Nacho, 89.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
Gólszerző: Vinícius Júnior (45+1.), Benzema (50., 58., 81. – a másodikat tizenegyesből)
Az odavágó eredménye: 1–0
Továbbjutott: a Real Madrid 4–1-es összesítéssel

ÖSSZEFGOLALÓ

A Barcelona magabiztosan várhatta a Király-kupa elődöntőjének visszavágóját, hiszen 2023-ban a találkozót megelőzően háromból háromszor a katalánok nyertek ősi riválisuk ellen.

Az első negyedóra a hazaiakról szólt, ám a 12. percben mégis a Real előtt adódott nagy lehetőség a gólszerzésre – Rodrygo kapott nagyszerű indítást, majd a brazil a honfitársát, Vinícius Júniort kereste a másik oldalon. Ter Stegen nem ért le a lapos beadásra, de Araújo óriásit mentett becsúszva.

Nagy harc zajlott a mezőnyben az első félidő közepén, a játékosok igencsak feszültek voltak – sok apró szabálytalanság történt, Vinícius és Gavi csaknem összeverekedett.

Az események az első félidő hosszabbításában felgyorsultak – Balde a bal szélről remekül tette középre a labdát, Lewandowski kapáslövésénél Courtois óriási bravúrt mutatott be. A labda a jobb alsóban kötött volna ki, ha a belga kapus nem ér le rá. Néhány másodperccel később már a Real indított kontratámadást: Benzema készített le Vinícius Júniornak, akinek a lövése után a labda Koundén megpattant, de továbbra is a kapu felé pattogott. A francia csatár a gólvonal után ért bele a labdába, így Vinícius góljával vezettek a királyiak a félidőben.

Bármit is mondott Xavi a szünetben a futballistáinak, nem hatott. Alig kocogtak ki a Barca játékosai a folytatásra, máris kétgólos hátrányban találták magukat – Modric hozta befelé a labdát a jobb oldalról, majd Benzemának passzolt, aki a tizenhatosról rendkívül pontos lövést küldött a jobb alsó sarokba.

Nyolc perccel a második madridi gól után minden reményük elszállt a katalánoknak, miután Kessié teljesen feleslegesen rúgta fel Viníciust. A tizenegyest Benzema nagyon magabiztosan hajtotta végre, Ter Stegen az irányt sem találta el.

A kiütés a 81. percben lett teljes, ekkor Vinícius Benzemát indította, és az aranylabdás támadó ismét higgadtan gurított a német kapus mellett a jobb alsóba – a hétvégi, Valladolid elleni 6–0 után újabb mesterhármast ünnepelhetett a Real kilencese.

Benzema egyébként a Real Madrid történetének második olyan játékosa, aki triplázott a Barcelona ellen a Camp Nouban. Az első Puskás Ferenc volt 1963. január 27-én egy 5:1-es siker alkalmával.

Nagyon simán, 4–0-ra nyert tehát a Real Madrid, s bejutott a döntőbe, ahol az Osasuna lesz az ellenfele. A finálét május 6-án rendezik a sevillai La Cartuja Stadionban. A sorozat győztese kvalifikálja magát az Európa-liga következő kiírásának csoportkörébe, ha nem harcolja ki a Bajnokok Ligájában való indulását.

A másik elődöntő visszavágóján:
Athletic Bilbao–Osasuna 1–1 – hosszabbítás után (I. Williams 33., ill. P. Ibánez 116.)
Továbbjutott:
az Osasuna, 2–1-es összesítéssel

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: ITT A VÉGE, A REAL MADRID JUTOTT A DÖNTŐBE!

89. perc: Benzema is elhagyta a játékteret, Nacho állt be az utolsó percekre.

87. perc: Tchouaméni váltotta Modricot.

86. perc: Ceballos állt be Vinícius Júnior helyére.

86. perc: David Alaba, Araújo és Balde is kapott egy-egy sárgát.

81. perc: KIÜTÉS! Benzema kitűnő labdát kapott Vinícius Júniortól, az aranylabdás támadó pedig rendkívül higgadtan gurított Ter Stegen mellett a bal alsóba.

78. perc: Marco Asensio is majdnem felkerült a gólszerzők listájára, de Ter Stegen nagyot védett.

77. perc: MAJDNEM OTT A BENZEMA-TRIPLA! A francia csatár nyolc méterről fordult kapura, Araújo csúnyán beragadt. A Real kilencese nagyon kevéssel lőtt a kapu mellé.

76. perc: Ferran Torres is túlságosan erőszakos volt, sárga lapot kapott.

74. perc: Rodrygo helyén Asensio folytatja.

71. perc: Carvajal rúgta fel hátulról Baldét, jutalma egy sárga lap.

67. perc: alig állt be, máris besárgult García.

67. perc: Lewandowski fejelt volna az ötösön belülről, de a jobbról, lágyan ívelt labda kissé magas volt neki. A kipattanóból Balde tüzelt, de levágódott az egyik vendég bekkről. Nem akar összejönni a szépítő gól a Barcelonának.

66. perc: kettőt is cserél Xavi, Eric García és Ferran Torres állt be Marcos Alonso és Raphinha helyére.

60. perc: csere a Barcánál: Fati érkezett Kessié helyére.

58. perc: OTT A HARMADIK. Benzema a bal alsót választotta, Ter Stegen nem találta el az irányt.

57. perc: TIZENEGYESHEZ JUT A REAL MADRID! Vinícius Júnior cselezgetett a tizenhatoson belül, Kessié teljesen feleslegesen rúgta fel a brazilt. Benzema áll oda a tizenegyeshez.

56. perc: Araújo kezdett szólóba, a Real védői nem igazán vették őt komolyan. Addig addig forgolódott és harcolt, amíg kapura tudott fordulni. A jobb alsót vette célba, de nem talált kaput.

50. perc: KÉT GÓLLAL VEZET A REAL! Modric hozta befelé a labdát a jobb oldalról, majd Benzemának passzolt, aki a tizenhatosról rendkívül pontos lövést küldött a jobb alsó sarokba.

46. perc: jöhet a folytatás!

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. perc: Real Madrid-vezetéssel mehetnek szünetre a felek!

45+1. perc: VEZET A REAL MADRID! A Barcelona nagy helyzete után gyors kontrát vezetett a vendégcsapat. Benzema készített le Vinícius Júniornak, a lövése Koundén pattant meg, de továbbra is a kapu felé pattogott a játékszer. A francia csatár a gólvonal után ért bele a labdába, így Vinícius góljával vezetnek a királyiak.

45: perc: COURTOIS-VÉDÉS! Balde a bal szélről remekül tette középre, Lewandowski kapáslövésénél azonban Courtois óriási bravúrt mutatott be. A labda a jobb alsóban kötött volna ki, ha a belga kapus nem ért volna le.

Az elmúlt percekben a Real Madrid többször is eljutott a Barcelona tizenhatosáig, ott azonban megáll a tudomány, hiszen a katalánok remekül védekeznek. A meccsen érezhető, hogy egyre nagyobb a feszültség a játékosokban, sok az apró szabálytalanság.

34. perc: Lewandowski maradt lenn a földön, a hátát fájlalja. Lehet, hogy cserélni kell.

33. perc: Vinícius Júnior erőszakosabb volt Araújónál, s elhozta a labdát. Visszafelé passzolt Kroosnak, aki lágyan ívelt Benzemának az ötös sarkára. A francia csatár kapásból lőtt a kapu felé, Ter Stegen biztos kézzel fogta meg a játékszert.

26. perc: megvan a meccs első lökdösődése is. Vinícius Júnior és Gavi kapott össze egy ütközés után, a bír mindkét játékosnak sárga lapot adott. Még szerencse, hogy Gavit lefogták, különben lehet, hogy hamarabb mehetett volna zuhanyozni...

24. perc: Modric külsővel ívelt középre Benzema irányába, de Ter Stegen jó ütemben mozdult ki, s elütötte a labdát. A kipattanót visszarúgta Modric, de nem találta el jól a labdát.

14. perc: Balde nagyszerűen ívelt középre egyenesen Raphinha fejére. A brazil messziről, tíz méterről bólintott Courtois kezébe.

12. perc: REAL MADRID-HELYZET! Rodrygo kapott nagyszerű indítást, a brazil a honfitársát, Vinícius Júniort kereste a másik oldalon. Ter Stegen nem ért le a lapos beadásra, de Araújo óriásit mentett becsúszva. A labda végül a fővárosiak támadójáról pattant ki.

10. perc: Balde passzolt középre laposan, Gavi kicsit a háta mögé kapta. A fiatal támadó azért még le tudta készíteni Sergi Robertónak, aki egyből tüzelt, de a labda lepattant Alabáról. A lehetőség után a lövést eleresztő középpályás sárga lapot kapott lerántásért.

A Real Madrid francia játékosa egyelőre megpróbálja folytatni a játékot, de Rüdiger már melegít.

6. perc: Camavinga maradt lenn a földön, Ancelotti aggódva néz – Rüdiger máris készülődik, minden bizonnyal cserére kényszerül a Real Madrid.

3. perc: Gavi tette adott volna be laposan, Alaba kezére pattant a labda. A Barca támadója egyből reklamált, de a bíró nem ítélt tizenegyest.

2. perc: Camavingának kellett nagyot mentenie Gavi laposan középre tett labdájánál.

1. perc: elindult az összecsapás, a Real kezdte a mérkőzést.

A Barcelona a legutóbbi három el Clásicót megnyerte (Fotó: Getty Images)
A Barcelona a legutóbbi három el Clásicót megnyerte (Fotó: Getty Images)

 

A MÉRKŐZÉS ELŐTT

A Barcelonának több alapemberét is nélkülöznie kell, Andreas Christensen, Ousmane Dembélé, Pedri és Frenkie de Jong is sérüléssel bajlódik. A Realnál Ferland Mendy játékára nem számíthat Carlo Ancelotti, a balhátvéd pozíciójában Eduardo Camavinga szerepel majd. A madridiaknak jó hír, hogy Antonio Rüdiger felépült kisebb sérüléséből, kedden már teljes értékű edzésmunkát végzett – a kezdőben azért még nem kapott helyet.



Háromból semmi a Real Madrid mérlege az FC Barcelona ellen 2023-ban. A madridiak először a spanyol Szuperkupa döntőjében csaptak össze fő riválisukkal, és szenvedtek 3–1-es vereséget, majd a Király-kupa-elődöntő első mérkőzésén maradtak alul 1–0-ra, legutóbb pedig a bajnokságban kaptak ki 2–1-re a Camp Nouban.

A három vereség azt is jelentette, hogy a katalánok egy trófeától már biztosan megfosztották Carlo Ancelotti vezetőedző együttesét, és figyelembe véve, hogy a bajnokságban is tekintélyes, 12 pontos előnnyel vezetik a tabellát, ez a szám könnyen kettőre nőhet.

Ahhoz, hogy ne legyen három, a Real Madridnak kötelező nyernie szerda este Barcelonában. Kis könnyebbséget jelent, hogy az idegenben szerzett gólok szabálya a Király-kupa jelenlegi kiírásában már nincs érvényben, tehát ha a Real egy góllal nyer, hosszabbítás, és ha abban sincs döntés, tizenegyespárbaj következik.

Karim Benzema pazar formában várja a találkozót: a hétvégén a Valladolid 6–0-s legyőzésekor szebbnél szebb gólokkal szerzett mesterhármast. Robert Lewandowski mellett sem szabad elmenni, aki duplázott az Elche elleni 4–0-s siker alkalmával.

A másik elődöntő visszavágóján: Athletic Bilbao–Osasuna 1–1 – hosszabbítás után (I. Williams 33., ill. P. Ibánez 116.) Továbbjutott: az Osasuna, 2–1-es összesítéssel

A döntő május 6-án lesz a sevillai La Cartuja Stadionban. A sorozat győztese kvalifikálja magát az Európa-liga következő kiírásának csoportkörébe, ha nem harcolja ki a Bajnokok Ligájában való indulását.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik