Barcelona: Xavi magához vonzza a kis Xavit?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.18. 09:31
null
Az új Carlos Valderrama? (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémája között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és a nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.


Apa, a Barcelona hány csillagos? – tette fel a kérdést a családi trónörökös, aki még csak hatéves, így kortársai többségéhez hasonlóan olykor a konzolos játékokon át szemléli a nemzetközi futball világát.

Tényleg, mennyi is? A jelenlegi csapat bárkit megszorongathat, ugyanakkor bárkitől kikaphat, lásd a Bajnokok Ligája- és a La Liga-szereplést. De anyagilag sokcsillagos adós a bankok és egyéb hitelezők szerint, lásd az egymilliárd euró fölötti adósság ellenére 55 millió euróért megvett Ferran Torres esetét. Igaz, érte ráér részletekben fizetni a katalán klub, tehát a Manchester City szerint is jó adós a Barca. Ráadásként 9.5 millió eurós bónuszt kaphat az angol csapat, ugyanakkor ennek és a vételárnak a tíz százaléka is az előző klubé, az erre most igencsak rászoruló Valenciáé. Nagy nehezen sikerült Torrest regisztrálni, segítség volt ebben Sergio Agüero sajnálatos visszavonulása, több lap szerint is az ő bérét kapta meg a spanyol fiatal: ez a nyári információk szerint bruttó 12 millió euró, nettóban ez körülbelül a fele.


A Mundo Deportivo szerint a Barcelona egy második januári próbálkozás után végleg letett Álvaro Moratáról, a nagy januári csatárcélpont innentől a Marca szerint Edinson Cavani. A hétvégén a Barcával korábban összeboronált Anthony Martial a klubmenedzsere szerint sztrájkba lépett, az ő szerződése 2024-ben, a nemsokára 35 éves Cavanié a nyáron jár le.

Ousmane Dembélé ügynöke előbb bruttó 40 millió eurót kért az ötéves hosszabbításért, később már csak 30 milliót, Ferran Torres érkezése után visszavitte az árat évi 40 millióra, de magának 20 millió eurót kér nagybecsű munkájáért, a saját magát világklasszis futballistának tartó szélsőnek ugyanennyit a hosszabbításért. Dembélé jelenleg évi 24 millió euró körül keres, szintén adózás előtti összegben értve, most emelné a bérét Cristiano Ronaldo, Kevin De Bruyne és Mohamed Szalah szintjére. Gyakorlatilag ő az összes topcsapattal kapcsolatban áll az ügynöke révén, kérdés, az alkudozás nyertese egyben annak győztese lesz-e... Dembélét 140 millióért vette a Barca, 30 millió körüli egyéb költséggel, és százmilliós bérköltségért, cserébe a támadó 2017 óta a bajnokságban 35, a BL-ben 10 kanadai pontot termelt.

Torres regisztrálása után a következő feladat Sergi Roberto hamarosan lejáró szerződésének meghosszabbítása, írja a Sport.


Luuk de Jong,
ahogyan mondani szokták, megtalálta a góllövő cipőjét (és frizuráját), ezzel felborítja az eredeti terveket, miszerint kölcsönből kölcsönbe kerül a télen. Ugyan a drukkerek nem zárták a szívükbe a hollandot a játékstílusa miatt, de a gól az gól a legkényesebb ízlésű szurkolónak és szakvezetőnek is, és spanyol értesülések szerint Xavi már meggondolta magát. Luuk pedig bebizonyította, hogy az erő vele van, mert nagyon mélyről tudott visszakapaszkodni a legjobb formában lévő Barca-csatár „trónjára”. Ahová szeretne felülni az As szerint Paulo Dybala is, legalábbis az ügynökei új csapatot keresnek védencüknek, és ami a fő, őt ingyen el lehet hozni a nyáron, vagy január végén erősen akciós áron, a la Bosman-szabály.

Az „osztrák Messi”, azaz Yusuf Demir Bécs után Barcelonát nem tudta meggyőzni a tehetségéről, ő kölcsönbe érkezett tavaly nyáron, és most gyorsan visszaadták a Rapid Wiennek, nehogy érvénybe lépjen a tízmillió eurós vételi opciót. Demir a nyáron több felkészülési mérkőzésen szerepet kapott, de hat bajnokin és három BL-meccsen 290 perc alatt sem lőtt gólt. Eddig félmillió eurót fizettek érte, és a 10. pályára lépés automatikusan aktiválta volna az opciót. Mivel edzői elégedettek vele, később állítólag visszatérhet, csak sokkal olcsóbban. Ha addig el nem viszi az Eintracht Frankfurt vagy a Dortmund...

Memphis Depay iránt is akad érdeklődő, legkomolyabban a Juventusnál vetődött fel a neve, írja Gianluca Di Marzio, pár újságíró szerint Xavi inkább őt engedné el a télen, mint Luuk de Jongot. Nem lennének most csatárgondok, ha van tavaly nyáron 18 millió euró Dusan Vlahovicsra, de mint kiderült, hiába ajánlották fel ennyiért őt a katalánoknak, nem tudták megvenni.

A Betis, a Getafe, a Granada és a Celta vinné ligán belül a hosszabb távon bizonyítani még nem képes Riqui Puigot, de a Juventus, az Inter, a Napoli, a Milan és az Arsenal is a kérői közé tartozik, változatos transzferformákban.

Ahol nemcsak szóban koncentrálnak az utánpótlásra


Magától értetődik, hogy Xavi a csapathoz vonzza a kis Xavit: a sport.es írt róla, hogy a mai mesterről kapta a keresztnevét anno a kis Xavi Simons, aki jóval később egy hétig sírt, amikor úgy döntöttek, elhagyja nevelőcsapatát, a Barcát, és a Párizsba költözik a családjával. 2019-ben történt mindez, azóta keveset nőtt a holland középpályás, de rengeteget erősödött és fejlődött, most visszatérhet. Egy a gond: ügynöke Mino Raiola, a neve olvastán minden klubelnök vérnyomása automatikusan tíz százalékkal megugrik.

Sikerült megszerezni Frankfurtból – mégpedig a Real Madrid orra elől! – a nagyon tehetséges Fabio Blancót, a 17 éves szélső a tartalékokhoz került.

Érdekes, a City még visszaveheti Torrest, ha érkezik rá ajánlat egy harmadik csapattól


A Football Espana szerint Barcelona elnöke, Joan Laporta szóban megegyezett Mino Raiolával Erling Haaland megszerzéséről, de mint a minap ezt összeszámoltuk, ez csak a nyáron 135 millió euróba kerülne, utána pedig alsó hangon is évi 60 millió euróba. Frenkie de Jong, Memphis Depay, Nicolás González és Gavi eladásával mindez sikerülhet (abban a magunk részéről nem hiszünk, hogy Pedrit is képes lenne Laporta eltranszferálni). A Chelsea már most 40 millió eurót ajánlott Frenkie de Jongért, de 60 milliót kérnek érte, spanyol újságírók szerint félúton megegyezik a kérő és az eladó.

César Azpilicueta Barca-célpont, azonban az Atlético Madrid most többet tud fizetni neki és érte, Sergino Destet még a télen elviheti a Chelsea, a Bayern München vagy egy huszárvágással az Atlético; a Real Madrid abban reménykedik az As szerint, hogy Ronald Araújo nem hosszabbít a Barcelonával, és a nyáron megveheti. Ide kapcsolódik, hogy a katalánok is ott legyeskednek Niklas Süle, Andreas Christensen és Antonio Rüdiger körül is, az ő szerződésük a nyáron lejár.

Araújo kontraktusa 2023-ban fut ki, jelenleg bruttó 2.1 millió eurót kap, a vágya az, hogy „emeljék fel a bérezését a teljesítményéhez”. Gavi egyetlen ismert kérője a Liverpool, a középpályás egyébként a keret egyik legkevesebbet kereső tagja.

A következő kiszemelteket tárta még elénk a nemzetközi szaksajtó: Adama Traoré, a 17 éves török középpályás, Emirhan Ilkhan (Besiktas), Julian Draxler, Luiz Felipe (Lazio), Matthias Ginter, az argentin védő, Lisandro Martínez (Ajax), a 2016-ban a Benficának 2.1 millió euróért eladott, de azóta befutó balhátvéd, Alejandro Grimaldo, a Dinamo Moszkva középső középpályása, a nagyon ígéretes Arszen Zaharjan (18 évesen már négyszeres felnőtt válogatott), a világbajnok szélsővédő, Djibril Sidibé, a Zaragoza védőmindenese, Alejandro Francés, ugyanonnan a 16 éves, jónevű Alejandro „Jano” Monserrate, illetve Franck Kessié.

Egy katalán lap szerint a Liverpool maga ajánlotta fel húszmillió euróért Roberto Firminót, Nicolás Gonzálezt a Manchester City látná legszívesebben a keretében a fichajes.net szerint, Sergi Roberto kérője az Arsenal.

Samuel Umtiti tett egy kis szívességet a klubnak az évi 20-22 millió eurós bruttó bére fejében (bár a koronavírus miatt a régi összegeket itt is csökkentették), de ettől és sérülésétől függetlenül elviheti őt a télen a Newcastle United. Philippe Coutinho már Angliában él, Birminghamben, és az Aston Villa a nyáron 36 millió euróért végleg meg is veheti őt, de a havi 1.4 milliós bérétől máris megszabadult a klub.

Pontosabban: ennek csak 65 százalékától...

Ismerősei szerint a brazil játékos éppen eladó házat keres a városban, tehát ő alighanem maradna.

Ferran Jutglát több spanyol csapat kéri kölcsönbe, az anno 26 millió euró értékben megszerzett Neto hazatérhet a Flamengóhoz, helyettese több spanyol lap szerint is a Rayo Vallecano remek formában lévő kapusa, Sztole Dimitrievszki lehet. Aki elmondta, egyik nap azt hallja, a Barca szeretné leigazolni, másnap azt mondják neki, az Atlético Madrid szeretné leigazolni, azonban konkrét ajánlatról nem tud.

A Barca egy ideje szemmel tartja a Boca Juniors kapusát, Agustín Rossit, de neki nincs EU-s útlevele, Dimitrievszki pedig spanyol állampolgár is.

Dani Alves a vártnál is sokkal jobb formában tért vissza, bekerült ismét a válogatott keretébe, ugyanakkor a magát Kínában krőzussá kereső Oscar nem csatlakozik hozzá a klubban (lásd a karmester havi kétmillió eurós bérét). Adódik a nagy kérdés, honnan van ilyen sok pénze az elméletileg adósságban fuldokló klubnak: a válasz a Goldman Sachs, a világ egyik legnagyobb bankja, amelynek máris 595 millió euróval tartozik a klub (a Sport szerint 800 millióval), de még 1.5 milliárdot kér a stadion, a klub és a csapat újjáépítésére.

Laporta szerint a bank nem veszi meg a négymilliárd euróra értékelt klubot, nem kap belőle 40 százalékos részt, mint azt páran már felvetették, nem nevezik el róla a stadiont, és a felvenni tervezett gigahitelt 35 év alatt kellene visszafizetni. Az elnök máris megkapta a spanyol sajtóban a SuperLaporta nevet, de várjunk ezzel még pár évet, és természetesen azt se feledjük, mi lett a SuperDepor vége.

De az biztos: Laporta és a La Masia mindent megtesz azért a bizonyos öt csillagért.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 TELE

ALAVÉS
Érkezett: Jason (Valencia, ingyen)
Kölcsönbe:
Gonzalo Escalante (Lazio), Nahuel Tenaglia (Talleres)
Távozott:
Kölcsönbe: Tachi (Fuenlabrada)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Jon Morcillo (Real Valladolid), Peru Nolaskoain (Amorebieta)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott: Kieran Trippier (Newcastle United, 15 000 000), Ivan Szaponjics (Slovan Bratislava)

BARCELONA
Érkezett: Ferran Torres (Manchester City, 55 000 000), Dani Alves (egyesület nélküli)
Távozott: Sergio Agüero (visszavonult)
Kölcsönbe: Álex Collado (Granada), Philippe Coutinho (Aston Villa)
Kölcsönből vissza: Yusuf Demir (Rapid Wien)

BETIS
Érkezett:
Távozott: Rober González (Las Palmas), Sidnei (Cruzeiro, i.)

CÁDIZ
Érkezett:
Kölcsönbe:
Fede San Emeterio (Real Valladolid), Rubén Alcaraz (Real Valladolid)
Távozott: Marcos Mauro (Juárez, ingyen)
Kölcsönbe: Martín Calderón (Mirandés)

CELTA VIGO
Érkezett: Orbelín Pineda (Cruz Azul, ingyen)
Távozott:
Kölcsönbe:
Miguel Baeza (Ponferradina), Okay Yokuslu (Getafe)

ELCHE
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe: Josema (Real Valladolid)
Kölcsönből vissza: Darío Benedetto (Marseille)

ESPANYOL
Érkezett:
Kölcsönbe: Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 500 000)
Távozott:
Kölcsönbe:
Álvaro Vadillo (Málaga)

GETAFE
Érkezett:
Kölcsönbe:
Borja Mayoral Roma, 500 000), Gonzalo Villar (Roma), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla)
Távozott: David Timor (Huesca, ingyen)
Kölcsönbe: Chema (Eibar), Darío Poveda (Huesca)

GRANADA
Érkezett:
Kölcsönbe: Álex Collado (Barcelona)
Távozott:
Kölcsönbe: Luis Abram (Cruz Azul)

LEVANTE
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Pablo Martínez (Huesca)

MALLORCA
Érkezett:
Kölcsönbe: Sergio Rico (PSG)
Távozott:
Kölcsönbe: Lago Júnior (Huesca), Joan Sastre (PAOK), Aleix Febas (Málaga)

OSASUNA
É
rkezett:
Távozott: Jaume Grau (Real Zaragoza, ingyen)
Kölcsönbe: Rober Ibánez (Leganés)

REAL MADRID
Érkezett:
Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Kölcsönbe: Rafinha (PSG)
Távozott:

SEVILLA
É
rkezett: Tecatito (Porto, 3 000 000)
Kölcsönbe: Anthony Martial (Manchester United)
Távozott: Ibrahim Amadou (Metz)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Getafe)
, Oussama Idrissi (Cádiz)

VALENCIA
Érkezett: Georgij Mamardasvili (Dinamo Tiflisz, 850 000), Eray Cömert (Basel, 800 000)
Távozott: Jason (Alavés, i.), Álex Blanco (Como), Cristiano Piccini (Crvena zvezda, ingyen)

VILLARREAL
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Santiago Cáseres (Vélez Sarsfield)
Távozott:

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Lass Bangoura (Emelec)
Távozott: Lass Bangoura (PASZ Lamía)
Kölcsönbe: José Pozo (al-Ahli, Katar), Sergio Moreno (Amorebieta)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik