Barcelona: nagy ugrással a szakadék másik oldalára?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.07.17. 15:46
null
Fotó: AFP
Agyzsibbasztó hazai és külföldi történések ide, forró nyár és még forróbb nyári események oda, ezen a nyáron sem kerülhetjük el, hogy ráncba szedjük a futball topligáinak átigazolásait, és egyáltalán nem mellékesen nagyon sok harasztot megzörgessünk. Soha nem látott árak, soha nem látott fizetések, mindenki eladó és megvehető (még mindig a labdarúgásról beszélünk), nem csoda, hogy a mai szurkoló a legváratlanabb pletyka és hír olvastán sem rezzen már meg. Az angolok, az olaszok, a németek és a franciák után szokásunk szerint a spanyolokkal zárjuk a kört.

Az FC BARCELONA anyagi helyzetét ismerők jókat mosolyogtak azokon a tavasz végi híreken, miszerint több méregdrága fiatallal és több világklasszissal is felvették a kapcsolatot a katalánok igazolás céljából.

Az még benne volt a pakliban, ismerve a La Ligától, a tévéközvetítésekből és az új szponzoroktól érkező összegeket, a koronavírus után lassan magára találó mérkőzésnapi bevételeket, hogy leigazolják ingyen a Milantól Franck Kessiét és a Chelsea-től Andreas Christensent, de 1.3 milliárd eurós adóssággal a hát mögött még a szűrőnek járó évi nettó 6.5 milliós eurós (félmilliónyi a bónusz) és a hátvédnek folyósított hatmilliós, szintén nettó, tehát a bankszámlára megérkező bér hordoz magában némi kockázatot.

Vagy optimizmust az anyagi jövőt illetően...

Ekkora adósság mellett kockázatos két ilyen lépés, írták a szakértők, még akkor is, ha Kessiénél nagyobb értékű játékos ingyen a futballtörténelemben csak négyszer váltott klubot (Lionel Messi, Gianluigi Donnarumma, David Alaba és Robert Lewandowski), ezen a listán a 35 millió euróra taksált értékével Christensen pedig a tizenegyedik; ugyanis a La Liga szabályai szerint egy klub évente a bevételeinek maximum a 60 százalékát költheti fizetésekre – Spanyolországban a nettónak bő kétszerese a bruttó a profi futballistáknál is. A Barca az előző pénzügyi évben 560 milliót eurót költött a futballisták bérére, írja az ESPN.

Welcome, Kessié! pic.twitter.com/wG051AUnpT

Csak egy rosszabb dolog annál, amikor kevés pénzzel mész bevásárolni a piacra: az, amikor mindenki tudja rólad, hogy csak nagyon kevés pénzzel mentél vásárolni – tartja a bölcsesség. Ugyan a pénzügyi szakértők is elismerik, hogy bármikor képesek kihozni egy éves mérleget úgy, hogy pár eurós pozitív szaldót kimutasson, de a végtelenségig nem lehet machinálni: a Barca azt a megoldást választotta nemrégiben, hogy előremenekül, azaz eladja a klub jogainak, bevételeinek egy részét, 700 millió eurós bevételhez jutva ezzel (BŐVEBBEN ERRŐL ITT). Joan Laporta, a klub elnöke elmondta, hogy volt ajánlatuk a tévéjogok 100 százalékára is, egymilliárd euró értékben, de ezt a klub vezetősége elutasította – azt pedig mindenki kiszámíthatja pénzügyi végzettség nélkül is, hogy a most befolyó összeg (a pontos összege nem ismert még) a jövőben hiányozni fog.

Azért éppen ennyiért adtak el jövőbeli bevételeket, mert a számítások szerint 704 millió eurónyi bevétel hiányzott ahhoz, hogy a liga szabályai szerint új játékosokat igazolhassanak.

A jövő felélése ismerős lehet a kedves olvasónak is, természetesen csak a tankönyvi példákból és hallomás útján, ugyanakkor spanyol szakírók szerint nem szabad elfelejteni, a Barcelona nem üzleti vállalkozás, nem klasszikus cég, és nem is szabad ekként értékelni sem az adósságot, sem a bevételek és kiadások arányait.

Az ESPN értesülései szerint még 400 millió euróért eladják a televíziós bevételek további 15 százalékát, a La Liga elnöke, Javier Tebas szerint éppen ennyi lehet a Barca bérköltsége a következő bajnokságban. Az összeg az előző idényben 144 millió euróval több volt az előírtnál, a mérlegen egyes számítások szerint 47 millió eurót húztak lefelé a télen leigazolt játékosok.

Tegyük hozzá gyorsan: a bérkeretbe beleszámolják az aláírási és az ügynöki díjakat, a bónuszokat és az amortizációt (a játékos megvételének költsége elosztva a szerződés éveinek a számaival). A liga kacifántos szabályai szerint az eladások maximum negyedéért lehet vásárolni, kivéve, ha az eladásból befolyt összeg eléri a csapat bevételeinek öt százalékát, mert akkor a feléért – és az egészet el lehet költeni, plusz minden megspórolt eurócentért igazolni, ha eléri egy csapat a kívánatos pénzügyi egyensúlyt.

Mindent összevetve (eladások, ingyen elengedésekkel bérek spórolása, Gerard Piqué évi 28 millió eurós bérének alapos megfaragása) az angol szakértők szerint a Barca 200 millió eurót költhet a nyáron, és akkor tudja regisztrálni az újonnan érkezettek mindegyikét.

„Sok szó esett arról, hogy a Barcelona (és más klubok) hogyan igazolhatnak egyáltalán ilyen anyagi helyzettel; gyakran hangoztatják, hogy megengedték nekik a költekezést, és azt, hogy megismételjék a múlt hibáit, újabb adósságokat halmozzanak fel. A vádak szerint megengedhetik magukat mindezt, mert megúszták a büntetést a rossz gazdálkodásért, és azért folytatják ugyanott, mert nem kell szembenézniük a következményekkel. Ha az előbbiben van is valami, az utóbbi nem igaz. Bármennyire is gyorsan elfelejtik az emberek, két szó is aláhúzza ezt: Lionel Messi” – zárta a cikkét a spanyol futball nagy ismerője, Sid Lowe.

Fontos megjegyezni, hogy még sok pénzzel tartozik a játékosoknak a klub (nem mindenkivel sikerült megegyezni a csökkentésről), de ezek átütemezett, vagyis rendezett tartozások. Ugyanez igaz arra a 129 millió euróra, amellyel összesen 19 klubnak tartoznak a korábbi átigazolások után, még Arturo Vidal és Malcom árát sem egyenlítették ki teljesen.

De ami fő: csökkenő bevételek ide vagy oda, még mindig a Barcelona rendelkezik a második legnagyobb bevétellel a futballcsapatok közül...

Mínusz 144 (Fotó: Marca)
Mínusz 144 (Fotó: Marca)

A klubnak joga van visszavásárolni a most eladott tévés jogdíjakat, amelyek az éves költségvetés öt százalékát sem teszik ki; és ami fájdalmas, a jövőben kisebb aranybánya: a Camp Nou jövőre kezdődő felújítása több okból is anyagi kiesés, ám a jelenlegi 99 ezerről 110 ezerre növelik a befogadóképességet – a világ harmadik legnagyobb stadionja lesz, tetőt is építenek a lelátók, illetve a pálya fölé, és modernizálják a különböző üzlethelyiségeket.

Philippe Coutinhót elvitte húszmillió euróért az Aston Villa – a brazil játékost megváltóként várták anno Barcelonában, 135 millió euróért vették, körülbelül húszmilliós egyéb költségek mellett, és 2018 eleje óta évi bruttó 30 millió eurót keresett. Az angolok vételi opciója 40 millió euró volt, ellenben a katalánoké lesz a következő vételár fele. Coutinho szerződése jövőre járt volna le, egyszer 8.5 millió euróért kölcsönadták a Bayern Münchennek, a Barcában 106 mérkőzésen 25 gólt lőtt, és adott 13 gólpasszt.

Két éve Francisco Trincaót 31 millió euróért vették, tavaly hatmillióért kölcsönadták a Wolverhamptonnak, azonban a klub nem élt a 29 millió eurós vételi opcióval. A portugál szélső évi 6.2 milliót kapott bruttóban Spanyolországban, most hárommillióért kölcsönadták a Sporting CP-nek, amelynek jövőre bizonyos feltételek teljesülése esetén hétmillióért meg kell vennie a fele játékjogot, de azt visszavásárolhatja 2025-ig az eladó.

Dani Alvessel nem hosszabbítottak, Adama Traorét és Luuk de Jongot visszaengedték a kölcsönjátékuk után, a kétmillió euróért vett albán csatárt, Rey Manajt 2.5 millió euróért eladták a Watfordnak, elővételi és a következő vételár felére vonatkozó joggal. Karrierje csúcsán közel 40 millió eurót ért a most 27 éves Clément Lenglet játékjoga, a Barcelona 35.9 millióért vásárolta a Sevillától, a Tottenham ingyen kapta meg kölcsönbe, ráadásul a védő járandóságainak a 15 százalékát a katalánok állják. Lenglet szerződése 2026-ig szól, éves bruttó fizetése 12 millió euró a nagy Gerard Romero szerint.

Moussa Waguét a HNK Gorica, a 25 millió euróért elvihető Memphis Depayt a Tottenham Hotspur, az Everton, a Tottenham és a Chelsea, Martin Braithwaite-et pár amerikai és közel-keleti csapat mellett a Fulham és a Brentford, az eleinte tíz-, már csak ötmillióért árult Óscar Minguezát a Getafe, az Elche, a Celta Vigo, a Mallorca, a Valencia, a Monza, a Hoffenheim és az Eintracht Frankfurt, Miralem Pjanicot az al-Nasszr, a Galatasaray és a Marseille, Álex Colladót a Frankfurt, Riqui Puigot a Celta Vigo, a Real Betis, a Valencia, az FC Porto és a Fiorentina, Samuel Umtitit a Rennes, a Fiorentina és az Olympique Lyon, Sergino Destet a Chelsea, a Bayern München és a Sevilla, Netót az Everton, az Aston Villa és a Flamengo csábítja.

Gigászi összegeket nem várhatnak értük, Destért és Depayért azért mélyen a zsebébe kell nyúlnia a kérőnek, ugyanakkor Pjanic éves bruttója 15.6 millió euró, Depayé 10.4, Umtitié 6.3, Netóé, Braithwaite-é és Desté 6-6, Waguéé 5, Puigé 4, Colladóé 1.5. Mingueza több forrás szerint is csak évi 200 ezer eurót keres...

Kiderült közben az is, hogy Umtiti nem bukott meg a Rennes-nél az orvosi vizsgálaton, elnézést is kért tőle a francia csapat mestere, Bruno Génésio.

Depayt megvette volna a Tottemham, azonban a támadó nem kért a lehetőségből.


Természetesen a legnagyobb kérdés az, hogy mi lesz Frenkie de Jonggal:
az éves bére 16 millió euró (ennél csak Sergio Busquetsé és Jordi Albáé nagyobb), és kész 85 millió eurót adni érte a Manchester United. Az ügynöke nem fogadta el az angolok ajánlatát, Laporta szerint nem akarják mindenáron eladni őt, spanyol újságírók szerint ha belemegy a holland és menedzsmentje a fizetéscsökkentésbe, maradhat. Bennfentesek szerint De Jong azt mondta a csapattársainak, hogy maradni szeretne – ha nem adják el, akkor az újonnan igazoltakat nem regisztrálhatja a Barca, még a nemrégiben egy évvel, jelentős csökkentéssel, 3.6 milliós bruttóval hosszabbító Sergi Roberto is ebben a cipőben jár (ő nem léphetett pályára sérülése miatt a bajnokság második felében).

A Sport egyik újságírója szerint De Jong és ügynöke talán attól fél, hogy a középpályás nem kapja meg a korábbi átütemezések miatt neki a következő két idényre járó 48 (!) millió eurót, az ESPN szerint a tartozások miatt nem is 48, hanem 52 millió jár a hollandnak a következő két évben...

A következő Pedrit, Alberto Moleirót meg sem tudták venni a Las Palmastól, az igazi Pedriért a kiscsapat már 20-21 millió eurót kapott, ebben az idényben is utal nekik ötmilliót az FCB.

Ó, ez a szombat...


A Barcelona elnöke, Joan Laporta elköltött egy kellemes vacsorát a Chelsea újdonsült vezéreinek egyikével, Behdad Eghbalival, és elárulták a médiának, hogy nagyon finom sültet ettek... Természetesen a kérdés César Azpilicuetára és Marcos Alonsóra vonatkozott: előbbi 33 éves, a védelem összes posztján bevethető, és nem véletlenül ő a londoniak csapatkapitánya... A Chelsea nyolcmillió eurót kér érte.

2008 óta él Angliában, a szerződése jövőre lejár – miként honfitársának, a 31 esztendős Marcos Alonsónak is. A bal oldali mindenes leigazolásának az lenne az különleges mellékíze, hogy a kilencszeres válogatott játékos a Real Madrid nevelése, édesapja, id. Marcos Alonso játszott a Barcában (és az Atlético Madridban, utóbbit edzette is), az ő édesapja pedig a Real Madrid egykori középső és jobb oldali védője, az ötszörös BEK-győztes Marquitos! Alonso hivatalosan is jelezte klubjának, hogy szeretne távozni, egy francia lap szerint a fizetésében már meg is egyezett a kérővel.

Sokan felkapták a fejüket arra a hírre, miszerint megvenné Laporta a Manchester Citytől Bernardo Silvát, az angol sajtó szerint a megoldás kulcsa az lehet, hogy a portugál középpályás szeretne közelebb költözni hazájához, a katalánok pedig többéves részletben fizetnék ki a bónuszokkal együtt 80 millió euró körüli vételárat. Silva ügynöke, a híres Jorge Mendes ellátogatott Laporta házába, nyilván mert éppen arra járt.

Őt elvitték


A Sevilla fiatal francia védőjét, Jules Koundét is megveheti a Barcelona, ennek csakis a 65 millió eurós vételár az akadálya (és talán az, hogy állítólag a sevillai sportigazgató, Monchi hajlandó elcserélni őt a Tottenhammel 30 millió euróra és Davinson Sánchez játékjogára). Laportáék ajánlata az ESPN szerint csak 45 millió euró volt, Gerard Romero szerint a következő ajánlat 35 millió euró és Depay játékjoga, mások szerint adnák Sergino Destet is. A katalán Sport szerint a Chelsea azért nem vette meg Koundét, mert az angolok aggódtak a védő júniusi ágyékműtétje miatt.

Olcsóbb megoldás a monacói Guillermo Maripán, a drágább ugyanonnan Benoit Badiashile.

Felmerült még az angol középső középpályás, Carney Chukwuemeka (Aston Villa), Rúben Neves (Wolverhampton), a Sahtar Doneck brazil jobbhátvédje, Dodo, az Anderlecht bal oldali mindenese, Sergio Gómez (ő a Barca nevelése, 2018-ban eltranszferálták a Dortmundnak hárommillióért), a portugál csatár, Henrique Araújo (Benfica), az argentin bekk, a már hatmillióért mozdítható Nicolás Tagliafico (Ajax), a fiatalabb, és olcsóbb honfitársa, a balhátvéd Román Vega (Argentinos Juniors), a középső védő és szűrő Victor Nelsson (Galatasaray) neve is.

Huszonhat éves a portugál balhátvéd, középpályás Alejandro Grimaldo, akit 20-25 millióért el is engedne spanyol lapok szerint a Benfica, a játékost 2016-ban 2.1 millióért szereztek meg a portugálok... a Barcától! A Valencia középpályás mindenese, Carlos Soler egy évvel fiatalabb, az As szerint húszmillióért örömmel eladja őt a Valencia. A kilencszeres válogatott futballista játékjoga 50 milliót ér a Transfermarkt szerint, de a szerződése jövőre lejár. Ideális utóda lenne F. de Jongnak, és akár csak Azpilicueta, a nemzetközi sajtóban ő is kicsit alulértékelt játékos.


Őrületesen sokat keresett már a klubon Ousmane Dembélé,
akit 2017-ben 140 millió euróért vettek a Dortmundtól, az éves nettó fizetése 12 millió euróról indult, bónuszokkal együtt maximum évi húszmilliót kaphatott volna, 2019-től már évi húszmillió eurót tehetett zsebre; idén a hosszabbításért elsőre bruttó húszmilliót kért aláírási pénzként, aztán évi húszmillió eurót, de nettóban!

A katalánok utolsó tavaszi ajánlata hatmillió eurós éves bér nettóban (bruttóban ez jó kétszerese) és 1.5 millió eurós bónuszkeret volt, de nem tudtak megegyezni egymással – Dembélé és ügynöksége szétnézett a piacon, aztán úgy döntöttek, nincs más hátra, mint vissza, és aláírt a Barcához. Évi nettó 6.6 millió euróért, plusz bónuszok. 150 mérkőzésen lőtt 32 gólt a Barcában, adott 34 gólpasszt, és még csak 25 éves: ha benő a feje lágya, és olyan elszántan futballozik mindig, ahogyan egy ekkora klubban kell, akkor végre úgy fog teljesíteni hosszabb távon is, mint amennyi pénzt beleöltek már... Az éves bónuszkerete 1.5 millió euró.

Csakis fura egybeesés lehet, hogy a bayernes Serge Gnabry a spanyol csapat célpontja volt, Dembélé pedig a münchenieké, és miután a francia szélső új szerződést kötött, a német is ezt tette...

Ahogyan az lenni szokott, az új, jól fizetett játékosok miatt a régiek is szeretnének zsírosabb fizetést, ez már a magyar megyei II-ben is így megyen: a Gironától hívott Ez Abde,Gavi és Nicolás González filléreket keres a többiekhez képest, most sokkal jobb feltételekkel szeretnének hosszabbítani, a legtöbb figyelem természetesen Gavira jut.

A tartalékok közül eladták ötmillió euróért az FC Bruges-nek Ferran Jutglát, a két éve a Juventustól 7.6 millióért megszerzett, most 24 esztendős Matheus Pereirát egymillióért elvitte az Eibar (a feljutás esetén jár még némi bónusz, plusz a játékjog fele az eladóé maradt), de megszerezték Rafael Márquez csapatába ötmillióért a nagyon tehetséges támadó középpályást, Pablo Torrét, és kétmilliót adtak török kollégájáért, Emre Demirért.


Sokat írtunk már két zseniális transzferről, nem szaporítanánk a szót: a Barca szerencséjére Robert Lewandowski „vénségére” új impuzusokra vágyott, a „karrierzárási pánik” miatt igaza lett az általunk korábban idézett exügynökének, Maik Barthelnek, és tényleg sztrájkolni kezdett az ék. Az első átlötyögött tréning után a Bayern München kénytelen volt elfogadni az érte ajánlott 45+5 millió eurót (nyilván akadnak olyan bajnokságok, ahol a profik között olyan sokan lébocolnak edzés címén, majd békésen kocognak a meccseken, hogy észre sem veszik a sztrájkolót).

Lewa négy évre ír alá, pár hét múlva már 34 esztendős lesz, ennyivel lehet árnyalni az érte kiadott összegeket. A Mundo Deportivo szerint Julian Nagelsmann, a bajorok mestere a nevezetes edzés után beszélt a főnökeivel, hogy az öltöző nyugalma érdekében csak adják el a támadót. Aki az As szerint évi 9 millió eurót kap nettóban, ez hárommal kevesebb, mint Németországban, de így is a katalán gárda egyik legjobban megbecsült tagja lesz.

Raphinha sokak őszinte meglepetésére lett a Barcáé, a Leeds 58+10 millió eurót kap a brazil szélsőért, akivel Laporta szerint visszatért a csapathoz a szamba szellemisége. A 25 éves játékos így is a klub 9. legdrágább játékosa, bónuszokkal együtt megelőzi majd Pjanicot, és a La Liga negyedik legdrágább szélsője Ousmane Dembélé, Gareth Bale (101 millió euró) és Luís Figo (60) után. Brazil játékosért csak háromszor áldoztak több pénz spanyol klubok: Philippe Coutinhóért (135 millió), Neymarért (88) és Kakáért (67).

Segítette a transzfert, hogy Raphinha ügynöke Deco, a Chelsea talán többet ajánlott a szélsőért, de ő a katalánokat választotta ügynöke exei közül. A két kérő szívhatta a fogát, amikor kiderült, hogy nem esik ki a Premier League-ből a Leeds, ugyanis így Raphinha kivásárlási ára 25 millió euró lett volna... A Chelsea Raheem Sterlinggel vigasztalódott, Raphinha nettója hatmillió euró, és korábbi klubja, a Rennes megkapja a mostani transzferdíj húsz százalékát. A múlt héten lebukott Deco, hogy a Barca klubházában járt, de sokan még akkor is hitetlenkedtek, hogy képes lesz ilyen sok pénzt megmozgatni a klub a szélsőért.

Raphinháért is részletekben fizet a Barca, a Leeds óvatosságból kikötött a szerződésben egy 10 millió eurós plusz pénzt magának, ha csúszik a vevő a törlesztéssel!

(Transfermarkt)
(Transfermarkt)

Jelen állás szerint jövőre lejár Sergio Busquets, Sergi Roberto, Neto, Depay, Álex Collado, a PSG-től csábított Inaki Pena, Mingueza, Puig, Wagué, Arnau Tenas és Gavi szerződése, de a következő hetekben alaposan megváltozik ez a lista – a Barcelona számára is hátravan a nyár legizgalmasabb része, ugyanis a sztárigazolások közben félúton meg kell felelni a legkegyetlenebb ítészeknek: a La Liga pénzügyi illetékeseinek.

A LA LIGA ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 NYARA

UD ALMERÍA
Érkezett:
Marko Milovanovics (Partizan Beograd, 3500000 euró), Gui Guedes (Vitória Guimaraes, 3000000 euró), Alejandro Pozo (Sevilla, kölcsön után végleg, 3000 000), Szrdjan Babics (Crvena zvezda, kölcsön után végleg, 1100000), Martin Svidersky (Manchester United U23, ingyen), Houboulang Mendes (Lorient, i.), Kaiky (Santos, 7 000 000)
Kölcsönből vissza: Cristian Olivera (Rayo Vallecano), Dragan Roszics (Albacete), Jonathan Silva (Botafogo)
Távozott: Giorgi Makaridze (Ponferradina, ingyen), Aitor Bunuel (szerződése lejárt), Daniel Carrico (szerződése lejárt), Juan Villar (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Cristian Olivera (Boston River)
Kölcsönből vissza: Nélson Monte (SZK Dnipro-1)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Gorka Guruzeta (Amorebieta, i.), Nico Serrano (Bilbao B)
Kölcsönből vissza: Peru Nolaskoain (Amorebieta), Jon Morcillo (Real Valladolid), Inigo Córdoba (Go Ahead Eagles), Imanol García de Albéniz (Mirandés), Inigo Vicente (Mirandés)
Távozott: Jokin Ezkieta (Racing Santander, i.), Unai López (Rayo Vallecano, kölcsön után végleg), Inigo Córdoba (szl.), Ander Capa (szl.), Inigo Vicente (Racing Santander, i.)
Kölcsönbe: Juan Artola (Burgos), Benat Prados (Mirandés), Imanol García de Albéniz (Eibar), Unai Núnez (Celta Vigo)

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Samuel Lino (Gil Vicente, 6500 000), Axel Witsel (Dortmund, i.), Giuliano Simeone (Atlético Madrid B)
Kölcsönből vissza: Nehuén Pérez (Udinese), Sergio Camello (Mirandés), Saúl Níguez (Chelsea), Víctor Mollejo (Tenerife), Álvaro Morata (Juventus), Rodrigo Riquelme (Mirandés), Santiago Arias (Granada), Marcos Paulo (Famalicao), Ivo Grbic (Lille), Manu Sánchez (Osasuna), Borja Garcés (Leganés), Vitolo (Getafe)
Távozott: Sime Vrsaljko (Olympiakosz, i.), Héctor Herrera (Houston Dynamo, i.), Luis Suárez (szl.)
Kölcsönbe: Giuliano Simeone (Real Zaragoza), Víctor Mollejo (Real Zaragoza), Borja Garcés (Tenerife), Vitolo (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Benjamin Lecomte (Monaco)

FC BARCELONA
Érkezett:
Franck Kessié (Milan, ingyen), Andreas Christensen (Chelsea, i.), Pablo Torre (Racing Santander, 5000000), Raphinha (Leeds United, 58 000 000), Robert Lewandowski (Bayern München, 45 000 000)
Kölcsönből vissza: Francisco Trincao (Wolverhampton), Rey Manaj (Spezia), Miralem Pjanic (Besiktas), Álex Collado (Granada), Inaki Pena (Galatasaray)
Távozott: Philippe Coutinho (Aston Villa, kölcsön után végleg, 20000000 euró), Dani Alves (szerződése lejárt), Ferran Jutgla (FC Bruges, 5000000), Francisco Trincao (Sporting CP, 3 000 000), Rey Manaj (Watford, 2 500 000), Moussa Wagué (HNK Gorica, i.)
Kölcsönbe: Clément Lenglet (Tottenham)
Kölcsönből vissza: Luuk de Jong (Sevilla), Adama Traoré (Wolverhampton)

REAL BETIS
Érkezett:
Willian José (Real Sociedad, kv., 10000 000), Luiz Henrique (Fluminense, 8000 000), Luiz Felipe (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Dani Martín (Málaga), Loren Morón (Espanyol), Rober González (Las Palmas)
Távozott: Joel Robles (szl.), Cristian Tello (szl.)
Kölcsönbe: Raúl García (Mirandés)
Kölcsönből vissza: Héctor Bellerín (Arsenal)

CÁDIZ CF
Érkezett:
Víctor Chust (Real Madrid, kölcsön után végleg, 1000 000), Rubén Alcaraz (Real Valladolid, kv., 1000 000), Awer Mabil (Midtjylland, i.), Ivan Chapela (Cádiz B)
Kölcsönből vissza: Milutin Oszmajics (Bandirmaspor), Álvaro Jiménez (Ibiza), Martín Calderón (Mirandés), Jorge Pombo (Real Oviedo), Nano Mesa (Real Zaragoza), Álvaro Giménez (Real Zaragoza)
Távozott: Jens Jönsson (AEK Athén, i.), Salvi Sánchez (Rayo Vallecano, i.), Varazdat Harojan (Anorthosis, i.), Nano Mesa (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Álvaro Jiménez (Las Palmas)
Kölcsönből vissza: Usszama Idrisszi (Sevilla), Fede San Emeterio (Real Valladolid), Florin Andone (Brighton)

CELTA VIGO
Érkezett:
Williot Swedberg (Hammarby, 5000 000), Luca de la Torre (Heracles Almelo, 2000 000)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Sevilla), Unai Núnez (Athletic Bilbao)
Kölcsönből vissza: Okay Yokuslu (Getafe), Miguel Baeza (Ponferradina), Iván Villar (Leganés), Sergio Carreira (Mirandés)
Távozott: Brais Méndez (Real Sociedad, 14000 000), Néstor Araújo (CF América, 3000 000), Emre Mor (Karagümrük, kölcsön után végleg, i.), Okay Yokuslu (West Bromwich, i.), Nolito (szl.)
Kölcsönbe: José Fontán (Go Ahead Eagles), Orbelín Pineda (AEK Athén), Rubén Blanco (Marseille)
Kölcsönből vissza: Matías Dituro (Universidad Católica), Jeison Murillo (Sampdoria), Thiago Galhardo (Porto Alegre)

FC ELCHE
Érkezett:
Ezequiel Ponce (Szpartak Moszkva, kv., 4000000), Carlos Clerc (Levante, i.)
Kölcsönből vissza: Manu Justo (Racing Santander), Josema (Real Valladolid), Axel Werner (Arsenal)
Távozott: Manu Justo (Racing Ferrol, i.), Pablo Piatti (Estudiantes, i.), Antonio Barragán (szl.), Guido Carrillo (szl.), Iván Marcone (Independiente, 1800000)
Kölcsönből vissza: Kiko Casilla (Leeds United), Lucas Olaza (Real Valladolid), Kike Pérez (Real Valladolid)

ESPANYOL
Érkezett:
Brian Oliván (Mallorca, i.), Joselu (Alavés, i.), Tonny Vilhena (FK Krasznodar, 2 500 000)
Kölcsönbe: Vinicius Souza (Lommel), Benjamin Lecomte (Monaco)
Kölcsönből vissza: Álvaro Vadillo (Málaga), Pol Lozano (Girona), Matías Vargas (Adana Demirspor), Víctor Gómez (Málaga)
Távozott: Diego López (Rayo Vallecano, i.), David López (szl.), Dídac Vila (szl.), Oier Olazábal (szl.), Óscar Melendo (szl.), Fran Mérida (szl.)
Kölcsönbe: Víctor Gómez (Braga), Miguelón (Real Oviedo), Álvaro Vadillo (Eibar)
Kölcsönből vissza: Yangel Herrera (Manchester City), Tonny Vilhena (FK Krasznodar), Loren Morón (Betis), Manu Morlanes (Villarreal)

FC GETAFE
Érkezett:
Jaime Seoane (Huesca, i.), Fabrizio Angileri (River Plate, i.), Domingos Duarte (Granada, 1 000 000)
Kölcsönbe: Portu (Real Sociedad)
Kölcsönből vissza: Darío Poveda (Huesca), Chema Rodríguez (Eibar), Miguel Rubio (Burgos), Jack Harper (Racing Santander), Ignasi Miquel (Huesca)
Távozott: Mathías Olivera (Napoli, 11000000), Hugo Duro (Valencia, kölcsön után végleg, 4000000), Rubén Yánez (Málaga, i.), Chema Rodríguez (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Darío Poveda (Ibiza)
Kölcsönből vissza: Borja Mayoral (Roma), Gastón Álvarez (Boston River), Okay Yokuslu (Celta Vigo), Óscar Rodríguez (Sevilla), Vitolo (Atlético Madrid), Gonzalo Villar (Roma), Florentino (Benfica), Jorge Cuenca (Villarreal), Sandro Ramírez (Huesca)

FC GIRONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Álex Gallar (Cartagena), Jonathan Dubasin (Logronés), Jordi Calavera (Sporting Gijón)
Távozott: Jairo Izquierdo (Cartagena, i.), David Junca (szl.), Jordi Calavera (Lugo, i.), Álex Gallar (Málaga, i.), Jonathan Dubasin (Albacete)
Kölcsönből vissza: Nahuel Bustos (Manchester City), Darío Sarmiento (Manchester City U23), Álex Baena (Villarreal), Pol Lozano (Espanyol), Pablo Moreno (Manchester City U23)

RCD MALLORCA
Érkezett:
Pablo Maffeo (VfB Stuttgart, kv., 3000 000), José Copete (Ponferradina, i.), Vedat Muriqi (Lazio, 9 300 000), Predrag Rajkovics (Reims, 2 000 000)
Kölcsönből vissza: Jordi Mboula (Estoril Praia), Lago Júnior (Huesca), Braian Cufré (Málaga), José Copete (Ponferradina)
Távozott: Joan Sastre (PAOK, kv., 400000), Aleix Febas (Málaga, kv., i.), Alekszandar Szedlar (Alavés, i.), Brian Oliván (Espanyol, i.), Salva Sevilla (Alavés, i.), Manolo Reina (Málaga, i.)
Kölcsönből vissza: Vedat Muriqi (Lazio), Sergio Rico (PSG), Fer Nino (Villarreal), Rodrigo Battaglia (Sporting CP), Kubo Takefusza (Real Madrid)

CA OSASUNA
Érkezett
: Rubén Pena (Villarreal, i.), Aitor Fernández (Levante, i.)
Kölcsönből vissza: Marc Cardona (Go Ahead Eagles), Rober Ibánez (Leganés)
Távozott: Oier Sanjurjo (AEK Larnaka, i.), Marc Cardona (Las Palmas, i.), Inigo Pérez (visszavonult), Jonás Ramalho (Málaga, i.)
Kölcsönből vissza: Manu Sánchez (Atlético Madrid)

REAL MADRID
Érkezett:
Aurélien Tchouameni (Monaco, 80000000 euró), Antonio Rüdiger (Chelsea, ingyen)
Kölcsönből vissza: Reinier (Borussia Dortmund), Borja Mayoral (Roma), Kubo Takefusza (Mallorca), Álvaro Odriozola (Fiorentina)
Távozott: Víctor Chust (Cádiz, kölcsön után végleg, 1000000 euró), Gareth Bale (Los Angeles FC, i.), Luka Jovics (Fiorentina, i.), Isco (szerződése lejárt), Marcelo (szl.), Kubo Takefusza (Real Sociedad, 6 500 000)

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Brais Méndez (Celta Vigo, 14000 000), Mohamed-Ali Cho (Angers, 11000 000), Jon Pacheco (Real Sociedad B), Kubo Takefusza (Real Madrid, 6 500 000)
Kölcsönből vissza: Martín Merquelanz (Rayo Vallecano), Modibo Sagnan (Tondela), Jon Bautista (Leganés), Kévin Rodrigues (Rayo Vallecano)
Távozott: Willian José (Betis, kv., 10000000), Kévin Rodrigues (Adana Demirspor, i.), Nacho Monreal (szl.), Adnan Januzaj (szl.), Jon Guridi (Alavés, i.), Joseba Zaldua (Cádiz, i.), Jon Bautista (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Roberto López (Mirandés), Portu (Getafe), Peter Pokorny (MOL Fehérvár), Modibo Sagnan (Utrecht)
Kölcsönből vissza: Rafinha (PSG), Alexander Sörloth (RB Leipzig), Germán Valera (Atlético Madrid B)

FC SEVILLA
Érkezett:
Marcao (Galatasaray, 12000 000)
Kölcsönből vissza: Juan Berrocal (Sporting Gijón), Rony Lopes (Olympiakosz), Luuk de Jong (Barcelona), Óscar Rodríguez (Getafe), Usszama Idrisszi (Cádiz)
Távozott: Diego Carlos (Aston Villa, 31000 000), Alejandro Pozo (Almería, kv., 3000000), Luuk de Jong (PSV, 3000 000), Javi Díaz (Tenerife, i.), Ludwig Augustinsson (Aston Villa, 500 000), Juan Berrocal (Eibar, i.)
Kölcsönbe: Óscar Rodríguez (Celta Vigo)
Kölcsönből vissza: Anthony Martial (Manchester United)

FC VALENCIA
Érkezett:
Hugo Duro (Getafe, 4000 000), Samu Castillejo (Milan, i.)
Kölcsönből vissza: Jorge Sáenz (Mirandés), Manu Vallejo (Deportivo Alavés)
Távozott: Gyenisz Cserisev (szl.)
Kölcsönbe: Jorge Sáenz (Leganés)
Kölcsönből vissza: Omar Alderete (Hertha), Hélder Costa (Leeds United), Ilaix Moriba (RB Leipzig), Bryan Gil (Tottenham)

RAYO VALLECANO
Érkezett:
Salvi Sánchez (Cádiz, i.), Diego López (Espanyol, i.), Unai López (Bilbao)
Kölcsönből vissza: Lass Bangoura (PASZ Lamia), Andrés Martín (Tenerife), José Pozo (al-Ahli SZC), Jorge Moreno (Leonesa), Miguel Ángel Morro (Fuenlabrada)
Távozott: Luca Zidane (szl.)
Kölcsönbe: Jorge Moreno (Córdoba)
Kölcsönből vissza: Mamadou Sylla (Alavés), Sergi Guardiola (Real Valladolid), Nikola Marasz (Almería), Unai López (Bilbao), Kévin Rodrigues (Real Sociedad), Martín Merquelanz (Real Sociedad)

FC VILLARREAL
Érkezett:
José Luis Morales (Levante, i.), Pepe Reina (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Xavi Quintilla (Leganés), Manu Morlanes (Espanyol), Fer Nino (Mallorca), Álex Baena (Girona), Jorge Cuenca (Getafe), Javi Ontiveros (Fuenlabrada)
Távozott: Rubén Pena (Osasuna, i.), Sergio Asenjo (Real Valladolid, i.), Xavi Quintilla (Santa Clara), Serge Aurier (szl.)
Kölcsönbe: Álex Millán (Famalicao)
Kölcsönből vissza: Giovani Lo Celso (Tottenham)

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Monchu (Granada, kv., 1200 000), Iván Sánchez (Birmingham City, kv., 100 000), Sergio Asenjo (Villarreal, i.), Sergio Escudero (Granada, i.), Gonzalo Plata (Sporting CP, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Kike Pérez (Elche), Lucas Olaza (Elche), Diego Alende (Lugo), Fede San Emeterio (Cádiz), Sergi Guardiola (Rayo Vallecano), Sekou Gassama (Málaga)
Távozott: Rubén Alcaraz (Cádiz, kv., 1000 000), Nacho Martínez (Tenerife, i.), Kiko Olivas (szl.), Pablo Hervías (szl.), Raúl Carnero (Deportivo La Coruna, i.), Diego Alende (FC Andorra, i.), José Antonio Caro (Burgos, i.)
Kölcsönbe: Saidy Janko (Bochum), Paulo Vitor (Rio Ave)
Kölcsönből vissza: Josema (Elche), Jon Morcillo (Bilbao), Gonzalo Plata (Sporting CP), Cristo González (Udinese)

Vastaggal az elmúlt két hét átigazolásai, lezárva szombaton reggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik