CS. P. 2014.03.26 14:24 Frissítve: 2015.03.31 01:05

Az „aranyfejű”, a „rongylábú” és a „gólgyáros” - Magyarok a Barcáért

Különleges dokumentumfilm-sorozat készült a Barcelona híres magyar játékosairól, a három részből álló, összesen mintegy másfél órás alkotást a Duna Televízió tűzi műsorára március 31-én, hétfő este 21.55 órakor.

Kubala László hatalmas szobra fogadja a Camp Nouba érkezőket (Fotó: Flóra Film International)

 

„Kevesen tudják, hogy a mai sikerek megalapozásában olyan kiváló magyar játékosoknak is kulcsszerepük volt, mint a »gólgyáros« Kubala László, a »rongylábú« Czibor Zoltán és az »aranyfejű« Kocsis Sándor vagy az itthon elfeledett Berkessy Elemér és Plattkó Ferenc – olvasható a Magyarok a Barcáért című filmtrilógia szinopszisában. – Sorozatunk első epizódjában a Barcelona évszázados történelmének hajnalával foglalkozunk. Plattkó Ferenc 1923 és 1930 között volt a katalán klub kapusa, de kivándorlása előtt a magyar közönség kedvencének számított. Kubala László 1950-ben, regénybe illő kalandok után került a csapathoz, ahol rövidesen a Barca első számú csillaga lett. Az 1956-os forradalom a magyar futball történetét is örökre megváltoztatta. Az Aranycsapat legendás játékosai közül néhányan külföldre távoztak: míg Puskás a Real Madridhoz, a balszélső Czibor Zoltán és a jobbösszekötő Kocsis Sándor a Barcelonához szerződött. Czibor, akit Spanyolországban csak őrült bohóc néven emlegettek, hamar a spanyol közönség kedvencévé vált, míg a visszafogott, elegáns Kocsist néhány hét után legendás fejesei tették Katalónia-szerte híressé.”

Kiderül az is, hogy a spanyol iskolákban egy kapusról szóló vers a kötelező tananyag része, Európa legnagyobb stadionja előtt pedig egy magyar labdarúgó két méter magas szobra fogadja a látogatót.

„Több mint öt éve spanyol producer kollégám úgy beszélt egy magyarról, hogy közben könnybe lábadt a szeme, és a legnagyobb katalán hősökhöz hasonlította őt – Kubala Lászlóról volt szó – mondta Kocsis Tibor rendező. – Jó volt magyar stáb tagjaként dolgozni a Camp Nouban, érezni a szeretetet és a segítőkészséget. Amikor bemutatkoztam, hogy »Kokszisz« mindenkinek ismerősen csengett a nevem. Megtiszteltetésnek vettem, hogy Josep Lluís Núnez úr, aki huszonöt éven át volt a Barcelona elnöke, és már régóta nem ad senkinek interjút, velünk, egykori magyar barátai miatt, kivételt tett.”

2021.05.02 09:56:22

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Tovább folyik a gyilkos harc a La Liga aranyáért, Messi és Griezmann ismét eredményes volt.

2021.05.01 20:32:01

Spanyol labdarúgás B. Á.

A pamplonaiak csak lesgólig jutottak, az első félidőben mindent elpuskázó hazaiak a végén döntöttek.

2021.05.01 12:37:51

Spanyol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Elment a klinikára, ahol Guardiola gyereke megszületett, s ott helyben felkínálta neki a kispadot.

2021.04.29 17:33:06

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Ugyanis a Camp Nouban eddig még csak pontot sem szerző Granada Machís és a veterán Jorge Molina góljával fordított.

2021.04.25 15:34:34

Spanyol labdarúgás R. Gy.

Bár a Villarreal szerzett vezetést, a Barca fordított, és megnyerte a meccset.