A Real Madrid saját magát verte meg a Barcelona ellen

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.03.02. 20:52
null
Kessié lövése után Militaóról (3) pattant a labda a Real Madrid kapujába (Fotó: AFP)
Az FC Barcelona Éder Militao öngóljával 1–0-ra győzött a Real Madrid vendégeként a labdarúgó Király-kupa elődöntőjének első felvonásán.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid–Barcelona 0–1
Madrid
, Santiago Bernabéu Stadion. V.: José Munuera
Real Madrid:
Courtois – Carvajal, Rüdiger, Militao, Nacho (Rodrygo, 67.) – Modric (Álvaro Rodríguez, 84.), Camavinga, Kroos(Tchouaméni, 74.) – Valverde, Benzema, Vinícius Júnior. Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
FC Barcelona: Ter Stegen – R. Araújo, Koundé, Marcos Alonso, A. Balde – Kessié (Sergi Roberto, 86), Busquets, F. de Jong – Raphinha (Fati, 69.), Ferran Torres, Gavi. Vezetőedző: Xavi.
G.: Militao (26.) – öngól
A visszavágót április 5-én rendezik.


A MÁSIK ÁGON
Osasuna–Athletic Bilbao 1–0 (Ezzalzuli 47.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A Barca és a Real Madrid a Király-kupa elődöntőjének első mérkőzésén a harmadik el Clásicót játszotta ebben az idényben (ha a tétmeccseket nézzük, mert a nyáron volt egy felkészülési erőpróbája is a két csapatnak): a bajnokságban ősszel a Real nyert 3–1-re hazai pályán, míg a spanyol Szuperkupában, Szaúd-Arábiában a Barca győzött 3–1-re (akkor nyerte meg első trófeáját edzőként a Barcával Xavi). Ezen a találkozón azonban nem született ennyi gól...

A nap nagy kérdése az volt, a legutóbbi két tétmeccsét elveszítő Barcelona mire lesz képes azok után, hogy Pedri és Ousmane Dembélé mellett Robert Lewandowski is kidőlt sérülés miatt.

Nos, az első húsz percben a Barcelonának momentuma sem volt, a labda is alig volt nála, miközben a Real többször is célba vehette a kaput, sőt Karim Benzema egy lesgólig is eljutott.

A Barcának viszont egyetlen lövés is elégnek bizonyult a gólhoz (ez volt az első félidő egyetlen kaput eltaláló kísérlete a meccsen): Eduardo Camavinga labdavesztése után Franck Kessié lőhetett, és bár Thibaut Courtois védeni tudott volna, a kapus a visszafutó Éder Militaóra ütötte a labdát, amely így pattant végül a kapuba, Nacho hiába próbált menteni (a partjelző pedig hiába intett elsőre lest, nem volt az).

A Real ezzel az öngóllal megváltoztatta a mérkőzés képét, ugyanis a folytatásban már nem tudta akkora nyomás alá helyezni a Barcát, mint a gól előtt. A hazaiaknak egyetlen valós egyenlítési lehetőségük volt az első félidőben, de Daniel Carvajal senkitől sem zavartatva öt méterről az égbe lőtte a labdát.

A második félidőt ismét a Real kezdte határozottabban, több labdabirtoklással, ám helyzetekben nem mutatkozott meg a fölény. Ezért Carlo Ancelotti még azt is megpróbálta, hogy a védő Nacho helyére behozta a támadó Rodrygót, azonban ez a csere sem hozta meg a várt eredményt.

A 46. el Clásicóját játszó, ezzel a párharc egyedüli rekorderévé váló (Lionel Messi és Sergio Ramos előtt) Sergio Busquets és társai így visszafogott játékkal is 1–0-ra győzni tudtak, azaz előnyből várhatják a kupaelődöntő áprilisi visszavágóját.



PERCRŐL PERCRE

VÉGE A MECCSNEK, GYŐZÖTT A BARCA!

90+7. perc. Álvaro Rodríguez kapu mellé fejelt, szöglet.

90+4. perc. ÁlvaroRodríguez ütközött egy kapu elé ívelt labdánál Ter Stegennel, aki lent maradt, ápolni kellett.

90+1. perc.: Xavi szövegelésért kapott sárga lapot, Carvajallal szólalkozott össze.

90. perc. RODRYGO! A brazil balról vezette középre a labdát, 21 méterről nem sokkal lőtt a bal kapufa mellé.

86. perc. Sergi Roberto váltotta Kessiét.

84. perc: A 18 éves Álvaro Rodríguez állt be a 19 évvel idősebb, 37 éves Modric helyére.

79. perc. Miliato a lecsorgó labdából lőtt a kapu előteréből, de nem ment kapura a lövés.

74. perc. Tchouaméni jött be Kroos helyett.

73. perc. Valverde buktatásért kapott sárga lapot.

72. perc. Torres beadásából 11 méterről lőtt Kessié, aki saját csapattársát, Fatit találta el.

70. perc. Jobb oldali szögletből Gavi fejelt a kapu mellé.

69. perc. Raphinha le is megy, Fati váltja.

69. perc. BARCA-KONTRA. Raphinha balról a semmiből kiugratná a hosszún üresen érkező Torrest, ám elsuhant a labda a csatár előtt.

67. perc. Előre cserélt Ancelotti: a védő Nacho helyére jött a támadó Rodrygo.

66. perc: Kessié nyúlt bele Carvajal arcába egy sárga lapért cserébe.

64. perc. A Real már tíz szögletnél és 62 százalékos labdabirtoklásnál jár, de sokra eddig nem megy vele, hiszen hátrányban van.

EZZEL A GÓLLAL VEZET A BARCA



 

61. perc. Camavingától most egy jó megmozdulás, szerelte a jobb oldalon kilépő Torrest.

58. perc. Ter Stegen ütötte el Vinícius bal oldali beadását Benzema elől.

55. perc. Nacho kapott sárga lapot.

52. perc. Camavinga nem játszik jól, ezúttal 26 méterről, ballal az égbe lőtte a labdát.

51. perc. Gavi hergeli Viníciust, hátha ki tudja provokálni a brazil második sárga lapját, ehelyett a játékvezető a Barca játékosát figyelmeztette lappal.

50. perc. Másfél percen belül a harmadik madridi szögletet harcolta ki Vinícius.

49. perc. Araujo blokkolta szögletre Vinícius középről leadott lövését.

48. perc. Vinícius az alapvonalról kanalaz vissza egy labdát, amit Ter Stegen passzolt a vonalon túlra. A játékvezető azonban érthetetlen módon nem szögletet, hanem kirúgást ítélt. Nem ez volt az első vitatott ítélete...

ELKEZDŐDÖTT A 2. FÉLIDŐ.

Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)
Az első félidő statisztikái (Forrás: eredmenyek.com)

 

VÉGE AZ ELSŐ FÉLIDŐNEK. A Real jobban kezdett, de a Barca az első helyzetéből gólt szerzett, Éder Militao öngóljával, és utána fel is javult a katalánok játéka, a madridiak sokat hibáztak elöl, ami miatt nem sok helyzetet tudtak kialakítani.

45. perc. Raphinha lerántásért kapott sárga lapot.

45. perc. Gavi léphetett volna ki egy lapos, hosszú indítással, de Rüdiger becsúszva nagyot mentett.

43. perc. Nacho beívelését kiütötte Ter Stegen Valverde elé, aki a jobb oldalról megpróbált kapura emelni, de a Barca kapusa könnyedén húzta le a labdát.

41. perc. ÓRIÁSI HAZAI HELYZET. Kroos balról mesterien forgatott át a jobb oldalon üresen felejtett Carvajalhoz, aki az ötösről, kapásból csúnyán a kapu fölé lőtt, lecsúszott a lövés.

34. perc. Egy lecsorgó labdából Koundé hasba rúgta Kessiét, aki lent maradt, de nem álltak le a hazaiak, Modric távolról célba vette a kaput, de mellé ment a lövés.

A 33. percre 52 százalékban van a labda a Realnál.

31. perc. Benzema közreműködésével Vinícius lőhette középre a labdát laposan a bal oldalról, ami a kivetődő Ter Stegené lett.

Kessié először kezdő el Clásicón, és rögtön főszerepet játszott a Barca góljában.

26. perc. A BARCA IS SZERZETT EGY LESGÓLT? NEM, NEM LES! Camavinga veszítette el a labdát a saját térfelén, Torres passzával Kessié lépett ki a bal oldalon, a kapura lőtt labdáját pedig a kapuba ügyetlenkedték a hazaiak. Courtos-ról Militaóra pattant a labda, majd Nacho is beleért, de kirúgni nem tudta. A játékvezető elsőre lest jelzett, de a VAR megállapította, hogy nem volt les, érvényes a gól. 0–1

24. perc. Vinícius lebirkózta De Jongot, ez is sárga lap.

22. perc. Marcos Alonso ívelt szabadrúgásból a madridi kapu elé, de Valverde kivágta.

20. perc. Először tudja legalább egy percig megszakítás nélkül birtokolni labdát a Barca.

17. perc. Egymás után két madridi szögletet láthattunk, egyikből sem alakult ki gólveszély.

16. perc. Raphinha a tizenhatoson belül becsúszva szerelte Nachót. Szöglet.

15. perc. MOST NINCS. De gól nincs, Benzema lövését Koundé blokkolta szögletre, amiből azonban nem lett újabb lövés.

12. perc. MADRIDI GÓL, DE LES. Vinícius a tizenhatos bal oldaláról lehelet finoman ívelt Benzemához, aki közelről a kapuba is lőtt, de lesen kapta a labdát. Most jól látta a partjelző, szabadrúgás kifelé.

8. perc. A Barca végezhette el az első szögletet, miután Nacho az alapvonalon túlra rúgta a labdát Raphinha elől, a sarokrúgásból nem alakult ki helyzet.

7. perc. Vinícius tört be a tizenhatoson belülre a bal szélen, két csel után lőtt is éles szögből, de a labda jóval a kapu mellé ment.

LEGENDA! A Barca csapatkapitánya, Sergio Busquets Lionel Messit (Barcelona) és Sergio Ramost (Real Madrid) ezzel a meccsel megelőzve a 46. el Clásicóját játssza, ami a legtöbb a párharc történetében.

 


 

1. perc. RÖGTÖN EGY MODRIC-HELYZET. A horvát a jobb szélről az öt és feles vonaláról lőtt az oldalhálóból miután kilépett a védők mögött egy hosszú indítással. A partjelző lest jelzett, de a visszajátszás azt mutatta, hogy nem volt lesen Modric, tehát ha gól születik, akkor valószínűleg megadták volna visszanézés után.


A REAL MADRID KEZDTE A MECCSET!

Piros-kékbe a Barca, fehérben a Real.

 

 

 

 

ELŐZMÉNYEK

Ter Stegen teljesítményén sok múlhat az idény harmadik el Clásicóján (Fotó: FC Barcelona)
Ter Stegen teljesítményén sok múlhat az idény harmadik el Clásicóján (Fotó: FC Barcelona)



A Barca és a Real Madrid a harmadik el Clásicót játssza ebben az idényben (ha a tétmeccseket nézzük, mert nyáron volt egy felkészülési meccse is a két csapatnak): a bajnokságban ősszel a Real nyert 3–1-re hazai pályán, a spanyol Szuperkupában, Szaúd-Arábiában a Barca győzött 3–1-re (azzal a meccsel nyerte meg első trófeáját edzőként a Barcával Xavi). A bajnokságban, Barcelonában március 19-én találkozik a két csapat, a mostani kupameccs visszavágóját ugyancsak Barcelonában, április 5-én rendezik.

A Barca a legutóbb két tétmeccsén kapott ki (az Almeríától a bajnokságban, a Manchester Unitedtől az El-ben), a Real viszont a múlt heti, Atlético elleni, 1–1-es madridi derbit megelőzően öt tétmeccset nyert meg zsinórban, azelőtt a Mallorcától kapott ki 1–0-ra, február elején.

A Real Madridból David Alaba és Ferland Mendy hiányzik sérülés miatt.

A Barcából Robert Lewandowski, Pedri és Ousmane Dembélé is sérült, ahogyan Ansu Fati játéka is kérdéses (a cserepadra nevezték), így két tinédzsert is behívott a vezetőedző, Xavi a Real Madrid ellen készülő Barcelona-keretbe, méghozzá a 19 éves balszélsőt, Estanis Pedrolát, valamint a 18 esztendős szélsőt, Ángel Alarcónt.

Mivel főképp a támadószekció hiányos a katalánoknál – jelenleg csak Raphinha, Ferran Torres és esetben Gavi bevethető itt –, az sem lenne meglepő, ha a két fiatal pályára lépne. Pedroláról így nyilatkozott Xavi a meccs előtti sajtótájékoztatón:

„Jó az egy egy elleni játékban, gyors, tud gólokat szerezni. Lewandowski távollétében úgy gondoltuk, jó ötlet hozzáadni a csapathoz.”

Xavi a meccsről is beszélt: „A Bernabéu mindig felvillanyoz! Esélyünk van trófeát nyerni, és ezt meg akarjuk ragadni. Ez nagyszerű lehetőség, mondtam a játékosaimnak is, bátornak kell lennünk.”
Cs. M., P. K.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik