A Barca szenvedett a Camp Nouban a sereghajtóval

Vágólapra másolva!
2010.04.24. 20:07
null
Ibrahimovic 55. percben szerzett gólja törte meg a Xerez ellenállását (Fotó: Reuters)
A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Primera División) 34. fordulójában a Barcelona kétgólos győzelmet aratott a sereghajtó Xerez ellen. A találkozó nem várt küzdelmes perceket hozott a katalánok számára.

A Barcelona 84 ponttal az első, a Xerez 27-tel az utolsó helyen állt a tabellán a forduló előtt, a katalánok hazai pályán eddig csak egy meccsüket nem nyerték meg (tizenöt győzelem és egy döntetlen), a Xerez tizenhat idegenbeli fellépéséből kilencet vesztett el, és csupán tizenegy pontot szerzett (két győzelem, öt döntetlen). A mérkőzés országos egyesnek ígérkezett, a katalánok pontvesztése világszenzáció lett volna. A találkozó képe alapján könnyen születhetett volna meglepetés…

SZAVAZÁS

Ki nyeri a Primera División 2009–10-es idényét?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Az Internazionale elleni szerdai BL-elődöntő-visszavágóra készülve Josep Guardiola csak a cserepadra jelölte Lionel Messit, legutóbb erre Mallorcán volt példa egy hónappal ezelőtt. Az argentin akkor 0–0-nál szállt be a tűzoltásba, amely végül Zlatan Ibrahimovic góljával sikerült is. A katalánok mestere még a kezdőcsapatot illetően is megkeverte a sorokat: Pedro és Bojan Krkic helyett végül Jeffrén és Thierry Henry lett a két szélső. A szakember megérzéseit igazolta, hogy a 24. percre már mindkét támadó gólt szerzett.

Az első találat Jeffréné volt, aki a 13. percben a leshatárról indulva úgy is meg tudta tartani a labdát és megcsinálni vele a cselt, hogy elcsúszott, majd kapu felé sprintelt, és ballal éles szögből, nyolc méterről a hosszú, jobb felsőbe tekert. Látványos gól volt. (1–0.)

A félidő közepén egy percben belül két találat is esett, de csak az eredmény változott, a két csapat közötti különbség nem. A 24. percben Yaya Touré indította Ibrahimovicot, utóbbi centerezését Henry pofozta védőjét megelőzve a hálóba nyolc méterről. (2–0.)

Még mielőtt bárki arra gondolt volna, ez ezután már sima mérkőzés lesz a katalánoknak, szépítettek a vendégek. A 25. percben gyakorlatilag a középkezdés után ziccerbe került Mario Bermejo, és a jobbösszekötő helyéről, 15 méterről elemi erővel lőtte ki a rövid, bal felső sarkot. Víctor Valdésnek esélye sem volt a hárításra, a katalán védelem pedig nem igazán állt feladata magaslatán. (2–1.)

A rúgott góltól feltüzelt vendégek nem álltak be bekkelni, abszolút nyílt csatára késztették a kicsit megzavart házigazdákat.

A fordulás után igen közel állt az egyenlítéshez a Xerez. A vendégek lesgólt is szereztek, majd Víctor Valdés hárított bravúrral egy közeli fejest, amikor komplett védelme magára hagyta lesre játszva, és két csatárral kellett szembenéznie.

A Barca játékosai csak üldözték a vendégeket, a labdabirtoklási mutató ebben a szakaszban erőteljesen a vendégek javára billent, ami a Camp Nouban a sereghajtó ellen bizony igencsak botrányosnak mondható.

Guardiola is érezte, gond van, különösen a védelemben, ezért pályára küldte Messit. Az egyetlen embert a kispadról, akinek jelenléte önmagában minőségi változást idézhetett elő. És láss csodát, négy perce volt játékban az argentin, máris újabb gólt ért el a Barcelona. Bár Messinek ebben nem sok érdeme van, hiszen az 55. percben Yaya Touré beadását Ibrahimovic váltotta gólra. (3–1.)

Nem sokkal később érkezett Gerard Piqué, majd Bojan Krkic is, a saját maguk által diktált iramtól egyre inkább elfáradó vendégekkel szemben mezőnyfölénybe került a Barcelona, amely a hátralévő időben már játszhatta a sokpasszos, sokmozgásos játékát. A Xerez ekkor már lényegesen kisebb hatásfokkal tudta semlegesíteni a gránátvörös-kékeket.

A végén már csak a különbség volt érdekes, ám a gólhoz nem jártak közel a házigazdák, így az nem változott. Messi viszont nagyon közel volt a sérüléshez, faragták az aranylabdást rendesen – Alustiza piros lapot is kapott –, de jutott a többi katalánnak is a „jóból". A Krkicet holttérben felrúgó Orellana is kénytelen volt kiállni. Ideje volt, hogy véget érjen a pankráció, mielőtt nagy baja esne valakinek.

Megszenvedett a győzelemért a Barcelona, a Xerez bátran felvállalta azt a játékot, amely a katalánok ellen eredménnyel kecsegtet: agresszíven letámadtak, mielőtt a katalánok támadásai kibontakozhattak volna. Ám mint arra számítani lehetett, ez egyelőre megoldhatatlan feladat a Xereznek.

A KÉT ÉLCSAPAT TOVÁBBI MENETRENDJE
  35. 36. 37. 38.
Barcelona Villarreal (i) Tenerife (o) Sevilla (i) Valladolid (o)
Real Madrid Osasuna (o) Mallorca (i) Bilbao (o) Málaga (i)

 

 A TALÁLKOZÓ ÖSSZEFOGLALÓJA
 
xml_url=http://tudositas.nso.hu/tablebox.php?t=lab,ll,2009/34,,f&xml|
nso_dms_cikkbe
nso_dms_cikkbe
mceBlockPasteEnd
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik