38 – Somogyi Zsolt jegyzete

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2021.11.13. 23:22

Az nem meglepő, hogy Xavi, az FC Barcelona új edzője késztetést érez a keret megerősítésére. A katalánok nehéz időszakot élnek meg, és érthető, ha frusztráltak a szurkolók. Amikor az új vezetőedző Andrés Iniesta mellett, Lionel Messi, Neymar és a többi világklasszis mögött a pályán szervezte a játékot, nem volt nehéz szerelmesnek lenni a Barca futballjába – ám a legendák már nincsenek ott, az argentin sztár kényszerű távozása pedig végképp összetörte a drukkerek szívét. Ilyen minőségű játékosok folyamatos elvesztését senki sem bírta volna el, a Barcelona is szenved, de jött a megmentőnek remélt Xavi, és be is jelentették az első igazolást.

Nem kétséges: ebben a helyzetben fontos üzenete van annak, kit gondolnak legfontosabb szerzeménynek.

Nos, a saját utánpótlására, a La Masia-iskolára oly büszke klub a 38 éves Dani Alvest vitte vissza a Camp Nouba.

Őt pedig mindenki ismeri: 2008 és 2016 között futballozott a Barcában, amellyel többek között hat bajnoki címet és három Bajnokok Ligáját nyert. Ez idő alatt 391 mérkőzésen összesen 21 gólt szerzett és 101 gólpasszt osztott ki – védőtől egészen kiemelkedő teljesítmény. A kérdés persze az, mire lehet képes a legmagasabb szinten, akinek, úgy tűnt, a végéhez közeledik a karrierje… Képes felvenni a (futó)versenyt a húsz év alatti sprinterekkel? A pályán vagy az öltözőben számít-e rá inkább Xavi?

Nem teljesen egyértelmű, és bár a brazil bekk azonnal megosztott egy fotót, melyen a klubcímert csókolgatja (ahogyan korábban a Sevilla, később a Juventus, a PSG jelvényét is…), hozzátéve, biztosan tudta, hogy előbb-utóbb visszatér Barcelonába, azt ki lehet jelenteni: meglepő, hogy még számítanak rá, s hogy még rá számítanak. A tapasztalata aranyat ér, a klubhoz való kötődése sem kérdéses, ahogy a csapat védelme mostanában kinéz, simán be is fér a csapatba, mégis, még a legvadabb Barca-szurkolók körében sem egyértelmű a döntés megítélése, aki imádta őt, az is kételkedik, mire lehet képes.

Ki tudja, talán már egy leendő stábtagot választott Xavi?

Ezekre a kérdésekre Barcelonában is csak az idő adhat választ.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik