Spanyolország: a FIFA három évre eltiltotta Luis Rubialest – hivatalos

Vágólapra másolva!
2023.10.30. 13:36
null
Luis Rubiales és ügyvédje, Olga Tubau (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három évre minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől eltiltotta Luis Rubialest, a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) a közelmúltban lemondott elnökét – vette észre a BBC. Rubiales azután került össztűz alá, hogy a nyári női világbajnokság döntőjét követő díjátadón megcsókolta a történelmi vb-sikert arató spanyol válogatott csatárát, Jennifer Hermosót.

A 46 éves sportvezető még szeptember elején mondott le a spanyol labdarúgást irányító szervezet éléről, a FIFA pedig előzetesen még 90 napra tiltotta el. A nemzetközi szervezet hétfőn közölte döntését az ex-elnökkel, akinek tíz napja van a fellebbezésre.

„A FIFA megerősíti, hogy kiáll minden ember méltósága mellett és mindent megtesz azért, hogy a saját rendezvényein betartsák a jó magaviselet alapvető szabályait” – áll a közleményben, melyből kiderül, hogy Rubiales a FIFA fegyelmi szabályzatának 13. cikkelyét sértette meg.

A „KISSGATE”-ÜGY RÖVID TÖRTÉNETE

A 2023-as női világbajnokság augusztus 20-i döntője utáni eredményhirdetésen a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales szájon csókolta a friss világbajnok spanyol válogatott egyik játékosát, Jennifer Hermosót. Az eset közfelháborodást váltott ki Spanyolországban. Rubiales utóbb azt mondta, hogy a labdarúgó beleegyezett a csókba, és kijelentette, nem fog lemondani a posztjáról. A sportvezetőt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kilencven napra felfüggesztette, a játékos pedig hivatalos közleményt adott ki, amelyben cáfolja Rubialesnek azt a mondatait, miszerint a csókba beleegyezett.

Az elmúlt hetekben Rubiales anyja éhségsztrájkba kezdett, majd az RFEF területi vezetői hivatalos közleményben szólították fel Rubialest a lemondásra, de erre azóta sem került sor. Eközben a spanyol ügyészség is eljárást indított a 46 éves sportvezető ellen annak érdekében, hogy kiderítse, a történtek szexuális bántalmazásnak számítanak-e.

A közelmúltban Twitteren kezdett terjedni egy videó, amelyen Hermoso és válogatottbeli csapattársai az együttes buszán viccelődnek az esettel kapcsolatban – a felvételt nyilvánosságra hozó újságíró, Alvise Pérez fiókját azóta felfüggesztette a közösségi hálózat.

Szeptember elején az RFEF ideiglenes vezetősége hivatalos közleményben kért elnézést a történtekért, lemondásra szólítva fel Rubialest, majd menesztette a női válogatottat világbajnoki győzelemre vezető szövetségi kapitányt, Jorge Vildát.

Nem sokkal ezután Rubialest feljelentette az általa megcsókolt játékos, majd a spanyol ügyészség is vádat emelt az ügyben.

A spanyol női labdarúgó-válogatott tagjai Rubiales, illetve Vilda távozása után – az általuk követelt változások hiányára hivatkozva – még egy jó darabig sztrájkoltak, de végül pályára léptek az olimpiai kijutás egyetlen útjának számító Nemzetek Ligájában, ahol jelenleg százszázalékos mérleggel vezetik csoportjukat Svédország, Olaszország és Svájc előtt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik