Spanyolország: kiszivárgott videó kuszálja a szálakat a csókolózó RFEF-elnök ügyében

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.08.30. 17:15
null
Jennifer Hermoso (Fotó: Getty Images)
Látványos fordulatot vett a tíz nappal ezelőtti női vb-döntő eredményhirdetésén szájra adott csók miatt országos botrányba keveredő Luis Rubiales ügye. A Twitteren ugyanis elkezdett terjedni egy videó, amelyen az RFEF elnöke által megcsókolt játékos, Jennifer Hermoso a csapatbuszon viccelődik az esetről.

A Rubiales-ügy eddigi összefoglalója röviden: a 2023-as női világbajnokság tíz nappal ezelőtti döntője utáni eredményhirdetésen a Királyi Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales szájon csókolta a friss világbajnok spanyol válogatott egyik játékosát, Jennifer Hermosót. Az eset közfelháborodást váltott ki Spanyolországban. Rubiales utóbb azt mondta, hogy a labdarúgó beleegyezett a csókba, és kijelentette, nem fog lemondani a posztjáról. A sportvezetőt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) kilencven napra felfüggesztette, a játékos pedig hivatalos közleményt adott ki, amelyben cáfolja Rubialesnek azt a mondatait, miszerint a csókba beleegyezett.

A napokban Rubiales anyja éhségsztrájkba kezdett, majd az RFEF területi vezetői hivatalos közleményben szólították fel Rubialest a lemondásra, de erre azóta sem került sor. Eközben a spanyol ügyészség is eljárást indított a 46 éves sportvezető ellen annak érdekében, hogy kiderítse, a történtek szexuális bántalmazásnak számítanak-e.

A KISZIVÁRGOTT VIDEÓ

A bomba kedd este robbant, amikor Alvise Pérez – saját elmondása szerint – szabadúszó újságíró a Twitter-oldalán tett közzé egy videót, amely a női vb-döntő eredményhirdetése után készült a spanyol válogatott csapatbuszán. A felvételen látható, ahogyan Hermoso egy olyan mémet mutogat a társainak, amelyen a Rubiales-féle csókot Iker Casillas 13 évvel ezelőtti csókjához hasonlítja (a 2010-es, dél-afrikai vb döntője után a spanyol válogatott kapusa élő adásban csókolta meg a helyszínen riporterként dolgozó akkori barátnőjét, Sara Carbonerót.)

 

 


A 33 éves játékos ezután egy pezsgővel a kezében részletezte a díjátadón történteket. „(Rubiales) nagyon lelkes, érzelmes állapotban volt. Odajött és így megölelt...” – hallható a felvételen. Hermoso ezután – feltehetően akkor, amikor Rubiales felszállt a buszra – csapattársaival együtt azt skandálta, hogy „beso, beso” (magyarul „csókot, csókot”), mire a többiek azon viccelődtek, hogy csak ő kapott csókot az RFEF elnökétől. A kamera ezután Rubialest mutatta, aki a „presi, presi” skandálás közepette azt mondta, hogy „álljatok le, szégyellem magam”.

A felvétel – illetve az a tény, hogy a játékosok a több napig tartó ibizai bulizás után döntöttek a közös állásfoglalás, illetve a szövetséggel szembeni lázadás mellett – erősen megkérdőjelezi az eddigi hivatalos álláspontot, amely Hermoso áldozati mivoltára helyezi a hangsúlyt.

 


 

„Kiszolgáltatottnak éreztem magam, és egy hirtelen felindulásból elkövetett, szexista, helytelen cselekedet áldozatának éreztem magam, anélkül, hogy beleegyezésemet adtam volna” – fogalmazott öt nappal ezelőtt kiadott közleményében Jennifer Hermoso.

„Veled vagyunk, Jenni” (Fotó: Getty Images)
„Veled vagyunk, Jenni” (Fotó: Getty Images)

A felvételeket elsőként nyilvánosságra hozó (a videót tőle vette át többek között az El Espanol és a Marca is) Pérez eközben már azt állítja, hogy a csókot kapó játékos nehéz helyzetbe került.

„Az ügyészség döntésének értelmében tizenöt napod van arra, hogy feljelentést tégy a bíróságon. Ha minden bizonyítékot (beszámítva a nyilvánosságra nem hozott felvételeket) beszolgáltatsz, akkor kimeríted a hamis vádemelés büntetőjogi definícióját, ellenkező esetben viszont szembemész a médiával. Választanod kell” – írta Twitter-oldalán Alvise Pérez.

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik