Barcelona: kiderült, mikor mennyit fizetett a klub Negreirának

M. M.M. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.01. 13:08
null
A Football Leaks is a Barcelona ügyében is talált dokumentumokat (Fotó: AFP)
Mint megírtuk, a spanyol futballt alapjaiban rázta meg a hír, hogy az FC Barcelona éveken át fizetett a katalán játékvezetői testület alelnökének, José María Enríquez Negreirának, „szakmai tanácsadásért”. A La Liga és a La Liga 2 klubjai azóta közleményt adtak ki, mely szerint az ügy lehető legalaposabb kivizsgálását követelik, és együttműködnek a hatóságokkal. A labdarúgás piszkosabb oldalát bemutató Football Leaks megszerezte a szükséges dokumentumokat, amelyek mutatják, mikor mennyit fizetett a Barca Negreirának.

A labdarúgás titkaira fényt derítő Football Leaks ismét lesújtott. Ezúttal a Barcelona körüli botrány kapcsán szellőztetett meg információkat a José María Enríquez Negreira részére kifizetett összegekről és azok időpontjairól. Annak ellenére, hogy az ügyészség csupán a 2016 és 2018 közötti időszakot vizsgálja, a Football Leaks által megszerzett információk szerint már 2001-ben is fizetett a Barcelona a katalán játékvezetői testület alelnökének, amelyre egyelőre nem talált bizonyítékot az adóhivatal és az ügyészség.

A klub a Nidsal SCP és a Dasnil 95 SL nevű cégeknek fizetett elsősorban (a két cég neve ugyanazokból a betűkből áll, csak fel lettek cserélve). Az eljárás középpontjában van Negreira fia, Javier Enríquez Romero is, aki játékvezetőket képzett ebben az időszakban és a Soccercam SL nevű cégén keresztül kapta meg a pénzét a katalán klubtól.

Az ügyészség szerint a Tresep 2014 SL intézte a kifizetéseket, amely Josep Contreras tavaly decemberben elhunyt korábbi Barcelona-elnökségi tag cége volt, ő 50 százalékos jutalékot tartott meg magának a gyanú szerint.

A Football Leaks szerint az ügyben már tanúskodó korábbi ügyvezető igazgató, Óscar Grau 2016 novemberében elrendelte a Tresepnek való kifizetés leállítását, majd a pénzügyi részleg vezetője, Pancho Schröder elkészítette a Nidsal, a Dasnil és a Tresep részére történő kifizetésekről szóló beszámolót.

Az Excel fájlban feltüntette az áfát tartalmazó és az áfát nem tartalmazó összegeket is 2001 és 2017 között. Egy másik fájlban találhatóak a Tresep részére vállalt kifizetések 2014-től kezdődően – a Dasnil 1995-ben jött létre, amely az első cég volt, melyen keresztül Negreira számlázott a Barcának. Az első kifizetés 163 625.56 euró volt a 21%-os áfával együtt 2001-ben, amikor is Joan Gaspart volt a klub elnöke. A következő három idényben nem számlázott a cég.

Joan Laporta elnöksége alatt először a 2005–2006-os idényben fizettek a katalánok, ezúttal a korábbi játékvezető Nidsal nevű cégének. Ez a cég 2015–2016-os évadig számlázott a Barcelonának, innentől fogva ismét a Dasnil kezdte kiállítani a számlákat, amiről Manel Mangado, a klub kincstárának vezetője tájékoztatta a pénzügyi igazgatót. „Egyoldalúan megváltoztatták a cég nevét az SCP-t érintő szabályozási változásokra hivatkozva” – írta Mangado.

A Nidsal 2005–2006 és 2014–2015 között 4.37 millió eurót kapott. A következő utalás 521 613 euró volt két részben elosztva a Nidsal és a Dasnil között. A 2016–2017-es idényben 157 528 euróról szóló számlát állított ki a Dasnil. A Football Leaks szerint áfával együtt 2001 óta 6.2 millió eurót fizetett ki a Barcelona Enríquez Negreira részére. 2009–2010 óta minden esetben meghaladta az összeg a félmillió eurót.

A fizetések általában havonta voltak esedékesek, 40 és 50 ezer euró közötti összegek formájában, kivéve az évadok végén, amikor időnként ennek a kétszeresét vagy háromszorosát kapta meg Negreira. A klub könyvelésében „műszaki audiovizuális tanácsadás” megjegyzés szerepel az összegek mellett. 2015 júniusában 100 569.15 eurót fizetett a Barcelona a „spanyol csapatok nemzetközi mérkőzéseinek rögzítéséért”.

A Tresep számára kifizetett összegeket tartalmazó fájl szerint 2015 januárja és 2016 decembere között tíz alkalommal érkezett utalás a katalán klub részéről 394 460 euró értékben, a fizetések kéthetente voltak esedékesek. A könyvelésben szereplő megjegyzések „sportszakmai és oktatási szolgáltatások, valamint „beszámolók különböző sportesemények egyes szereplőinek nyomon követéséről, amely a jövőben érdekes lehet sport oktatási területén” voltak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik