Ronaldinho nincs a Valencia ellen készülő Barcelona keretében

Vágólapra másolva!
2008.02.27. 13:15
A Spanyol Kupa elődöntőjének első mérkőzésén a Nou Campban szerda este 22:00 órai kezdettel a Valencia lesz a házigazda FC Barcelona vendége. A találkozó és a továbbjutás esélyese egyaránt a katalán egylet, de a gránátvörös-kékek egykori kiválósága, jelenleg azonban a rivális kispadját koptató Ronald Koeman meglepetést ígér.
Ronaldinho (jobbra) ha nem is csillogott régi fényében, valamit megvillantott a Levante elleni derbin
Reuters
Ronaldinho (jobbra) ha nem is csillogott régi fényében, valamit megvillantott a Levante elleni derbin
Ronaldinho (jobbra) ha nem is csillogott régi fényében, valamit megvillantott a Levante elleni derbin
Reuters
Ronaldinho (jobbra) ha nem is csillogott régi fényében, valamit megvillantott a Levante elleni derbin

SPANYOL KUPA, ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS:

BARCELONA – VALENCIA 22:00
TERVEZETT KEZDŐCSAPATOK:
Barcelona: Valdés - Puyol, Milito, Thuram, Abidal - Touré Yaya, Deco, Xavi - Messi, Henry, Eto'o.
Valencia: Hildebrand - Caneira, Helguera, Albiol, Moretti - Sunny v. Silva, Maduro, Éver - Joaquín, Villa, Mata v. Silva.
Meglepetéssel szolgált Frank Rijkaard is, akivel hajdanán együtt alkották az Eb-győztes holland válogatott gerincét, a katalánok trénere ugyanis pihenőt adott Ronaldinhónak. A brazil a 2007. december 23-i el Clásicót követően csak a lelátón, illetve a kispadon kezdhetett, mígnem a hétvégi, Levante elleni bajnokin eljött a „nagy” visszatérés ideje. Az aranylabdás jól kezdte a mérkőzést: izgalmas megmozdulásokkal és egy ajtó-ablak helyzet elrontásával. Cseréje a második felvonás közepén indokolt volt: addigra teljesen elkészült az erejével, gyakorlatilag eltűnt a mezőnyben, csak asszisztál a társak - elsősorban Messi és Eto’o - gálájához.

Ronaldinho mellett nincs a Valencia ellen készülő keretben Dos Santos, Gudjohnsen, Sylvinho és Márquez sem. Ott van viszont, és minden bizonnyal a kezdőben kap helyet a kisebb sérülés után ismét bevethető állapotban lévő Henry, Deco kettős. A tervezett hazai kezdőcsapat érdekessége, hogy a portugál annak az Iniestának a helyén kezd, aki hónapok óta alapembere a csapatnak és aki éppen őt szorította ki onnan. A változtatást ezúttal sem kifejezetten szakmai érvek indokolták: Iniesta pihenhet, a bizonyításra vágyó Deco megfelelő helyettese lehet.

Jó passzban van a Barcelona, kiváló játékkal sorra nyeri a meccseit: egy hete Glasgowban szereztek a Celtic elleni hazai BL-nyolcaddöntő visszavágóra ígéretes előnyt (3-2-re győztek idegenben), míg a bajnokságban két pontra megközelítették a listavezető, címvédő Real Madridot. Igaz, ez leginkább a királyiak botlásainak volt köszönhető, de a megkapott lehetőséggel élniük is kellett a katalánoknak.

A Barcelona múltját kutatva a katalánok két dolgot is szívesen feledtetnének: mindenek előtt a Getafe elleni, egy évvel ezelőtti, dicstelen Spanyol Kupa-búcsút. Akkor hiába indítottak a Nou Campban egy parádés 5-2-vel, az akkor még Bernd Schuster igazgatta madridi „kiscsapat” 4-0-lal és lógó orral küldte haza esélyesebbként kiejtett riválisát.

A gránátvörös-kékeknek Frank Rijkaard 2003-s érkezése óta nem ez volt az egyetlen fájó kiesésük a közelmúltban, amikor hazai pályán kezdhettek valamilyen egyenes kieséses sorozatban. Kétszer a Spanyol Kupában (Getafe, illetve Zaragoza), kétszer a BL-ben (Chelsea, Liverpool) ellen búcsúztak úgy, hogy az első összecsapást a Nou Campban rendezték. Öt alkalomból csak egyszer tudtak ilyen leosztás mellett továbblépni…

Mindeközben a Rijkaard-éra alatt tizenhétszer kezdtek idegenben, és csupán két alkalommal örülhetett a továbbjutásnak az ellenfél a Nou Campban.

A Valencia persze ettől még önmagában nem játszik győzelmi kényszer alatt - a Nou Campban nehéz is lenne így kifutnia bármely csapatnak -, azért azzal a tudattal lép pályára, hogy a várakozásoktól messze elmaradó bajnoki- és BL-szereplés után az utolsó szalmaszálba, egy jó honi kupaszereplésebe azért még megkapaszkodhat. Éppen ezért szeretnének olyan eredményt elérni, ami legalább bizakodásra adhat okot a hazai visszavágó előtt.

„Egy kupasorozat mindig tartogat meglepetéseket - nyilatkozta a találkozó felvezetéseként Koeman. - A csapatunk már nem az a csapat, amely a Mestallában 3-0-a kapott ki bajnokin a Barcelonától. Sokkal jobbak vagyunk, mint amilyenek akkor voltunk. Egyik csapat sem birtokolja többet a labdát, mint a Barcelona, amely most talán a világ legjobb formában lévő együttese, így a védekezésünkre nagyon oda kell figyelnünk.”

Valenciában már érett a szezon közben megmentőként érkező Koeman kirúgása - a kaput az Almeriától elszenvedett hazai 1-0-s vereség tette be -, azóta viszont négy fordulóban nem kapott ki a gárda. Verték a Valladolidot és a Betist, döntetlent játszottak a Getafe és legutóbb hazai pályán az Huelva ellen.

A Valencia fellépését nem könnyíti meg, hogy a válogatott Marchena sérült, miként Morientes, Ruano és Brito is, illetve változatlanul nem jutott nyugvópontra az „előnyugdíjazott” trió, Canizares, Angulo és Albelda ügye. Utóbbiakat száműzték a keretből, de szerződésük egyelőre nincs felbontva.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik