José Mourinho visszatérhet Barcelonába, de ezúttal már főnök lehet

Vágólapra másolva!
2008.01.08. 13:09
Spanyol médiaértesülések szerint egyre valószínűbb, hogy Frank Rijkaard és a Barcelona útjai a nyáron elválnak. Hiába a trénert még egy évig a katalán fővárosba kötő szerződés, helyére minden bizonnyal klasszisedző érkezik. Joan Laporta klubelnök már a jövőt szem előtt tartva január harmadikán személyesen találkozott Jorge Mendesszel, azzal a menedzserrel, aki José Mourinho dolgait intézi, és akitől ügyfele jelenlegi helyzetéről kért információkat. Sőt, az As szerint a klubvezető már személyesen is egyeztetett a portugál trénerrel.
José Mourinho legutóbb a vendégcsapat kispadjára ült le a Nou Campban. Legközelebb már a hazai oldalon foglal helyet?
José Mourinho legutóbb a vendégcsapat kispadjára ült le a Nou Campban. Legközelebb már a hazai oldalon foglal helyet?
José Mourinho legutóbb a vendégcsapat kispadjára ült le a Nou Campban. Legközelebb már a hazai oldalon foglal helyet?
José Mourinho legutóbb a vendégcsapat kispadjára ült le a Nou Campban. Legközelebb már a hazai oldalon foglal helyet?

A civilben ügyvéd klubelnök persze a kellő óvatossággal kezeli az ügyet, hiszen az Rijkaard további munkához való hozzáállásában is döntő szerepet játszhat. Mendes több Barcelona-játékosnak is a menedzsere, például Decónak, így katalán kapcsolata, miként Mourinhónak is, adott.
A portugált tréner nevét aligha foglalták imáikba a közelmúltban a katalán szurkolók, lévén azt a Chelsea-t irányította a közelmúltban, amellyel a BL-ben viharos mérkőzéseket játszott a Barcelona. Mourinho tőle megszokott odamondogatós nyilatkozatai a katalán fővárosban is célt értek.

A portugál korábban dolgozott már a gránátvörös-kékeknél: Sir Bobby Robsonnal együtt érkezett 1995-ben a Portótól, majd az angol távozását követően, akit elsősorban tolmácsként segített, a helyére érkező Louis van Gaal pályaedzőjeként is maradt.

A szeptember óta munkanélküli Mourinho azóta is talán a legkapósabb „árucikk” a piacon: neve felvetődött, mint angol szövetségi kapitány, legutóbb pedig az AC Milan és a Bayern München lehetséges edzőjeként írtak róla.

Rijkaard a 2005-2006-s idény sikereit – BL-győzelem és bajnoki cím - követően az előző szezonban a várakozásoktól elmaradóan szerepelt.

A BL-ben a későbbi döntős Liverpool búcsúztatta őket, címvédőként a nyolcaddöntőig jutottak. A bajnokságban végig bukdácsoltak, lehetőséget adva ezzel a szezon háromnegyedében jobbára csak szenvedő Real Madridnak, hogy egy jó hajrával megszerezze előlük a bajnoki aranyat. A Spanyol Kupában egy már megnyert elődöntős párharcot buktak el a Getafével szemben, az idegenbeli visszavágót követően szinte a kertek alatt kellett szégyenszemre hazakullogniuk.

Ilyen előzmények után vágtak neki a katalánok a 2007-2008-s szezonnak és bár a Bajnokok Ligájában és a Spanyol Kupában még állnak és várják a nyolcaddöntőbeli folytatás – előbbiben a Celtic, utóbbiban a Sevilla lesz az ellenfelük -, a bajnokságban egyre távolabb kerülnek a bajnoki címtől.

A decemberi 23-i El Clásicót hazai pályán bukták el - Júlio Baptista góljával 1-0-ra nyert a Real Madrid -, így a címvédő, listavezető királyiak hétpontos előnyre tettek szert.

A történetnek az szolgáltat külön pikantériát, hogy a Chelsea-t pedig Rijkaarddal – és Ronaldinhóval - hozták hírbe a közelmúltban. Így még egy késleltetett csere sem elképzelhetetlen, bár a kékek élén Mourinhót váltó, az elején sokat bírált izraeli Avram Grant végül hosszabbított: december elején négyéves szerződést írt alá.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik