PAPP BÁLINT 2021.08.28 18:17 Frissítve: 2021.08.28 22:13

Női röpi Eb: tudják a mieink, nincs veszítenivaló a szerbek ellen

A magyar női röplabda-válogatott megdolgozott azért, hogy az Európa-bajnokság vasárnapi nyolcaddöntőjében csaknem 18 ezer szurkoló előtt és a világklasszis szerb játékosok ellen mutathassa meg magát.

Nincs veszítenivaló a szerbek ellen (Fotó: Földi Imre)

Történjen bármi is, vasárnap késő este Belgrádban a Szerbia–Magyarország mérkőzésen a női röplabda Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében, egy biztos, a fiatal magyar kerettagoknak életre szóló élményt jelenthet a világ egyik legjobb válogatottjával vívott találkozó. A helyi szervezők tájékoztatása alapján telt ház lesz a meccsen, azaz csaknem 18 ezer szurkoló előtt léphetnek pályára a mieink a Stark Arenában – valóban felejthetetlen lesz ez a vasárnap este.

„A világ jelenlegi legjobb csapatával találkozunk, amelyik megnyerte a legutóbbi világbajnokságot és az előző két kontinenstornát – szögezte le Jakub Gluszak, a magyar válogatott lengyel szövetségi kapitánya. – Rendkívül jól támadó együttes lesz az ellenfelünk, rettentően tapasztaltak a játékosai, akik egytől egyig a legerősebb bajnokságokban légióskodnak. Szóval pontosan tisztában vagyunk azzal, hogy kivel kell megmérkőznünk, ahogy azt is tudjuk, hogy nincs vesztenivalónk. Természetesen nem mi számítunk a nyolcaddöntő esélyesének, de egyfajta jutalomként kell felfognunk a belgrádi mérkőzést. A csapatunknak szüksége van arra, hogy ilyen jó és erős ellenfelekkel szemben is megméresse magát, hiszen egy nagyobb tudású rivális ellen kiderülhet, hogy miben léphetünk előre és fejlődhetünk a jövő szempontjából.”

A világranglistán az ötödik, az európai szakszövetség rangsorában az első helyen álló Szerbia 2016-ban ezüstérmes, idén bronzérmes volt az olimpián, 2006-ban harmadik, legutóbb, 2018-ban első lett a világbajnokságon, a 2007-es ezüst-, a 2011-es arany- és a 2015-ös bronzérem után 2017-ben és 2019-ben is megnyerte az Eb-t. Társházigazdaként eddig imponálóan menetelt az idei tornán, s minden esélye megvan a címvédésre: a csoportkörben a bosnyákokat, a franciákat, a belgákat és az azerieket is biztosan, 3:0-val intézte el Zoran Terzics (a török Fenerbahce női klubcsapatát is irányító legendás tréner 2002 óta vezeti hazája női nemzeti együttesét) garnitúrája, amely a záró körben az oroszok elleni 3:2-es sikere során veszített csak játszmát.

A horvátországi Zadarban a C jelű hatost a negyedik hely záró magyar játékosok olyan világklasszisokkal találhatják szembe magukat a szerb fővárosban, mint Bianka Busa, Maja Ognjenovics, Ana Bjelica, Milena Raszics vagy a pontokat ipari mennyiségben termelő 24 éves Tijana Boskovics, akit a legutóbbi világbajnokságon és két Európa-bajnokságon is megválasztottak a legértékesebb játékosnak, a nemrég véget ért tokiói olimpián pedig a legjobb feladó-átlónak. A mostani szerb keretből egyébként tízen az ötkarikás játékokon is szerepeltek Japánban.

VÉLEMÉNYEK

PALLAG Ágnes, a magyar válogatott ütője: – Rengeteg küzdelmen vagyunk túl az elmúlt négy hónapban, pályán és azon kívül is, nemcsak a mérkőzéseken, hanem az edzéseken. Ahogy a győzelmet, úgy a továbbjutást sem kell megmagyarázni, tettünk az elmúlt években és ezen az Európa-bajnokságon is annyit, hogy megérdemeljük a szerbek elleni vasárnapi jutalomjátékot a nyolcaddöntőben.

GYIMES Zsófia, a magyar válogatott centere: – Minden csoportmeccsen a végsőkig küzdöttünk, nem érdemtelenül vagyunk a tizenhat között, kemény munkánk van a továbbjutásban. Soha nem játszottam még közel ekkora közönség előtt sem, előre kiráz a hideg, ha rágondolok. Túl sok nyomás nem lesz a vállunkon, a lényeg, hogy élvezzük ezt a mérkőzést, és jól játsszunk. Ha ez sikerül, a végeredménytől függetlenül elégedettek lehetünk.

KISS Gréta, a magyar válogatott ütője: – Aki látta a csoportmérkőzéseinket az Európa-bajnokságon, láthatta, hogy aki pályára lépett a csapatunkban, az boldogan és tettre készen játszott. Vasárnap a világbajnok ellen mutathatjuk meg magunkat Belgrádban, ami minden bizonnyal hatalmas élmény lesz mindannyiuknak. Örülök, hogy az első kontinenstornámon sikerült továbbjutnunk a csoportkörből.

TÖRÖK Kata, a magyar válogatott ütője: – Már edzeni is lenyűgöző érzés volt egy ekkora sportcsarnokban és mindenkinek egy álom lesz ilyen hatalmas közönség előtt és körülmények között pályára lépni. Felállítottunk egy alapszintű taktikát a szerbek ellen, de ennél fontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, ezt a meccset tényleg élveznünk kell és a lehető legtöbbet kihozni magunkból.

RÖPLABDA, EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Szombat
Hollandia
–Németország 3:1 (22, –23, 19, 23)
Svédország
–Bulgária 3:2 (–12, 21, 22, –14, 17)
Vasárnap
16.30:
Törökország–Csehország
17.00: Horvátország–Franciaország
19.30: Lengyelország–Ukrajna
20.00: Szerbia–MAGYARORSZÁG (Tv: M4 Sport+)
Hétfő
17.00:
Olaszország–Belgium
20.00: Oroszország–Fehéroroszország

2021.10.10 09:10:32

Röplabda THURY GÁBOR

„Kiderült, hogy bunda volt, de erről csak a vezetőség tudott, a játékosok nem. Szép, mi?!”

2021.05.12 10:30:01

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Szűk körű klub tagja lett Jókay Zoltán: mindkét szakágban van már bajnoki és kupaaranya.

2021.04.09 23:28:37

Röplabda MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Ha megkövetelni nem is lehet, reménykedni muszáj abban, hogy a sport, a játék erősebb.

2020.10.10 10:46:40

Röplabda ROSKA EMESE BOGLÁRKA

Olykor bajba került a nagy szája miatt, de amit elért azt mind a röplabdának köszönheti.

2020.08.08 23:17:46

Röplabda SZABÓ GÁBOR

Brutálisan kemény ötjátszmás háború ért véget, Pista. Enyhén szólva nem a kedvenc posztodon játszottál.