SNEFF SZILÁRD 2022.04.30 20:57 Frissítve: 2022.04.30 23:55

Férfi röplabda: megvédte címét a Pénzügyőr az Extraligában

A férfi bajnoki döntő első összecsapásához hasonlóan indult és fejeződött be a mérkőzés, a Pénzügyőr ezúttal is mentálisan erősebbnek bizonyult a Kaposvárnál, így 2021 után újra felült az Extraliga trónjára.

 

A Pénzügyőr (zöld-feketében) idén is duplázott (Fotó: Dömötör Csaba)

Hasonló volt a képlet a tavalyi bajnoki döntőben, hiszen akkor két mérkőzés után szettveszteség nélkül vezetett 2–0-ra a Pénzügyőr a Kaposvár ellen. A különbség mindössze annyi, hogy az idei fináléban a somogyiak elraboltak egy játszmát a címvédőtől, azonban az eddig lejátszott összecsapások alapján a fővárosaik játszottak magabiztosabban.

Az első, Kőér utcában rendezett összecsapáshoz hasonlóan hazai pontokkal indult a mérkőzés, kialakult egy kétpontos különbség, amit a kaposváriak próbáltak minél hamarabb csökkenteni – nem sikerült. Jól elkapta a fonalat a Pénzügyőr, már a találkozó elején hármas fallal védekeztek a hálónál, míg a vendégek egy-egy felugró, blokkolni próbáló játékosa kevésnek bizonyult. A 10. ponott elérve a hazaiak négypontos előnyben röplabdáztak, amelyből a Magyar Bálint, Dávid Csanád duó a pontok felét termelte. A kialakult négy egységnyi különbség után fej fej mellett szereztek pontokat a csapatok, nem történt a lemaradó Kaposvár részéről sem előrelépés, így Ruben Wolochin 16:11-es hazai vezetésnél kikérte az idejét. A kezdeti hibái után két pontot szerzett csapatának a bosnyák feladó átló, Marko Milovanovic, azonban a 64-szeres válogatott Kovács Zoltán is gyűjtötte övéinek a pontokat, így már hatpontosra nőtt a hazaiak előnye. Még az is belefért Jókay Zoltán együttesének, hogy Dávid Csanád kétszer is hibázzon, hiszen a Kaposvár sem tudott felzárkózni, ugyanis a támadójátéka eléggé döcögött. Ahogy arra számítani lehetett, a fővárosiak jutottak játszmalabdához, amit Magyar ki is használt, így az előny a címvédőhöz került.

A PSE két rontott nyitásának köszönhetően a Kaposvár vezetett, majd Milovanovic nagyszerű támadása és nyitása után újabb két pontra tettek szert. Sokáig nem kellett várnia a folyamatosan kedvenceit buzdító hazaiak közönségnek, hogy egyenlítsen a Pénzügyőr, sorozatban szerzett három pontjával ez meg is történt. Amellett, hogy jót tett a pihenő a vendégeknek, hiszen látványosan stabilizálni tudták a támadójátékukat, a fővárosiak is többet hibáznak, hasonlóan az első mérkőzés második szettjéhez. Hogy felpezsdítse Jókay Zoltán a fiait, Gacs Dánielt hozta be Da Silva Santos helyére, azonban a kétpontos hátrányt nem sikerült csökkenteni, hiszen a vendégek átlói eredményesen támadtak. Amikor mindössze egy pont volt a különbség a két csapat között, akkor Ruben Wolochin hívta magához övéit, hiszen tanítványai a pontszerzés mellett több ki nem kényszerített hibát is ütöttek. A Kaposvár trénere folyamatosan cserélt, a Pénzügyőr tartotta az egypontos lemaradást, egészen 17:17-ig. Ezután viszont sorozatban három pontot szereztek a kaposváriak – a hazaiak hibáinak is köszönhetően –, úgyhogy Jókay Zoltán kért újra időt. Milovanovic két ászával tovább nőtt a különbség, a hazaiak ötször magyar bajnok trénere megpróbálta újra felrázni fiait, azonban nem tudták elkerülni, hogy a vendégek szettlabdához jussanak, amiből a másodikat értékesítették is, úgyhogy az első találkozóhoz hasonlóan egyenlített a Kaposvár.

Már a harmadik felvonás első labdamenetében sajnálatos dolog történt: Marko Milovanovic megsérült, aki nem is tudta saját lábán elhagyni a pályát. Öröm az ürömben, hogy a vendégek kettőzött erejének köszönhetően magukhoz ragadták a kezdeményezést és két ponttal vezettek. Sokáig nem tartott, hiszen Rása Alex bombájával hamar egalizált a Pénzügyőr. Meglépni a hazaiak tudtak, Kiss Dániel ászával 9:6-os előnyre tettek szert, így Wolochinnak kelett időt kérnie. Minimálisan sikerült a hazaik lendületét megtörni, de mentálisan ismét a PSE tűnt erősebbenk, így aztán 14:9-nél újra a vendégeknek kellett a pihenő. Jó hír a Kaposvárnak, hogy nem volt komolyabb Milovanovic sérülése (legalábbis úgy lefagyasztották minden testrészét, hogy a mérkőzés végéig kibírja) – széleset nyitott. Ismét kialakult egy négypontos különbség, amit csak néha-néha sikerült csökkentenie a somogyiaknak. Ezúttal is folyamatos cserékkel próbálta Wolochin frissen tartani csapatát, azonban a pályán lévők is többször könnyelműen hibáztak. A hajrára ráfordulva már ötpontos volt a hazaiak előnye, a Kaposvár fejben kezdett szétesni, még az egyszerű nyitásfogadás sem ment, így a PSE megnyerte a szettet.

A negyedik játszmában a kezdeti hibák után elkezdtek saját erőből is pontokat szerezni a csapatok, Sandoval kiváló centerblokkjából pedig hárompontos előnybe került a Kaposvár. Kovács Zoltán egy ásszal nem sokkal később egyenlített (6:6), Kiss Dániel pedig már a hazaiak vezetését harcolta ki. Mondhatnánk, hogy innentől már csak növelni kell az előnyt és megvan az újabb bajnoki cím, azonban a somogyiak sem adták meg magukat. Aki a vendégeknél Sandoval, a Pénzügyőrnél Da Silva, az ő pontjával újra vezettek a hazaiak, majd Hubicska Patrik hibája után már kétpontos volt az előny, így Wolochin kért pihenőt tanítványainak. Próbálta a vendég együttes felhúzni a falat a hálóhoz, de Kovács Zoltán újra jó formában játszott. Wolochin csak állt a pálya szélén és szinte tétlenül nézte, ahogy csapata ezúttal sem tud semmit kezdeni az alapszakaszgyőztessel. Persze a hazaiak sem játszottak tökéletesen, Rása Alex és Kovács is rosszat nyitott, de a hibákból hamar fel tudtak állni és újabb pontokat szereztek. 18:13-nál újra magához hívta tanítványait Wolochin, hátha megragadják fiai az utolsó szalmaszálat. Egy egészen elképesztő labdamenet végén szerezte meg a 20. pontját a PSE: folyamatosan támadtak a vendégek, már-már úgy tűnt, hogy a somogyiaké lesz a pont, végül vert helyzetből mentették meg a hazaiak és Kovács Zoltán bebombázta. Az utolsó pontoknál már a játékosokkal együtt tapsolt az egész csarnok, ennek megfelelően nagyszerű megoldásokkal hálálta meg a támogatást a Pénzügyőr. A csereként beálló Majoros Balázs harcolta ki a bajnoki labdát, másodjára pedig ismét ásszal megnyeri a találkozót társainak, így címet véd a Pénzügyőr, Jókay Zoltán pedig edzőként összesen a hatodik magyar bajnoki aranyérmét nyerte meg.

RÖPLABDA
FÉRFI EXTRALIGA, DÖNTŐ
3. MÉRKŐZÉS

PÉNZÜGYŐR SE–FINO KAPOSVÁR 3:1
(16, –19, 17, 17)
Budapest, Kőér utca, 450 néző. Vezette: Tillmann, Horváth M.
PÉNZÜGYŐR:
DA SILVA 6, Magyar 5, DÁVID CS. 16, Rása 9, KOVÁCS Z. 15, Kiss D. 6. Csere: FELICIANO (liberó), De Sousa 1, Gacs 1, Szabó V., Majoros 2, Tordai. Edző: Jókay Zoltán
KAPOSVÁR:
Hubicska 12, Vasquez 7, MILOVANOVIC 17, Bögöly 4, SANDOVAL 12, Garchet 1. Csere: Bozóki (liberó), El Azhari, Radovics, Kiss M., Iván B. 2. Edző: Ruben Wolochin
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
4:2, 10:6, 13:10, 18:12, 23:16. 2. játszma: 1:4, 7:9, 13:14, 17:17, 17:22. 3. játszma: 3:3, 9:6, 14:9, 18:15, 21:15. 4. játszma: 2:5, 7:7, 12:9, 18:13, 22:17
MESTERMÉRLEG
Jókay Zoltán:
– Iszonyatosan keményen játszottak a kaposváriak, nagyon jól nyitottak, de szerencsére a végére leálltak vele. Mivel döntőt nyertünk, nem feltétlenül kell keresni a hibákat, bár az első szettben nagyon jók voltunk, majd a hibák után is visszataláltunk a helyes útra.
Ruben Wolochin:
– A két csapat között a legnagyobb különbséget a center poszton lévő játékosok jelentették. Nagyot harcoltunk, de a jobb csapat győzött. Nem vagyok szomorú, mert bejutottunk a fináléba, helyt is álltunk és a végén éremmel távozunk.
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3:0 a Pénzügyőr javára.

Férfi Extraliga 5. helyért, 2. mérkőzés:
Debreceni EAC–Kecskeméti RC 3:1 (–21, 23, 12, 22)
Debrecen, 250 néző. V: Halász E., Szabó P.
DEAC: Veres 8, Remete 6, Tóth A., Coelho 34, Kiss I. 7, Fazekas 15. Csere: Bagics (liberó), Tar. Vezetőedző: Fodor Antal.
KECSKEMÉT: Baserio 13, Sidiropoulos 1, Gebhardt N. 2, Tomanóczy 6, Argilagos 18, Fundora 13. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Kiss B., Bogdán 2. Vezetőedző: Nagy József.
Edzői értékelés
Fodor Antal:
– Olyan meccset játszottunk, amely után a legmeghatározóbb szó az öröm. Az első meccsen látottak alapján nagy küzdelemben reménykedtem, de a csapatom a várakozásaimat felülmúlva magabiztosan megnyerte a mérkőzést, gratulálok a fiúknak!
Nagy József: – Bebizonyosodott, ha nem teljes koncentrációval játszunk és lebecsüljük az ellenfelünket nem tudunk mérkőzést nyerni. Nagyon akadozott a nyitásfogadásunk, emiatt a támadásaink minősége sem volt elfogadható. Emiatt az ellenfelünk extra teljesítményre volt képes.
A párharc állása: 1:1.

Férfi Extraliga 7. helyért, 2. mérkőzés:
Dunaújvárosi KSE–Kistext-Party.CO 0:3 (–12, –19, –22)
Dunaújváros, 100 néző. V: Varjasi, Mezőffy.
DKSE: Farkas 2, Hatvany, Kecskeméti 7, Kisházi 2, Pavljuk 25, Laczi 4. Csere: Sümegi (liberó), Winter. Vezetőedző: Tomanóczy Tibor.
KISTEXT: Gönczi 8, Makarov 8, Török R. 6, Reffatti 12, Szabó M. 7, De Bairros 18. Csere: Lassu (liberó). Vezetőedző: Bunda Olivér.
Edzői értékelés
Tomanóczy Tibor:
– Három győzelemig tart a párharc, így várható volt, hogy a Kistext változtatni fog, és másként áll a mérkőzéshez. Csapatunkban több olyan fiatal van, az együttesünk fele, akiknél az iskolai ballagás közrejátszott, emiatt sem tegnap, sem ma nem tudtuk normálisan edzeni. Még a mai napon is voltak olyanok, akik ballagáson voltak. De az élet ilyen, ezzel nem tudunk mit kezdeni. Megyünk tovább, készülünk a további meccsekre.
Bunda Olivér: – Másfél hónapja próbáljuk feltörni a jeget egy teljesen új felállásban. Sokszor eljutottunk már majdnem a felszínre, de talán a kellemes időjárásnak köszönhetően ma együtt megcsináltuk. Remélem a következő napokban nem fog fagyni! Gratulálok a teljes csapatnak!
A párharc állása: 1:1.

 

2022.06.20 23:20:52

Röplabda MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. „Egy sértést megbocsátani: jótétemény, amit a másiknak juttatunk; egy sértést elfelejteni: jótétemény, amit önmagunkkal szemben gyakorolunk.” Mi tagadás, nekem sem könnyű a gyakorlat a Fligl-tanács nyomán, ám egyetértek azzal a tudományos megállapítással, hogy a sértődés mögött mindig valamilyen értékünk látszólagos elveszítése van.

2022.02.24 23:02:56

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Inkább dicsérjük a röplabdánknak nagy piros pontot szerző Vasast.

2022.02.18 00:12:43

Röplabda SZABÓ GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Hihetetlenül hosszú pályafutás zárult le, amely – nem túlzás – a pokol tornácáról indult.

2021.11.21 14:19:25

Röplabda B. D. K.

A 23 éves sportolónőt egész egyszerűen imádja a kamera.

2021.11.10 09:27:11

Röplabda PAPP BÁLINT

A röplabdázó Inneh-Varga Elizabet csapata egyetlen légiósaként beletanulhat a vezérszerepbe.