Férfi röpi El: kikaptak Cipruson, nehéz helyzetben a mieink

Vágólapra másolva!
2023.06.28. 21:54
null
Hiába számított esélyesebbnek a magyar csapat, kikapott Ciprustól (Fotó: Földi Imre)
A magyar férfi röplabda-válogatott 3:1-re kikapott szerdán Ciprus vendégeként az Európa-liga ezüst divíziójának elődöntőjében, a párharc első mérkőzésén.

A magyar csapat a csoportkörben Georgiát mindkétszer simán, 3:0-ra verte, míg az osztrákokat idegenben 3:2-re, hazai pályán pedig három játszmában múlta felül. Az ellenfél a másik trióban a lettektől mindkétszer kikapott, a Feröer-szigetek válogatottját ugyanakkor kétszer legyőzte.

Ifjabb Nagy Péter szövetségi kapitány a szigetországiakról előzetesen azt mondta, „lelkes, de sok hibával játszó társaság”, a magyar csapat pedig a fogadóirodáknál is toronymagas esélyes volt.

A találkozó első játszmája ennek és a korai magyar vezetés ellenére szinte végig a ciprusiak szája íze szerint alakult, akik 9–9 után magukhoz ragadták a kezdeményezést és a hétpontos Kanarisz Michael vezérletével megnyerték a nyitó felvonást.

A második szettben a magyarok blokkmunkája jelentősen feljavult, a csapatkapitány Horváth Kristóf pedig ellenállhatatlanul játszott: az ütőjátékos a szinte tökéletes nyitásfogadások mellett támadásban ötven százalék fölött teljesített, és csak ebben a játékrészben kilenc pontig jutott. A ciprusiak így is nagy csatára késztették a magyarokat, akik azonban 22–22 után sorozatban három szerzett ponttal egyenlítettek.

A harmadik felvonásra ismét ritmust váltott a házigazda, állva hagyta a magyarokat, akiknek 15-7-nél szinte kilátástalannak látszott a helyzete. Nagy Péter tanítványai ezt követően viszont huszáros hajrába kezdtek, 21–20-nál már vezettek, de mindez csak arra volt elég, hogy a lehető legkisebb különbséggel maradjanak alul. Ebben a periódusban a magyarok elsősorban nyitásfogadásban teljesítettek gyengén.

A negyedik játszmában a hazaiak kihasználták az előző szett végjátékából hozott fölényüket és egyre magabiztosabban teljesítettek, 10–8 után sorozatban öt pontot szereztek az egyre inkább elbizonytalanodó magyar válogatott ellen, előnyüket pedig ezúttal nem tékozolták el, így 118 perc után a győzelmet ünnepelhették.

A találkozó legeredményesebb játékosa a 29 pontos Horváth volt, a hazaiaktól Odüsszeasz Szavvidesz 20 pontig jutott.

A csoportkört hibátlan mérleggel zárt magyarok szombaton Békéscsabán játsszák a párharc visszavágóját, a továbbjutáshoz pedig az kell, hogy 3:0-s vagy 3:1-es sikerük után az aranyjátszmát is megnyerjék. Minden más esetben a rivális küzdhet az aranyéremért és az ezzel járó feljutásért.

Amennyiben a nemzeti csapat bejut a fináléba, a döntő meccseit július 6-án és 9-én játssza, először hazai környezetben.

A másik ágon a lettek két 3:0-s győzelemmel búcsúztatták az osztrákokat.

RÖPLABDA
EURÓPA-LIGA, FÉRFIAK
Ezüst divízió, elődöntő
Ciprus–Magyarország 3:1
(22, –22, 23, 21)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik