Női röpi Eb-sel.: Jó úton haladunk a vb-selejtező felé – Szakmáry

Vágólapra másolva!
2022.09.07. 11:42
null
Ha valakinek, Szakmáry Grétának nem lesz ismeretlen terep a kontinensviadal, hiszen már 2015-ben ott volt Európa legjobbjainak tornáján (Fotó: Földi Imre)
Jó tíz évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tartottuk, hogy a magyar női válogatott kijuthat az Európa-bajnokságra, azonban Szakmáry Gréta szerint a nagy álmok is szép lassan valóra válhatnak.

 

Harminckét év. Megszakítás nélkül ennyi időn keresztül nem rendeztek Európa-bajnokságot a magyar női röplabda-válogatott nélkül. 1955 és 1987 között 12 kontinensviadalon négyszer értek oda a dobogóra a mieink: egyszer ezüsttel (1975), háromszor bronzzal (1977, 1981, 1983) távoztak a tornáról. Az 1989-től kezdődő kudarcsorozatot hét évvel ezelőtt törte meg a magyar csapat, miután Jan De Brandt újra kivezette az Eb-re.

Bátran mondhatjuk, hogy a belga kapitánnyal poraiból támadt fel a magyar női röplabda, hiszen elindult egy szisztematikus építkezés, amelynek eredményeként az Európa-ligát is megnyerte a válogatott. Azóta minden Eb-re kijutott, és reméljük, újabb 32 éves periódus kezdődött el…

A jelenlegi keretben csupán egy olyan játékos szerepel, aki 2015 óta mindegyik Európa-bajnokságon pályára lépett, és pályára léphet a jövő évi belga–észt–német–olasz közös rendezésű viadalon is. Szakmáry Gréta jelenti az állandóságot, aki már 119-szer játszott a válogatotban.Király-Tálas Zsuzsanna is a magyar csapat tagja volt a legutóbbi négy kontinenstornán, azonban őt 2023-ban – miután áprilisban visszavonult a válogatottól – már nem láthatjuk.

A nemzeti csapat kapitányában máig él a 2014-ben kiharcolt kijutás, mint mondta, örökké emlékezni fog rá.

„Amikor – kicsit a szerencsének is köszönhetően – valósággá vált, hogy kijutottunk, és huszonnyolc év után ott lehetünk a kontinenstornán, olyan ünneplés kerekedett, amit sohasem felejtek el. Persze az Eb-t sem, mert akkor még tizenhat tagú volt a mezőny, és túlszárnyaltuk az elvárást, hiszen a tizenkettedik helyen zártuk a tornát” – emlékezett vissza Szakmáry Gréta.

Az előttünk álló idényt az olasz élvonalban szereplő Cuneóban kezdő szélső ütő tíz évvel ezelőtt mutatkozott be a válogatottban, azokban az időkben, amikor még csak távoli álomnak tűnt a részvétel az Eb-n – de folyamatosan fejlődött itthon a sportág női szakága.

„Száznyolcvan fokos fordulatot vett a magyar röplabdázás az elmúlt tíz évben, sokat fejlődött a játék, és a szövetség is rengeteg munkát fektetett bele, hogy a röplabda felnőjön a többi csapatsportághoz. Egyre magasabb szinten tudtunk játszani, és úgy látom, hogy ha lassacskán is, de jó úton haladunk a még nagyobb álmok, a világbajnokság és az olimpia felé. Tudjuk, hogy honnan jöttünk, és hová tartunk” – mondta a csapatkapitány.

A csoport állása:1. Ukrajna 11 pont,2. Magyarország 10 pont,3.Portugália 3 pont,4.Ciprus 0 pont
TOVÁBBI PROGRAM
Szeptember 7., szerda:Ukrajna–Magyarország, Kutná Hora (Csehország)
Szeptember 10., szombat:Magyarország–Portugália, Békéscsaba

A NŐI RÖPLABDA-VÁLOGATOTT KERETE
Feladók:
Bagyinka Fanni (Békéscsaba), Berkó Liliána (MTK), Fábián Fanny (Vasas)
Nyitásfogadók:Kiss Gréta (Szent Benedek RA), Szakmáry Gréta (Cuneo Granda Volley – Olaszország), Szedmák Réka (Kaposvár), Szűcs Kinga (VBC Casalmaggiore – Olaszország), Török Kata (Vasas), Vezsenyi Adrienn (Vasas)
Átlók:Németh Anett (SC Potsdam – Németország), Petőváry Panni (Újpest)
Centerek:Bodovics Hanna (Kaposvár), Gyimes Zsófia (Kaposvár), Kilyénfalvi Zsófia (MTK), Kump Alíz (Vasas), Papp Orsolya (Vasas), Pintér Andrea (Békéscsaba)
Liberók:Juhár Dalma (Vasas), Tóth Fruzsina (Nyíregyháza)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik