Röplabda: „Görbicz Anita miatt választottam a mezszámomat”

Vágólapra másolva!
2021.12.10. 13:39
null
Molcsányi Rita (Fotó: Imre György/Békés Megyei Hírlap)
A békéscsabai női röplabdacsapat liberója, a sportág ikonja, Molcsányi Rita 2006-ban, azaz 13 évesen játszott először felnőtt bajnoki mérkőzést, s az elmúlt 15 évben is kitartott szülővárosa és klubja mellett. Az ötszörös bajnok, kétszeres MEVZA- és Magyar Kupa-győztes sportoló az Origónak adott interjújában elárulta, mi terelte a röplabda felé, és példaképéről, Görbicz Anitáról is beszélt.

Molcsányi Rita elmondta, gyerekkorában egy rajzfilmben ismerkedett meg a röplabdával, s annak hatására próbálta ki a sportágat is.

„A Mila, a szupersztár volt ez a mese. A testvéremmel és a szomszéd lánnyal állandóan ezt néztük, mert ebben a rajzfilmben a főhős röplabdázott. Aztán kimentünk az udvarra és megpróbáltuk megcsinálni azt, amit a tévében láttunk.”

Ezzel egy időben az iskolában éppen röplabdára toborozták a gyerekeket, így szerinte a sorsa elrendeltetett volt. Kislányként sok sportközvetítést nézett, azt is elárulta, ki volt a példaképe.

„Rengeteg sportközvetítést néztünk meg a tévében, s minden érdekelt. A mezszámomat is azért választottam, mert az a sportoló, akire felnéztem, s akit példaképnek tartottam is ezt viselte. Görbicz Anita volt az.”

Bár sokak szerint ő a magyar női röplabdázás Görbicz Anitája, Molcsányi nem így gondolja.

„Messze vagyok én ettől. A két sportágat – a röplabdát és a kézilabdát – idehaza amúgy sem lehet összehasonlítani. Mi sokkal kevésbé vagyunk ismertek, népszerűek, nem vagyunk annyira szem előtt, mint a kézilabdázók. Nyilván ez nem túl jó. Talán az a baj, hogy a röplabda bonyolultabb sportág, sok szabály van, amit az emberek nem ismernek annyira. Ha valaki bejön az utcáról, nem biztos, hogy azonnal megérti ezt a játékot.”

A teljes interjút IDE KATTINTVA tekinthetik meg!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik