Férfi röplabda BL: szoros lett a Barcika debütáló meccse

Vágólapra másolva!
2018.10.08. 21:44
null
A Kazincbarcika állta a sarat görög vendége ellen (Fotó: Koncz György)
Ugyan vezetett is, öt játszmában kikapott a Kazincbarcika az európai elitsorozat selejtezőjének első mérkőzésén, ám így is ponttal utazik a visszavágóra.

„Csodálatos, csodálatos” – lelkendezett egy érezhetően nem szomjas, ám annál elszántabb barcikai szurkoló, miközben a helyét kereste a nyíregyházi Continental Arénában. Kicsit így volt ezzel Vegyész RC Kazincbarcikai is – mármint kereste a helyét a hatalmas csarnokban, hiszen története első Bajnokok Ligája-mérkőzését az előírások miatt nem vívhatta hazai pályán a görög PAOK Thesszaloniki ellen.

Amióta BL-nek nevezik a sorozatot, nemhogy a Vegyész, semelyik magyar férfi röplabdacsapat nem szerepelt az elitsorozatban, így a nyár óta Marek Kardos vezette együttes már a kezdés előtt történelmet írt.

„Nemcsak tapasztalatot akarunk szerezni, igenis győzni szeretnénk” – fogadkozott még a selejtező 1. fordulójának első összecsapása előtt Szabó Dávid csapatkapitány jelezve, a szimpatikus vesztes helyett az akármilyen győztes szerepére törnek.

Az első másfél játszmában aztán inkább a barcikaiak idegessége, semmint elszántsága mutatkozott meg. Az első szett két legszebb mentése ugyan a magyarokhoz kötődött – Németh Szabolcs a zsűriasztal fölül, a venezuelai Carlos Páez pedig a háló alatt átfutva, játszmalabdánál kanalazott vissza veszettnek látszó labdát –, ám a pontversenyben a görög csapat volt a jobb. A kazincbarcikai sánc nem állt össze, a PAOK stabilan hozta az alapjátékát, és jól olvasta a magyarok megoldásait. A játékosként kétszer is BL négyes döntőbe jutó Kardos 8:4-es és 16:11-es hátrányban igyekezett pontokat érő tanácsokkal ellátni a tanítványokat, de fél óra alatt a vendégeké lett a játszma.

A második szett közepétől fordult a kocka, szinte talpra ugrott a szurkolósereg, amikor a hazaiak 14:9-es hátrányból 16:15-re fordítottak. A játszmahajrában újoncot meghazudtoló higgadtsággal röplabdázott a Kardos-csapat, amely Banai Máté remek megoldásaival is egyenlített. Aztán fordított: a harmadik felvonás hajrájában a nehéz labdákat megoldották Szabó Dávid és társai, a könnyebbeket viszont elrontották, ám a hatodik játszmalabdánál nem hibáztak, így a szusszanásnyi szünetben vidáman ropták a szirtakit a barcikai szurkolók.

A görögök gyors egyenlítéssel bizonyították, nem eszik olyan forrón a kását, a Kazincbarcika pedig az ötödik szett csupaszív játékával, hogy magyar csapatnak is oszthatnak lapot az európai porondon.

Igaz, nem nyerőt – a roppant kiélezett csatában a PAOK győzött, de a Vegyész így is ponttal utazik az október 17-i visszavágóra.

És ez már-már csodálatos.

RÖPLABDA
FÉRFI BAJNOKOK LIGÁJA
SELEJTEZŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA–PAOK THESSZALONIKI (görög) 2:3
(–18, 25, 28, –19, –13)
Nyíregyháza, 800
néző. V: Ovuka (bosnyák), Nastase (román)
KAZINCBARCIKA:
PÁEZ 2, NÉMETH SZ. 18, Juhász P. 10, Szabó D. 18, Blázsovics 14, BANAI 18. Csere: Gebhardt Á. (liberó), Toronyai, Milev 2, Macko. Edző: Marek Kardos
PAOK:
Shafranovich 14, I. MÁRQUEZ 11, CURITSZ 26, Gkortszaniuk 17, TAKURIDISZ 15, Filippov 3. Csere: Konsztantinidisz (liberó), Okolics 6, Gatszisz, Butosz, Efraimidisz. Edző: Sergiu Stancu
Az eredmény alakulása. 1. játszma:
3:5, 8:12, 11:17, 14:21, 16:24. 2. játszma: 0:2, 3:7, 9:14, 16:15, 21:23, 24:23. 3. játszma: 2:0, 3:4, 9:12, 17:17, 24:22. 4. játszma: 1:5, 5:8, 11:11, 14:18, 19:24. 5. játszma: 0:2, 4:3, 7:8, 13:13
MESTERMÉRLEG
Marek Kardos: –
Kicsit szomorú vagyok a vereség miatt, de a teljesítményünk nagyon rendben volt, jobb ment, mint a Pénzügyőr elleni bajnokin. Két hibával többet követtünk el az ötödik szettben, nem éltünk két eséllyel, és olyan tapasztalt csapat ellen, mint a PAOK, ez nem fér bele. Büszke vagyok a csapatra és a szurkolókra is, akik elutaztak is Kazincbarcikáról. Görögországban teher nélkül játszunk majd.
Sergiu Stancu: –
Tudtam, hogy nehéz meccs vár ránk, hiszen tapasztalt játékosok szerepelnek a Kazincbarcikában, Németh Szabolcsot, Szabó Dávidot és Vlado Milevet is ismertük. Tettünk egy lépést a továbbjutás felé, de a visszavágón sem lesz könnyű dolgunk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik