Akkorát fordított, mint az MU a Bayern ellen

Vágólapra másolva!
2016.08.11. 00:28
null
Ucsimura Kóhei és az ezüstérmes Oleh Vernyajev (Fotó: Reuters)
A torna Szent Grálja az egyéni összetett olimpiai bajnoki cím. Megszerezni is nehéz, nemhogy megvédeni – 1972 óta senkinek sem sikerült, akkor a csodálatos japán versenyző, Kato Szavao tudta visszaverni a trónkövetelőket. Azóta senki. Most egy másik csodálatos japán versenyző, Ucsimura Kóhei próbálkozott, sikerrel – megnyerte az olimpiai aranyat az ukrán Oleh Vernyajev és a brit Max Whitlock előtt. Fordított egy akkorát, mint a Manchester United az 1999-es BL-döntőben a Bayern ellen, már hogy futballhasonlattal éljünk. Az utóbbi évek legemlékezetesebb tornakrimije volt.

Oleh Vernyajev leugrik a nyújtóról, és tisztában van vele, hogy bele kellene állnia. Elszökken. Az ukránok ijedten a szájuk elé kapják a kezüket. A japánok szorítják a széküket. Vernyajev hergeli a közönséget, gyerünk, gyerünk, tomboljatok! Ucsimura meredten nézi az eredményjelzőt. Megjelenik a pontszám. Az ukránok felhördülnek és fütyülnek, az Olimpiai Aréna mind a négy oldalán. A japánok az egyik felső sarokban ölelkeznek.

Ucsimura maradt a férfi torna uralkodója. Hajszálon múlott.

„Kóhei király" jelenség. Olyannyira elegáns, hogy a fogadására még a szerek is csokornyakkendőt kötnek, a legszebb, legtisztább tornahagyományokat képviseli. Nem kizárólag akrobata, szenzációs, sokoldalú, méltán közönségkedvenc tornász. Összetettben szinte verhetetlen, a szerspecialisták érájában nem sok hozzá hasonló, valódi hatszeres világklasszis van.

 

ŐK VÉDTÉK MEG EGYÉNI ÖSSZETETT CÍMÜKET
Alberto Braglia Olaszország 1908,1912
Viktor Csukarin Szovjetunió 1956,1960
Kato Szavao Japán 1968, 1972
Ucsimura Kóhei Japán 2012, 2016

Mondjuk az ukrán Oleh Vernyajev, aki a címvédést megakadályozni jött, pont ezek közé tartozik. Két szer után Ucsimura, a brit Max Whitlock és Vernyajev között minimális a különbség. Aztán Ucsimura gyűrűn nem annyira erős, Vernyajev előz, majd az ugrás után is elöl marad. Az ukránok vérszagot éreznek, a gigantikus csarnok négy oldaláról visszhangzik az ordításuk. Aranyat akarnak.

Két szer még, az egyik a nyújtó, amelyen Ucsimura képes fordítani. Vernyajev – aki az előzetes esélylatolgatások alapján a legjobb nehézségi kiinduló pontszámú gyakorlatokkal rendelkezik – előnye négy tized. Elég lesz-e?

Vernyajev előtt hatalmas feladat, óriási a nyomás, ráadásul nyomasztó lehet a tény, amivel tisztában van: Ucsimura igazán nagy versenyen összetettben 2008 óta legyőzhetetlen. Pekingben kikapott, azóta nyert egy olimpiát és hat világbajnoki címet.

Sikerül-e levadászni a királyt?

Az utolsó előtti forgásban Ucsimurának nem várt nehézség: a brazil Sérgio Sasaki éppen akkor tornázik, így előbb őrjöngés, aztán füttyszó, mert a drukkerhad kevesli a pontszámot. Ki kell zárni, meg sem szabad hallani. Elszökken a leérkezésből, hiba! 0.901 Vernyajev előnye az utolsó szer előtt, az aranyéremért küzdőknek ez a nyújtó.

Az egész verseny utolsó két gyakorlata az övék. Előbb Ucsimura, aztán Vernyajev.

Ucsimura. A nyújtó világbajnoka. A 2008 óta összetettben legyőzhetetlen. A tornakirály. Nem eshet le. Nem hibázhat semmit. Nem is hibázik. 15.800, úgy áll bele a leugrásba, mintha beleverték volna a szőnyegbe. Vernyajevnek gyengébb szere ez, de elég lenne 14.899.

Leugrik és elszökken.

A többit már tudják.

RIO 2016
TORNA
FÉRFIAK, EGYÉNI ÖSSZETETT

1. Ucsimura Kóhei (Japán) 92.365
2. Oleh Vernyajev (Ukrajna) 92.266
3. Max Whitlock (Nagy-Britannia) 90.641
4. David Beljavszkij (Oroszország) 90.498
5. Lin Csao-pan (Kína) 90.230
6. Teng Su-ti (Kína) 90.130

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik