Rio 2016: eddig bírta az orosz, beszólt Phelpséknek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.12. 14:38
Egyre nagyobb viszály alakul ki az amerikai és az orosz úszók között a riói olimpián. A beszólogatás Lilly Kinggel kezdődött, aki odaszúrt Julija Jefimovának, majd nem sokkal később King mögött felsorakoztak honfitársai – köztük Michael Phelps – is. Most Jefimova is megszólalt.

Mint ismert, Lilly King nyerte a 100 méteres női mellúszást, mögötte az orosz Julija Jefimova végzett, akinek sikerét sokan nem fogadják el, miután az orosz először 2014-ben, azt követően 2016 márciusában is megbukott a doppingteszten, ám a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) megszüntette az úszóval szemben elrendelt versenytilalmat, így Jefimova elindulhatott a riói olimpián. Lilly King nyerte a 100 méteres női mellúszást, mögötte az orosz Julija Jefimova végzett, akinek sikerét sokan nem fogadják el, miután az orosz először 2014-ben, azt követően 2016 márciusában is megbukott a doppingteszten, ám a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) megszüntette az úszóval szemben elrendelt versenytilalmat, így Jefimova elindulhatott a riói olimpián.

King a finálé előtt és után is beszólt riválisának, sőt, szó szerint csalónak nevezte Jefimovát.

Nem sokkal később Michael Phelps kiállt honfitársa mellett (azóta ráadásul jó néhány amerikai úszó csatlakozott a doppingellenes kezdeményezéshez).

Jefimova kezdetben nem akart reagálni az elhangzott vádakra, de eddig bírta. Amikor az újságírók Lilly King neki szegezett vádjairól kérdezték, Jefimova sokat sejtetően felelt.

„És akkor King mégis mit mondana Michael Phelpsről?” – utalt Jefimova arra, hogy Phelpsről 2009-ben több fénykép is készült, amelyeken marihuánát szív, ami miatt az úszószövetség el is tiltotta néhány hónapra, majd 2014-ben ismét az amerikaitól volt hangos a sajtó, miután (karrierje során másodszor) ittas vezetésért letartóztatták – amiért újabb eltiltást kapott.

„Én nem doppingoltam, nem használtam semmit sem azért, hogy a teljesítményem növeljem, ugyanakkor tudom, sokak kerültek már hasonló helyzetbe, vagy azért, mert nem is tudtak róla, vagy pedig azért, mert hülyék vagy naivak voltak.”

„Mindenkinek kell adni egy második esélyt. Ha ittasan vezetsz és elkapnak, megbírságolnak, nem veszik el rögtön a jogosítványod egy életre, és nem is kerülsz örökre börtönbe. Elmondtam, beláttam, egy alkalommal hibáztam, de rengeteg ehhez hasonló eset történik a világban, köztük az Egyesült Államokban is. Ami ezek után történt, nem az én hibám. Nekem igazam volt, amit be is bizonyítottam a bíróság előtt, felmentettek. Ezek után nem hinném, hogy a továbbiakban is magyarázkodnom kellene a történtekkel kapcsolatban.”

„Két amerikai van, akinek adok a szavára – két edző, Jon Urbanchek és Dave Salo –, hogy rajtuk kívül ki mit mond, egyszerűen hidegen hagy.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik