Sébastien Loeb begyűjtötte a rekordot érő ötödik győzelmet

HARANGI LÁSZLÓHARANGI LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2008.01.27. 16:08
Sébastien Loeb (Citroën C4 WRC) győzelmével zárult a 76. Monte-Carlo-rali. Ez a címvédő számára egy újabb rekordot jelent, ennyiszer ugyanis még senki nem tudott győzni a hercegség versenyén. Daniel Sordo (Citroën C4 WRC) tegnapi kiesésével a négyszeres világbajnok mögött a második helyen zárt a finn Mikko Hirvonen (Ford Focus WRC). Az ausztrál Chris Atkinson (Subaru Impreza WRC) és a Stobart belga versenyzője, Francois Duval (Ford Focus WRC) óriási csatát vívtak a dobogó harmadik fokáért, a párharcból végül a Subaru-pilóta jött ki győztesen.
Sébastien Loeb futamgyőzelmével indult a 2008-s rali vb
Reuters
Sébastien Loeb futamgyőzelmével indult a 2008-s rali vb
Sébastien Loeb futamgyőzelmével indult a 2008-s rali vb
Reuters
Sébastien Loeb futamgyőzelmével indult a 2008-s rali vb

A címvédő Sébastien Loeböt semmi nem veszélyeztette abban, hogy elveszítse vezető pozícióját. A négyszeres világbajnok, aki egyébként kis híján elgázolt egy pályabírót a futamon, vasárnap már nem kockáztatott, és csak a biztonságra törekedve autózott.

A regnáló vb-győztes pályafutása harminchetedik győzelmét szerezte, amely egyben rekord is, hiszen ötször még senki nem tudott győzni Monte-Carlóban.

Bár a tegnap kiesett második Daniel Sordo, és a finn Jari-Matti Latvala is folytatták ma a versenyt, egyikük sem tudott már pontszerző hely közelébe kerülni.

Sordo motorhibája miatt így Mikko Hirvonen örökölte a második helyet, az idénynyitót tehát nyolc ponttal zárta a fiatal tehetség.

A harmadik helyért óriási csatát vívott egymással a Subaru ausztrál pilótája, Chris Atkinson, és a belga Francois Duval. A párharc végül a Formula-1-es pályán tartott szuperspeciálon dőlt el: a csatából Atkinson jött ki győztesen, azonban ez mindkét pilóta számára remek eredmény.

A többször szakaszgyőztes Duvalt csak erre a futamra szerződtette a Stobart, azonban négy pilótájukból ő teljesített a legjobban, ráadásul 0,9 másodpercen múlott, hogy dobogós lett. A belga versenyző célja éppen az volt, hogy megmutassa, a jövőben is számíthat rá a csapat.

Atkinson harmadik és Petter Solberg ötödik helyével a Subaru jó versenyt zárt. David Richards csapatfőnök a top ötöt célozta meg a régi autóval. A verseny alatt egyébként Markko Märtin Szardínia szigetén tesztelte az új Imprezát, több mint 1000 kilométeren keresztül.

A Subaru tehát annak ellenére, hogy kettéosztotta erőforrásait az új autó miatt, az utóbbi idők legjobb eredményét érte el a 2008-as Monte-Carlo-ralin.

A világbajnokság következő futama a Svéd Rali, amelyet február 8-10. között rendeznek. A svédországi viadalt az utóbbi két évben a már visszavonult Marcus Grönholm nyerte, de 2005-ben Petter Solberg is aratott már diadalt a jelenlegi mezőnyből.

Sébastien Loeb 2004-ben a rali történetében egyedüli nem skandinávként állhatott a dobogó tetején a havas verseny végén.

A viadalon rajthoz állt magyar páros, Holczer Dániel és Markó Tibor (Honda Civic) a 34. helyen zárták a futamot.

76. MONTE-CARLO-RALI, A VILÁGBAJNOKSÁG ELSŐ FUTAMA

VÉGEREDMÉNY (19 SZAKASZ, 365,09 VERSENYKILOMÉTER) - ÉLMEZŐNY:
1. Sébastien Loeb (francia, Citroën C4 WRC) 3:39:17,0 óra
2. Mikko Hirvonen (finn, Ford Focus WRC) + 2:34,4 perc
3. Chris Atkinson (ausztrál, Subaru Impreza WRC) + 2:58,6 perc
4. Francois Duval (belga, Ford Focus WRC) + 2:59,7 perc
5. Petter Solberg (norvég, Subaru Impreza WRC) + 4:40,9 perc
6. Gigi Galli (olasz, Ford Focus WRC) + 8:46,5 perc
7. Jean-Marie Cuoq (francia, Peugeot 307 WRC) + 10:24,8 perc
8. Per-Gunnar Andersson (svéd, Suzuki SX4 WRC) + 11:19,5 perc

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA:

PILÓTÁK:
1. Sébastien Loeb - 10 pont
2. Mikko Hirvonen - 8 pont
3. Chris Atkinson - 6 pont
4. Francois Duval - 5 pont
5. Petter Solberg - 4 pont
6. Gigi Galli - 3 pont
7. Jean-Marie Cuoq - 2 pont
8. Per-Gunnar Anderson - 1 pont

CSAPATOK:
1. Citroën - 11 pont
2. Subaru - 10 pont
3. Ford - 8 pont
4. Stobart Ford - 8 pont
5. Suzuki - 1 pont
6. Munchi’s Ford - 0 pont

VIDEO - Loeb majdnem elgázolt egy pályabírót






Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik