MTI 2013.01.15 13:27 Frissítve: 2015.02.20 01:54

Olaszország: Weisz Árpád lett a rasszizmus elleni harc jelképe

Weisz feliratú mezben vonulnak ki a pályára az Internazionale és a Bologna labdarúgócsapatának játékosai a kedd esti kupamérkőzésen a milánói Giuseppe Meazza Stadionban.

 

A találkozót Weisz Árpád, a Bologna és az Internazionale egykori magyar edzője emlékének szentelik. A Serie A két együttese közös kampányt indított az olasz stadionokban egyre gyakrabban tapasztalható rasszista megnyilvánulások ellen, és az akció jelképévé Weiszt választották, ahogy az a kezdeményezést bemutató sajtótájékoztatón elhangzott.

A kampány ötlete az AC Milan–Pro Patria felkészülési mérkőzés botránya után született. Az olasz negyedosztályban szereplő Pro Patria egy zárt kapus meccset és pénzbüntetést kapott szurkolóinak rasszista megnyilvánulásai miatt. A találkozó félbeszakadt, mert a Milan játékosai levonultak a pályáról.

Az Internazionale–Bologna összecsapás előtt a két klub vezetősége és játékosai megemlékezést tartanak a milánói stadion fogadótermében, ahol Giuliano Pisapia milánói és Virginio Merola bolognai polgármester kicseréli a Weisz feliratú mezt. A megemlékezésen részt vesz a két város sportügyi tanácsosa, a milánói zsidó közösség képviselői és Manno István, milánói magyar főkonzul is.

„Weisz nemcsak a labdarúgásban volt rendkívüli, élete egyetemes üzenet a rasszizmus, idegengyűlölet, diszkrimináció elleni küzdelemről” – hangoztatta Fausto Viviani. A bolognai Viva il Calcio (Éljen a foci) egyesület vezetője bejelentette, hogy Weiszről elnevezett olasz sportdíjat alapítanak a rasszizmusmentes olasz labdarúgásért.

„Kora labdarúgásában Weisz az volt, ami ma Mourinho” – fogalmazott Calo Caliceti, a Bologna sajtófelelőse.

A Weisz nevében indított kampányt több ismert olasz sportújságíró támogatja, köztük Matteo Marani, aki 2007-ben könyvet írt a szakemberről.

Az 1896-ban Solton született Weisz Árpádot a mai napig Olaszország egyik legsikeresebb trénereként tartják számon, a futballelmélet és az olasz edzőszakma úttörőjeként ismert. Weisz a harmincas években először az Internazionale (akkor Ambrosiana), majd a Bologna mestere volt. Ő a legfiatalabb edző, aki bajnokságot nyert Itáliában – 1930-ban 34 évesen az Internazionale kispadján –, emellett minden idők egyik legjobb olasz labdarúgója, Giuseppe Meazza felfedezőjeként is emlegetik.

Az 1938-ban a faji törvények miatt Olaszországból elmenekülő, majd 1944. január 30-án az auschwitzi haláltáborban feleségével és gyermekeivel együtt meghalt Weisz Árpád tiszteletére tavaly januárban a Meazzáról elnevezett milánói stadionban emléktáblát avattak fel.

2021.09.09 10:48:20

Olasz labdarúgás NAGY ZSOLT

Jorginho elképesztő kitartásának köszönhetően minden színtéren az európai futball csúcsára ért.

2021.09.01 22:18:59

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Az Atalanta, a Genoa és a Torino is ügyeskedett az utolsó órákban, nem gyengült az Inter és a Nápoly.

2021.08.16 13:34:24

Olasz labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2021. Nem kamu a kínai tulajdonos költségcsökkentési akcióterve. Ki lesz a következő távozó?

2021.08.13 07:13:51

Olasz labdarúgás CSILLAG PÉTER

Gianluigi Donnarumma ősei nyomában: íme, a világhírű olasz kapusiskola felejthetetlen alakjai.