Vidal-dupla repítette tovább a Juventust

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 20:42
null
Arturo Vidal volt a nyerőember (fotó: Action Images)
Arturo Vidal az első fél órában kétszer is betalált, ezzel a Juventus legyőzte a Laziót az olasz labdarúg-bajnokság (Serie A) 32. fordulójában. A torinói csapat ezzel 11 pontra növelte előnyét a Napolival szemben.

ELŐZMÉNYEK:

Mindkét csapat számára a múlt héten ért véget a nemzetközi kupaszereplés, a Juventus a Bajnokok Ligája, a Lazio pedig az Európa-liga negyeddöntőjét követően esett ki. A torinói csapat a Napoli Milan elleni döntetlenje után egy esetleges győzelemmel már 11 pontosra növelheti előnyét a tabella élén.

Ráadásul presztízsértéke is van az összecsapásnak, mivel a két csapat januárban az Olasz Kupa elődöntőjében is találkozott egymással, és akkor 3–2-es összesítéssel a Lazio lépett tovább.

„Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a Serie A-s csapatok közül ebben a szezonban a Juventus és a Lazio játszotta a legtöbb mérkőzést az európai porondon, és mindeddig az Olasz Kupában is, tehát két olyan együttes találkozik, amely végigfutballozta az évet” – értékelt Antonio Conte, a torinóiak mestere a mérkőzés előtt.

„A futballban nincsenek legyőzhetetlen csapatok, igaz ez ránk, de ugyanez igaz a Juventusra is. A meccsen nekünk nem lesz elég a 100 százalék, legalább 150-et kell nyújtanunk, mivel a Juve a legerősebb együttes a ligában” – mondta Vladimir Petkovic, a Lazio vezetőedzője.

Több hiányzóval neki kellett számolnia, ugyanis eltiltás miatt Giuseppe Biava, Senad Lulic és Stefan Radu, sérülés miatt pedig Cristian Brocchi, André Dias és Bruno Pereirinha nem állhatott rendelkezésére. Conte ilyen szempontból könnyebb helyzetben volt, hiszen Sebastian Giovincón kívül senkit nem kellett nélkülöznie.

A MÉRKŐZÉS:

Aktívan kezdett mindkét csapat, és alig hét perc telt el, amikor a toldozott-foldozott Lazio-védelem máris elkövetett egy hibát. Ez a rutinos Lorik Cana lelkén szárad, aki talán maga sem tudna válaszolni arra, hogy abban a helyzetben miként is próbálta szerelni Mirko Vucsinicset. Az albán játékos mindenesetre lábat talált, jöhetett a jogos tizenegyes. Ezt pedig Arturo Vidal nagyon biztosan bevarrta (0–1).

A korai vezető gól után is lendületben maradt a Juventus, Marchetti kapusnak egyszer még nagyot kellett védenie, amikor Andrea Pirlo szabadrúgása után Vucsinics még belestukkolt a labdába. A másik oldalon Buffon egy (nem túl nehéz) védéssel megúszta az első húsz percet.

A Lazio viszont nem úszta meg egy kapott góllal az első harmincat: ekkor egy passz némi szerencsével került Vidal elé, a középpályás pedig köszönte szépen, és a kifutó Marchetti mellett a hálóba helyezett (0–2). Nagyon nagy bajba kerültek a fővárosiak.

A Juventus első félidei kétgólos vezetése teljesen megérdemelt volt. A torinói csapat mindkét szélen felülmúlta ellenfelét (főleg Asamoah révén), középen pedig a római középpálya nagyon sok párharcot vesztett. Ráadásul Klosét szinte lehetetlen volt megjátszani, az egyetlen veszélyes hazai lehetőség (ha nem számoljuk Lorik Cana hatalmas luftját az ötösön) Candreva "Kígyó térről" eleresztett szabadrúgása volt, amely tényleg meg is dolgoztatta Buffont.

Vidalból viszont úgy tűnik, főváros-specialista lesz, hiszen korábban csak egyszer lőtt két gólt a Serie A-ban, mégpedig a Lazio városi riválisának, az AS Romának egy évvel ezelőtt.

Vladimir Petkovic, a Lazio mestere érezhette, hogy ez így nem mehet tovább, mivel kettőt is cserélt, behozta Edersont, valamint Miroslav Klose mellé második csatárnak Libor Kozakot is. A római csapat bátrabban is játszott a játékrész elején, Ciani fejesénél pedig nagyot kellett védenie Buffonnak is.

A Lazio a folytatásban már nem tudott ilyen lendületesen futballozni, a Juventus sem igazán erőltette a támadásokat a biztos vezetés tudatában. Marchisio előtt ugyan hatalmas lehetőség nyílt a gólszerzésre, de a középpályás óriási helyzetben eltörte a labdát.

A második félidő gyakorlatilag a felejthető (sőt, inkább felejtendő) kategóriába sorolható, a lényegi kérdések az első játékrészben eldőltek. A Juventus biztosan nyert, és ezzel tizenegy pontra növelte előnyét a Napolival szemben.

Cikkünk folyamatosan frissül...

PERCRŐL PERCRE:

90+3. perc: A szépítés sem jön össze a Laziónak! Ederson lendületesen indult meg, Kloséhoz passzolt, akihez visszapattant a labda, de a balösszekötő helyéről, nagy helyzetben kapu mellé lőtt. Ezzel vége is a mérkőzésnek.

90+2. perc: Candreva ezúttal ballal és akcióból lőtt kapura, de ez is jócskán a léc fölött szállt el.

90. perc: Három percet hosszabbít a játékvezető. Nagyon leült a mérkőzés a második félidőre.

89. perc: Marchisiót váltja Giaccherini.

88. perc: Ederson mellel készítette le a labdát Gonzáleznek, ő viszont csúnyán kapu fölé lőtt.

87. perc: Lejön Vucsinics, érkezik Quagliarella.

86. perc: Pogba nagyon szabadon kapta a labdát a balösszekötő helyén, besétált a tizenhatoson belülre, majd bűnrossz lövést küldött kapu mellé.

83. perc: Ederson hatalmas sprinttel tört be a tizenhatoson belülre a jobbösszekötő helyén, de a vele visszaloholó Pogba végül el tudta kotorni előle a labdát. A cserejátékos büntetőt szeretett volna, de ezért nem járt...

77. perc: Egy nagy bedobásra hasonlóan nagy lendülettel érkezett Ciani, de nem tudta irányítani a fejest, amely a kaputól méterekre gurult ki az alapvonalon túlra.

71. perc: Onazinak készítettek le egy labdát, de a középpályás lábáról leperdült a lövés, és messze a kapu mellett szállt el.

68. perc: Az utolsó hazai csere: Ledesma helyére Crecco állt be.

67. perc: Lichtsteiner helyét Padoin vette át.

64. perc: Szöglet után Ederson lövése pattant le a védőkről.

63. perc: Pirlo laposan passzolt be középen egy szabadrúgást, a labda végül a gyorsan kivetődő Marchetti zsákmánya lett.

57. perc: Candreva emlékeiben még élénken élt az első félidei jól sikerült szabadrúgása, mert most ugyanolyan messziről próbálkozott, ezúttal azonban méterekkel célt is tévesztett.

56. perc: Mit hagyott ki Marchisio?! Pirlo szabadrúgását Marchetti csak kiütni tudta, a tisztán érkező középpályás viszont úgy törte el a labdát, hogy az elment a léc fölött.

53. perc: Ciani ezúttal Vidallal kakaskodott egy kicsit, végül a középhátvéd kapott sárgát.

50. perc: Egy szögletvariáció végén Ciani fejelt nagy erővel 12 méterről, Buffon bravúrral hárított.

46. perc: Elkezdődött a második félidő. Vladimir Petkovic kettőt cserélt, beállt Ederson és Kozak.

45+2. perc: Vége a játékrésznek.

45. perc: Két perc lesz a ráadás.

42. perc: Asamoah nagyon aktív a bal oldalon, visszatett labdáját Pogba 18 méterről Marchetti kezeibe tekerte.

41. perc: Peluso állította meg Maurit, ő is besárgult. A szabadrúgást Candreva jó 35 méterről szúrta kapura, Buffonnak bizony kapaszkodnia kellett, hogy oldalra üsse a labdát.

38. perc: Szerencsére nincs szükség cserére, a középhátvéd visszatért.

37. perc: Pogba esett rá véletlenül Ciani lábára, a védőnek nagy fájdalmai vannak...

35. perc: Vucsinics osztott ki remek passzt Marchisiónak, a középpályás a tizenhatosról lőtt, és a labda Cana lábát is érintve került kevéssel a bal sarok mellé.

33. perc: A Lazio bajnokin utoljára 2003 decemberében győzte le a Juventust, a látottak alapján valószínűtlen, hogy ez a hosszú, rossz sorozat most szakadna meg...

28. perc: Növelte előnyét a Juventus! Újra Vidal volt a gólszerző, akihez Cianiról pattant oda a labda, és a középpályás a kifutó Marchetti mellett a hálóba helyezett. 0–2

27. perc: Romokban a Lazio védelme, Vidal egy csel után tíz méterről lőtt, ám Ciani bátor bevetődéssel mentett.

25. perc: Cana helyrehozhatta volna a hibáját, ám egy szögletnél az ötösön egyedül maradva hatalmas lyukat rúgott...

22. perc: Pirlo tért ölelő átadása után Asamoah remekül vette át a labdát, ám túlságosan önzetlen volt, és emiatt oda lett a helyzet.

20. perc: Pirlo szabadrúgása után a szorongatott helyzetben lévő Vucsinics stukkolt bele a labdába, Marchetti reflexmozdulattal kiütötte a labdát.

17. perc: Ledesma beadása után Stankevicius bravúros mozdulattal pörgetett, ám a labda kapu fölé szállt. Ugyanebben a percben Lichtsteiner remek beadása után Marchisio állítgatás nélkül lőtt, de a Lazio szerencséjére Canát találta telibe.

16. perc: Onazi a balösszekötő helyén kapott remek labdát, de kiszorított helyzetből csak a lelátóra tudott bombázni.

14. perc: Vidal a gólszerzők után a sárga laposok közé is feliratkozott, Cianinak csúszott oda.

8. perc: Vezet a Juventus! Vidal magabiztosan vágta a jobb sarokba a büntetőt. 0–1

7. perc: Tizenegyeshez jut a Juventus! Vucsinicset buktatta Cana, ezért sárga lapot is kapott.

3. perc: Hernánes 20 méteres lövését szép vetődéssel fogta Buffon.

2. perc: Szép torinói szögletvariáció végén Pogba lőtt, a labda viszont szögletre vágódott a tömörülő hazai védőkről.

1. perc: A Lazio kezdte a mérkőzést.

LAZIO–JUVENTUS 0–2(0-2)
Róma, Stadio Olimpico, játékvezető: Antonio Giannoccaro
Lazio:
Marchetti – A. González, Ciani, Cana, Stankevicius – Candreva, Onazi, Ledesma (Crecco, 68.), Hernánes (Kozak, 46.), Mauri (Ederson, 46.) – Klose.
Vezetőedző: Vladimir Petkovic.
Juventus: Buffon – Barzagli, Bonucci, Peluso – Lichtsteiner (Padoin, 67.), Vidal, Pirlo, Pogba, Asamoah – Marchisio (Giaccherini, 89.) – Vucsinics (Quagliarella, 87.).
Vezetőedző: Antonio Conte.
Gólszerző:
Vidal (8. – 11-esből, 28.)
Sárga lap:
Cana (7.), Ciani (53.), ill. Vidal (14.), Peluso (41.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik