Járt-e Fatimában a „nagykabátban született" Mourinho a derbi előtt?

Vágólapra másolva!
2008.09.28. 11:32
Majdnem minden a vasárnapi esti Milan–Inter derbiről szól Olaszországban, az ősz talán legnagyobb érdeklődésre számot tartó mérkőzése előtt ezer- és ezerféle módon próbálják az újságok latolgatni az esélyeket, összehasonlítani a csapatokat. Az összevetésből nem maradhatnak ki az edzők sem, Carlo Ancelottit és José Mourinhót a Gazzetta dello Sport vette górcső alá, nem csak sportszakmai szempontok alapján. Ebből idézünk.
Mourinho (balra) itt még a Chelsea edzőjeként beszélget Ancelottival
Fotó: Action Images
Mourinho (balra) itt még a Chelsea edzőjeként beszélget Ancelottival
Mourinho (balra) itt még a Chelsea edzőjeként beszélget Ancelottival
Fotó: Action Images
Mourinho (balra) itt még a Chelsea edzőjeként beszélget Ancelottival

Kommunikáció – Mourinho egy igazi debattőr. Összeveszik Fergussonnal, Wengerrel, Benítezzel, Ranierivel, Cruyffal, ha kell. Gyakran csak válaszol, sokszor viszont ő támad. Miközben Mourinho vitagyűjteménye egyre bővül, Ancelotti aktivitása meglehetősen gyérnek mondható ezen a területen.

Család – Mourinho a Comói-tó partján vett magának házat, de amikor csak teheti, visszahúzódik setubali, testőrök által védett birtokára.
Az Ancelotti família (két gyereke van, ugyanúgy, mint Mourinhónak) Felegarában él, és a Milan edzője nap mint nap ingázik. Ha úgy adódik, esetenként Milanellóban alszik, mint mondja, neki így kényelmesebb.

Ruhásszekrény, körülmények – Ami a ruházkodást illeti, nem állítható, hogy Ancelotti elvész a részletekben. Ha nem a Milan formaöltényét viseli, általában bőrdzseki van rajta V nyakú pólóval. Mourinho ellenben úgy tűnik, mindig maga a megtestesült elegancia, olyan, mintha nagykabátban született volna. Az angol újságok ennek ellenére egyszer lefotózták melegítőben és egy rapper stílusú gyapjúsapkában, épp amikor kétségbeesetten indult Leya nevű kutyája keresésére Londonban.

Státusszimbólumok – Ancelottinak három masztiffja van, neki is volt már gondja a kutyákkal. A legenda szerint egyik házőrzőjét el kellett ajándékoznia, mert pont azokat harapta meg, akiktől enni kapott. Még mondják, hogy amilyen a kutya, olyan a gazdája…
Ami az órákat és az autókat illeti, Ancelotti egy Berlusconitól kapott, Milan-címeres Rolexet hord, és céges Audit vezet. Mourinhónak alkalmanként 213 ezer eurós luxusóra van a csuklóján, garázsában pedig Ferrari Scaglietti áll. Ennek ellenére a Special One rendszeresen hangoztatja, hogy az ő egyetlen igazi autója egy öreg kabrió Volvo… Hiszi a piszi.

Stílus – Mourinho nagy botrányt kavart, amikor egy alkalommal helyettesét küldte a sajtótájékoztatóra, de Angliában is szívesen adott szereplési lehetőséget munkatársainak. Ancelotti csak egyszer, egy luganói barátságos meccsen elszenvedett zakó után mondta le a sajtótájékoztatót, inkább csodálkozást, mint botrányt keltve.
A meccsek alatt Mourinho folyamatosan jegyzetel, Ancelotti nem, ezt meghagyja kollégájának, Filippo Gallinak, az olasz a mérkőzések alatt folyamatosan rózsafüzérgyűrűt szorongat. Mourinho is vallásos, elmondások alapján időről időre feltűnik a világhírű portugál zarándokhelyen, Fatimában, de azon felháborodik, ha azt mondják, a fontos meccsek előtt kér ily módon segítséget.

Eddigi találkozásaik – Mourinho és Ancelotti eddig három barátságos meccsen és egy európai Szuperkupán találkozott. A mérleg: két Ancelotti-siker, egy döntetlen és egy José-győzelem. A 2003-as európai Szuperkupa döntőjében Ancelotti és a Milan épp annak a Sevcsenkónak a góljával nyert Mourinho és a Porto ellen, aki aztán a portugálnál szinte folyamatosan a padon ült a Chelsea-nél. Más kérdés, hogy most ugyanezt teszi Ancelottinál Milánóban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik