Az Úr futballistája – a brazil csillag Kaká útja az Aranylabdáig

TÓTH CSABATÓTH CSABA
Vágólapra másolva!
2007.12.03. 08:06
Ricardo Izecson dos Santos Leite. Kaká művésznéven milliók példaképe, a brazil nép valóságos idolja. A mélyen vallásos, végtelenül szerény, bámulatosan könnyed játékstílusáról ismert futballista a jelenlegi labdarúgás egyik legsikeresebb játékosa. Világbajnoknak, Bajnokok Ligája-győztesnek, olasz bajnoknak és immár aranylabdásnak mondhatja magát 25 évesen. A 2007-ben BL-t nyerő és BL-gólkirályi címig jutó sztárt a legtöbb szakember a földkerekség legjobb labdarúgójának tartja manapság. Derítsünk fényt arra, mi lehet a „Fehér Pelé” diadalmenetének titka, mi áll a Kaká-mítosz hátterében!
Kaká egyik régi álma teljesült be december másodikán
Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Kaká egyik régi álma teljesült be december másodikán
Kaká egyik régi álma teljesült be december másodikán
Reuters, ALESSANDRO GAROFALO
Kaká egyik régi álma teljesült be december másodikán

Mérnök helyett labdazsonglőr

A friss aranylabdás életútja nem az a tipikus népmesébe illő történet, mint sok brazil futballsztáré, például Ronaldóé vagy Peléé.

Kaká nem riói vagy Sao Pauló-i nyomornegyedben nőtt fel, hanem jómódú fővárosi középosztálybeli családból származik, mérnök és tanár szülők gyermeke.

Nyolcéves korában kezdett rendszeresen futballozni a Sao Paulo FC egyesületénél.

Bár apja titkon mérnököt szeretett volna faragni belőle, a fiatal Ricardo 15 évesen tudatta szüleivel, futballista szeretne lenni.

Ehhez az első lépés egy Sao Pauló-i szerződés aláírása volt. Az utánpótláscsapatban edződő Kakát a brazil klub 2000-ben aztán felkínálta a török Gaziantepspornak.

Az észak-török klub vezetői valószínűleg életük legrosszabb döntését hozták meg azzal, hogy nem szerződtették a 18 éves tehetséget. Sokallták ugyanis a játékos 1,5 millió dolláros vételárát…

Isten érintése

2000 szeptemberében aztán majdnem kerékbe tört „Ricky” karrierje, azelőtt, hogy elkezdődhetett volna: nagyszülei úszómedencéjénél ugyanis balesetet szenvedett, egy szerencsétlen esés következtében gerinccsigolyáját törte. Az orvosok a felépülésében is kételkedtek, de a mélyen vallásos családból származó Kaká Isten segítségével, csodával határos módon három hónap alatt visszanyerte egészségét.

Felépülése után teljesen más szemmel nézte a világot. "A hit! Isten! Jézus! Ők mentettek meg, mert céljuk lehet velem" – vélte Kaká. 18 éves korától fogva azután a Mindenhatónak szentelte életét, s hite azóta mindig átsegítette a nehéz akadályokon.

A Sao Paulo felnőttcsapatában mutatott fantasztikus formáját (2001: 27 meccs, 12 gól, 2002: 22 meccs, 10 gól) látva Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány a brazil válogatott világbajnoki keretébe is behívta a játékost. A 2002-es vb-n nem kapott kulcsszerepet –19 percet játszott –, de szemtelenül fiatalon, 20 évesen világbajnoknak mondhatta magát.

Még gerincsérülése után állított fel magának egy tízpontos listát, amelynek végén egy európai élklubhoz való szerződés szerepelt. 2003-ban aztán kipipálhatta listája mind a tíz pontját, beteljesült ugyanis nagy álma, egy olasz nagyklub, az AC Milan szerződtette nyolc és fél millió euróért.

A SAO PAULÓI IDŐSZAK



Új világklasszis születik

RICARDO IZECSON DOS SANTOS LEITE

NÉVJEGY
Becenév: Kaká
Születési időpont: 1982 április 22.
Születési hely: Brazíliaváros
Magasság: 183 cm
Súly: 73 kg
Klubja: AC Milan (olasz)
Posztja: támadó középpályás
JÁTÉKOSPÁLYAFUTÁS
IDŐSZAK KLUB MECCS (GÓL)
1999-2003 Sao Paulo FC 59 (23)
2003- AC Milan 140 (46)
2002- brazil válogatott 54 (19)
KEDVENCEK
Kedvenc könyv: Biblia
Kedvenc ital: víz
Kedvenc színész: Julia Roberts és Tom Hanks
Kedvenc zene: gospel
Kedvenc hobbi: tenisz, mozi, videójátékok
Olaszországban hamar sikerült beilleszkednie, az új kontinensen is igazi családra talált: az AC Milan egyesületére. A csapatnál egy hónapra volt szüksége ahhoz, hogy beverekedje magát a kezdő tizenegybe. Első szezonjában 30 meccsen 10 gólt szerzett és olasz bajnoki címet nyert. A Gazzetta dello Sport sportnapilap az év Serie A-játékosának választotta, a rangsorban 7,69-es átlagával a későbbi aranylabdás Nedvedet is megelőzte.

Kaká minden találata után az égre mutatott, köszönetét kifejezve Istennek, a szezon végi fieszta során pedig „Jézushoz tartozom” feliratú pólóban ünnepelt. „Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít” – szólt Kaká ars poeticája.

A következő szezonban a BL-ben és a bajnokságban is az ezüstéremmel kellett megelégednie, viszont három éves jegyesség után 2005 decemberében feleségül vehette szerelmét, Caroline Celicót, akivel azóta is boldog házasságban élnek. A 2006-os világbajnokságon hiába volt egyértelműen a brazilok legjobbja, a lélektelenül focizó dél-amerikaiak a negyeddöntőben búcsúztak a későbbi ezüstérmes franciák ellen.

Az igazi kiugrást a 2006-07-es szezon hozta meg Kaká számára. Sevcsenko távozása után az eddiginél támadóbb szerepkörben, visszavont csatárként kellett megállnia a helyét, s a kezdeti nehézségek után a Milan igazi gyilkos fegyverévé vált a klasszis. Az Anderlecht elleni fantasztikus mesterhármasa, és a Celtic elleni negyeddöntő-visszavágó hosszabbításában, emlékezetes szóló után szerzett, mindent eldöntő találata élményszámba ment.

Az elődöntőben pedig a Manchester United ellen szerzett három góljával a futball történelemkönyvének aranybetűs lapjaira is beírta magát. Bár a győztes fináléban a Liverpool ellen gólt nem szerzett, viszont az ő álompassza után döntötte el a meccset a rutinos Filippo Inzaghi. A legutóbbi BL-sorozatban végül 10 találattal hódította el a gólkirályi címet a brazil sztár.

Kaká játékstílusában sokak szerint egyaránt megvan Zidane eleganciája, Platini helyzetfelismerése és Pelé rafinériája, sikerének egyik titka lehet, hogy a brazil „joga bonito” és az olasz taktikai fegyelem egyaránt a „vérében van”.

KAKÁ DUPLÁJA AZ OLD TRAFFORDON (MANCHESTER UNITED– AC MILAN 3-2)



Akit az ég küldött

Visszavonulása után lelkész lenne Kaká

Kaká, az AC Milan brazil labdarúgója visszavonulását követően szívesen lenne lelkész. "Nagyon szeretném és élvezném ezt a munkát. Az ehhez vezető út azonban meglehetősen nehéz, hiszen mély ismeretekre kell szert tennem teológiából, illetve szinte mindent tudnom kell a Bibliáról" - mondta a GQ magazinnak adott interjújában az idei Aranylabda elsőszámú várományosa. "A mai világban nem könnyű több mint ezer éve leírtakat alkalmazni, de egy lelkésznek éppen az a dolga, hogy a Biblia tanításait aktualizálja" - mondta Kaká.
A mai, pénz uralta labdarúgásban Kaká személye üde színfoltnak számít. Borítékolható, hogy soha nem fog eligazolni az őt üldöző Real Madrid labdarúgóklubhoz. A kirakatba tett siker, a pénz, a csillogás ugyanis nem az ő világa. Magasabb rendű céljai vannak, s a milánói klubnál ezt jól tudják. Mesterségében áldozza fel magát Istennek, az öröklétért cserébe. Íme a kulcs a halhatatlansághoz…

Kakáé olyan kivételes emberi sors, amely kisgyermekek milliói számára jelenthet igaz példaképet, követendő mintát. A 25 éves brazil jólnevelt, jó modorú, soha sem káromkodik, és a pályán is kimarad minden kakaskodásból. Mindennek alapja, hogy az evangélikus egyház elkötelezett híve. Feleségével rendszeresen járnak istentiszteletre, és jövedelmük tíz százalékát is az egyháznak ajánlják fel.

Sokatmondó az is, hogy miután az AC Milannál először fizetést kapott, Kaká első dolga az volt, hogy segítse belőle öccse iskoláztatását. Kaká oszlopos tagja az „Atletas de Cristo" (Krisztus Atlétái) szervezetnek, s humanitárius célokra is áldoz, 2004-ben ő lett az ENSZ élelmiszerprogramjának legfiatalabb éhezés ellen küzdő nagykövete.

Az AC Milannal idén májusban megnyert BL-döntő utáni ünneplés során a Milan-játékosok extázisban ugrottak egymás nyakába egy futballista kivételével. Kaká térdre rogyott, és imát mondott. Isten dicsőségére…

KAKÁ LEGSZEBB GÓLJAI („SON OF GOD”)


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik