Drasztikus lépések előtt, a válogatott sem játszhat

Vágólapra másolva!
2007.02.03. 13:10
Drasztikus lépésekre készül az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) a péntek eseti súlyos rendzavarás miatt, így akár hetekre leállhat az élvonalbeli és második osztályú bajnokság. Szombaton és vasárnap semmilyen ligában sem lesz mérkőzés, a jövő héten a világbajnok A-válogatott és az U21-es nemzeti tizenegy szintén nem léphet pályára.
A labdarúgás sokszor csak másodlagos fontosságú volt pénteken este...
Reuters
A labdarúgás sokszor csak másodlagos fontosságú volt pénteken este...
A labdarúgás sokszor csak másodlagos fontosságú volt pénteken este...
Reuters
A labdarúgás sokszor csak másodlagos fontosságú volt pénteken este...

A szigorú döntésekhez Filipo Raciti halála vezetett. A 38 éves rendőrtisztet arcon találta egy petárda a Catania-Palermo olasz bajnoki labdarúgó-mérkőzés kapcsán kirobbant rendbontásokban, s a kórházba szállítás után hunyt el.

„Olyan események történtek, amelynek semmi közük a labdarúgáshoz. Ezért szünetel az élet az olasz futballban. Drasztikus, szigorú döntések nélkül nem is folytatódhat” – szögezte le Luca Pancalli, a FIGC rendkívüli biztosa.

Szavazás

Ön szerint mennyit árt az olasz Eb-pályázatnak a botrány?

Írja be az itt látható számot!
A szövetség illetékese már hétközben is figyelmeztetett arra, hogy újabb rendzavarás esetén felfüggesztik a bajnoki küzdelmeket. A múlt hétvégén egy alacsonyabb osztályú találkozón kirobbant verekedés során halálra vertek egy edzőt.

„Azonnal felállítjuk a különleges bizottságot, amelyik megvizsgálja a sport és a politika kapcsolatát. Így nem folytathatja tovább az olasz labdarúgás” – jelentette ki Pancali.

Az olasz ANSA hírügynökség beszámolója szerint a Catania-Palermo mérkőzésen azért tört ki a verekedés, mert a vendégszurkolókat csak a második félidőre engedték a stadionba. A 60. perc környékén szakadt félbe a szicíliai rangadó, miután a rendőrök által használt könnygáz a játéktérre is „bekerült”. A félórás szünet után befejeződött végül a találkozó, de utána az utcán ismét egymásnak estek a drukkerek és a rendőrök. A súlyos zavargás „eredményeként” legalább 100 embert kellett orvosi ellátásban részesíteni, s tucatnyian kórházba is kerültek. Meg nem erősített hírek szerint egy rendőr állapota válságos.

Pietro Lo Monaco, a Catania egyik legfőbb vezetője már be is jelentette, elhagyja szeretett sportágát, többé nem vállal semmilyen funkciót.

„Meghalt egy rendőr, nincs értelme annak, hogy a labdarúgásról beszéljünk. Számomra ez egyben a befejezést is jelenti, elhagyom a futball világát. Imádom a sportágat, de a mostani események után abszurdnak tartom ezt” – jelentette ki Pietro Lo Monaco.

Romano Prodi miniszterelnök részvétéről biztosította az elhunyt rendőr családját.

"Világos üzenetet kell megfogalmaznunk, arra nézve, hogy meg kívánjuk állítani a sport ilyen mérvű elfajzását, ami sajnos egyre többször tapasztalható" - áll a kormányfő közleményében, amelyben egyben jelezte, hogy hétfőre rendkívüli kormányülést hívott össze az üggyel kapcsolatban.

ÍZELÍTŐ A CATANIA-PALERMO MÉRKŐZÉS HANGULATÁBÓL

---- & ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik