CS. B. 2022.06.05 13:27 Frissítve: 2022.06.05 14:06

Ökölvívás: vitathatatlan bajnok lett könnyűsúlyban Haney

Óriási várakozás: magyar idő szerint vasárnap hajnalban, nem kevesebb mint 41 129 néző előtt, Melbourne-ben került sor a George Kambosos (20–1–0, 10 KO-TKO)–Devin Haney (28–0–0, 15) könnyűsúlyú világbajnoki címegyesítő mérkőzésre, amelyet a WBO-, a WBA-, az IBF- és a WBC-szervezet égisze alatt rendeztek, és amelyen utóbbi egyhangú pontozással nyert, ezzel a kategória vitathatatlan bajnokává avanzsált – számolt be róla a profiboksz.hu.

 

Devin Haney fegyelmezett harcmodora meghozta a gyümölcsét (Fotó: Getty Images)

 

Browne tarkósokat is bevetve győzött
A melbourne-i gálán kötelek közé lépett még a WBA korábbi reguláris nehézsúlyú bajnoka, a 43 éves Lucas Browne. A veterán ausztrál bunyósra a találkozóra mindössze egy vereséggel érkező új-zélandi Junior Fa várt. A WBA és IBF regionális címeiért kiírt találkozó finoman szólva is érdekesen alakult, hiszen Browne már a nyitó felvonásban leütötte egy kemény, több szemszögből is szabálytalannak tűnő tarkóssal Fa-t, akire rá is számolt a bíró. Noha ekkor még folytatódott a küzdelem, a perthi öklöző nem sokkal később – egy hasonló megmozdulással – újfent padlóra küldte a szédelgő, rogyadozó lábú új-zélandit újfent padlóra küldte. A mérkőzésvezető véget vetett az ütközetnek, majd kihirdette Browne KO győzelmét. (profiboksz.hu)

A Marvel Stadionban rendezett összecsapás előtt komoly feszültség alakult ki a két öklöző között, ennek ellenére a fogadóirodák szerint esélyesebb, WBC-övet birtokló Haney kifejezetten higgadtan kezdett, és nem ment bele a WBO-, WBA-, IBF-címvédőnek jobban kedvező, „verekedősebb” meccsbe, inkább okos taktikát választva, balegyeneseire alapozva tartotta távol magától riválisát. A szintén veretlen Kambosos a tőle megszokott módon igyekezett ütőtávon belül kerülni, illetve rendre erőltette a horgokat, csapottakat, a lábon is jól mozgó Haney azonban megfelelően tudta kontrollálni a küzdelmet, így sikeresen elkerülte az igazán kritikus szituációkat.

Az idő és a menetek múlásával az ausztrál Kambosos egyre frusztráltabbnak tűnt, de még így is voltak veszélyes akciói, ezért Haney nem engedhetett ki egy pillanatra sem, a fegyelmezett harcmodor pedig meghozta a gyümölcsét.

A 12., záró felvonást követően a pontozók, köztük a magyar Enyedi Zoltán, egyhangú pontozással (116–112, 116–112, 118–110-es, a 23 éves, Las Vegas-i születésű Haneyt látta jobbnak, aki ezzel begyűjtötte a könnyűsúly összes fontos világbajnoki címét, 28 éves vetélytársa pedig profiként első ízben volt kénytelen vereséggel távozni a szorítóból.

A két bokszoló története ezzel vélhetően nem zárult le, ugyanis a szerződésük alapján jöhet egy visszavágó, erre a tervek szerint ősszel kerülhet sor. 


A statisztika (Fotó: profiboksz.hu)

A MÉRKŐZÉS TELJES FELVÉTELE!

profiboksz.hu

2022.04.21 21:40:37

Ökölvívás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Muhammad Alihoz és „névrokonához”, Mike Tysonhoz hasonló kaliberű, hatású egyénisége a nehézsúlynak.

2022.03.29 07:59:51

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

„Egymillió dollárnál nekem fontosabb nyolcmillió kubai szeretete” – 70 éve született Teófilo Stevenson.

2022.03.14 22:52:23

Ökölvívás HEGYI TAMÁS

Bobby Dobbs száztíz éve Budapesten vert tanyát, hogy értékes útmutatást adjon gyerekcipőben járó ökölvívósportunknak.

2022.03.11 10:12:27

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

A BTK bunyósai képtelenek voltak elviselni a csb-vereséget.