nemzetisport.hu 2021.09.25 12:00 Frissítve: 2021.09.25 12:16

Boksz: Uszik szerint Joshua hiába nagyobb – olimpiai bajnokok csatája

A koronavírus-járvány kezdete óta a jelenkor profi ökölvívásának két legnagyobb nehézsúlyú klasszisát, az egyaránt brit Tyson Furyt (30–0–1 döntetlen, 21 KO/TKO) és Anthony Joshuát (24–1, 22 KO/TKO) ritkán láthattuk a ringben, legutóbb Joshuának volt meccse kettejük közül (tavaly decemberben KO-val győzött a bolgár Kubrat Pulev ellen), és szombat este ismét ő készül megvédeni a világbajnoki öveit – Fury októberben meccsel harmadszor Deontay Wilderrel –, a még veretlen és hozzá hasonlóan amatőrként olimpiai bajnok ukrán Olekszandr Uszikkal (18–0, 13) szemben.

Az már a mérlegeléskor is látszott, hogy Anthony Joshua és Olekszandr Uszik nagyon tisztelik egymást (Fotó: AFP)

 

Szombaton Londonban, a Tottenham Hotspur labdarúgócsapatának stadionjában feszül egymásnak a nehézsúlyú WBA-, WBO-, IBF-, IBO-világbajnok, 31 éves angol Anthony Joshua és az ukránok korábbi vitathatatlan cirkálósúlyú világelsője, a Joshuához hasonlóan amatőrként éppen 2012-ben, Londonban ötkarikás bajnok, 34 esztendős Olekszandr Uszik (Joshua szupernehézsúlyban, Uszik nehézsúlyban győzött ugyanazon az olimpián).

„Úgy gondolom, hogy a kezdeti menetekben ez egy sakkjátszma lesz – nyilatkozta a mérkőzést megelőző utolsó sajtótájékoztatón Uszik. – Az erő nem arról szól, hogy valaki nagy vagy kicsi, mentálisan, lélekben kell erősnek lenni. David Haye háromszor kisebb volt, mint Nyikolaj Valujev, mégis legyőzte, ami azt mutatja, egyáltalán nem az számít, mennyi a súlyod. Jól érzem magam. Alig várom már ezt az összecsapást. Szeretnék köszönetet mondani Eddie Hearnnek és a csapatomnak. Hálás vagyok, hogy létrejöhetett ez a mérkőzés. Anthonyval történelmet fogunk írni, olyan meccs lesz, amiről az emberek sokáig beszélnek.”

A cirkálósúlyból érkező Uszik nem véletlenül beszélt a kilókról és a méretekről. A pénteki, hivatalos mérlegelésen Joshua alatt 108.86 kg-ot (240 fontot) mutatott a mérleg, míg az ukrán alatt csak 100.36-ot (221.25 fontot), tehát a kihívó több mint nyolc kilogrammal könnyebb, mint a címvédő.

Boldog vagyok, hogy visszatérhetek a szorítóba – beszélt a meccs kapcsán az érzéseiről Joshua. –  Amikor elkezdtem bokszolni, először csak jó móka volt, aztán elkezdtem megverni azokat a srácokat, akik gondot okoztak nekem. Amikor látod magadon a fejlődést, mindennap többet akarsz csinálni a tréningeken. Remélem, mindenki élvezni fogja az összecsapást, de számomra ez csak egy újabb nap a munkahelyen, és jövő héten újra az edzőteremben leszek. Nem voltam elég sokáig az amatőrök között ahhoz, hogy igazán ismerjem Uszikot, de feltérképeztem őt. A legnagyobb tisztelettel tekintek rá és az edzőjére, Anatolij Lomacsenkóra. Ők ugyanúgy szeretik az ökölvívást, mint én, és én is kedvelem az ukrán népet. Az igazi klasszisok mindig eljutnak a csúcsra, és most mindketten itt vagyunk. Sok szerencsét kívánok Usziknak."

A londoni gálán első ízben teszi kockára cirkálósúlyú WBO-világbajnoki trónját a brit Lawrence Okolie, ellenfele a montenegrói Dilan Prasovics lesz. Érdekesség, hogy utóbbi meccsen magyar pontozóbíró is közreműködik majd Enyedi Zoltán személyében.

A gálát 19 órától élőben közvetíti a hazánkban is elérhető DAZN streaming-szolgáltató.

ÖKÖLVÍVÁS
19.00.
Profi gála, London (Tottenham Hotspur Stadion).
Főmérkőzés, 23.00: Anthony Joshua (brit)–Olekszandr Uszik (ukrán), nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzés

                                                                                                    profiboksz.hu/ P. K.


 

2021.10.17 12:43:00

Ökölvívás THURY GÁBOR

Pezsgés nehézsúlyban: Tyson Fury Deontay Wildert győzte le, Olekszandr Uszik Anthony Joshuát.

2021.10.06 12:21:30

Ökölvívás MTI/K. B.

A legtöbb pénzt a „Sting Like a Bee” (Csípj, mint egy méh) című alkotásért adták.

2021.10.04 00:25:36

Ökölvívás L. PAP ISTVÁN

ALAPVONAL. Több mint tíz gyanús összecsapást találtak Rióban – tegyük hozzá, eddig nem nagyon rendeztek olyan olimpiát, amelyiken ne lett volna »több mint tíz gyanús összecsapás«.

2021.09.16 23:20:20

Ökölvívás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Nem győzöm hangsúlyozni, két nyugdíjas bokszoló bohóckodásáról beszélünk. Ringbeli mozgásuk sokszor jobban hasonlított családi lakodalmon táncoló nagybácsikéra, mint profi bunyósokéra – hiába, az idő kerekét nem lehet visszaforgatni. Összesen százöt év állt a szorítóban.

2021.07.21 22:17:05

Ökölvívás H. Á.

A Philippe Chatrier Stadionban két veretlen öklöző vívja majd a főmeccset szeptemberben.